Pikantne krewetki po marokańsku

przez Malwina
Krewetki smażone na ostro
Krewetki na ostro
Pikantne krewetki po marokańsku
Tym razem mam dla Was przepis na ekspresową kolację lub przystawkę. To pikantne i mocno aromatyczne krewetki na sposób marokański przygotowane z przepisu Claudii Roden (przepis znajdziecie w książce Łatwa kuchnia śródziemnomorska). Najlepiej podawać je z dodatkiem pieczywa. Dobrze sprawdzą się tu chlebki pita, szybszy w przygotowaniu flatbread z patelni lub płaskie chlebki manakeesh. Ja postawiłam na inny flatbread, bo pokryty pomidorami, cebulą i sumakiem. Przepis na ten chlebek podam Wam już niedługo. 

Pikantne smażone krewetki


PIKANTNE KREWETKI PO MAROKAŃSKU



Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne 
  • 4-5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • do podania: pieczywo, np. chlebek z pomidorami i sumakiem
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski (kumin), imbir i cayenne. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i mieszankę przypraw. Smażymy przez kilka sekund, aż wydzieli się aromat. Wrzucamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Dodajemy natkę, oprószamy solą, mieszamy potrząsając patelnią. Krewetki nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Ja do krewetek podałam chlebki z sumakiem i pomidorami. Warto pomyśleć również o jakimś sosie na bazie jogurtu, który złagodzi ostrość krewetek. 

Uwagi:

– do przygotowania tego dania użyłam mrożonych, obgotowanych krewetek. Po rozmrożeniu oczyściłam je, umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem
Krewetki w pikantnych przyprawach
Pikantne krewetki po marokańsku

Krewetki po smażone po arabsku
Pikantne krewetki po marokańsku

Chlebki z sumakiem i pomidorami 

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 05/06/2015 - 3:43 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Marzena 05/06/2015 - 6:34 pm

Wyobrażam sobie ich smak…:-) Marzenie:-)

Odpowiedz
Magda C. 10/06/2015 - 12:09 pm

Mmm pyszne krewetki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies