Pikantne krewetki po marokańsku |
Tym razem mam dla Was przepis na ekspresową kolację lub przystawkę. To pikantne i mocno aromatyczne krewetki na sposób marokański przygotowane z przepisu Claudii Roden (przepis znajdziecie w książce Łatwa kuchnia śródziemnomorska). Najlepiej podawać je z dodatkiem pieczywa. Dobrze sprawdzą się tu chlebki pita, szybszy w przygotowaniu flatbread z patelni lub płaskie chlebki manakeesh. Ja postawiłam na inny flatbread, bo pokryty pomidorami, cebulą i sumakiem. Przepis na ten chlebek podam Wam już niedługo.
PIKANTNE KREWETKI PO MAROKAŃSKU
- 600 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4-1/2 łyżeczki cayenne
- 4-5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- do podania: pieczywo, np. chlebek z pomidorami i sumakiem
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski (kumin), imbir i cayenne. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i mieszankę przypraw. Smażymy przez kilka sekund, aż wydzieli się aromat. Wrzucamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Dodajemy natkę, oprószamy solą, mieszamy potrząsając patelnią. Krewetki nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Ja do krewetek podałam chlebki z sumakiem i pomidorami. Warto pomyśleć również o jakimś sosie na bazie jogurtu, który złagodzi ostrość krewetek.
Uwagi:
– do przygotowania tego dania użyłam mrożonych, obgotowanych krewetek. Po rozmrożeniu oczyściłam je, umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem
Pikantne krewetki po marokańsku |
Pikantne krewetki po marokańsku |
Chlebki z sumakiem i pomidorami |
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Smacznie 😉
Wyobrażam sobie ich smak…:-) Marzenie:-)
Mmm pyszne krewetki 🙂