Sałatka z bulguru i buraków

przez Malwina

Sałatka z bulguru i buraków przepis
Sałatka z bulguru i buraków
Na zakończenie tygodnia mam dla Was niezwykle zdrową i pełną witamin sałatkę. Jej bazę stanowi bulgur, czyli popularny w krajach arabskich i w Turcji produkt wytwarzany z pszenicy durum. Bulgur można przygotować na dwa sposoby – ugotować jak normalną kaszę lub zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, podobnie jak drobny kuskus. Ja najczęściej stosuję drugi sposób, który jest o wiele wygodniejszy. 

W mojej sałatce słodycz buraków przyjemnie przeplata się z orzechową nutą orzeszków piniowych i orzeźwiającą nacią pietruszki. Całości lekkiego kopa dodaje czosnek, który nadaje sałatce wyrazistego akcentu. Oczywiście możecie pójść troszkę dalej i sałatkę wzbogacić o dodatek słonego sera. Fajnie się tu sprawdzi miękki kozi ser w roladce lub feta.

*Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego niezwykle smakowitego gotowania razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni

Sałatka z bulgurem i natką pietruszki

SAŁATKA Z BULGURU I BURAKÓW


Składniki (na 2-3 porcje):


  • 100 g bulguru (około pół szklanki)
  • 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy ev
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem (około 200 ml wody) i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na pół godziny do napęcznienia a następnie napęczniały bulgur odsączamy z nadmiaru płynu na sicie i umieszczamy w misce.
Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Nać pietruszki drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy w mniejsze kawałki. Czosnek kroimy drobno. Do bulguru dodajemy buraki, natkę, dymkę, czosnek, orzeszki piniowe. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem sałatkę możecie schłodzić w lodówce przez godzinę.

Uwagi:

Pieczenie buraków – do pieczenia wybieramy mniejsze buraki. Umyte i osuszone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, aż buraki będą miękkie. Zajmie to 45 minut przy malutkich burakach lub dłużej przy większych. Przy bardzo dużych czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 2 godzin. Najlepiej za jednym razem upiec większą ilość buraków i przechowywać je w lodówce przez kilka dni. Możecie je później wykorzystać do przygotowania smacznych sałatek. Kilka propozycji znajdziecie poniżej.
– Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek miękkiego sera koziego w roladce lub sera feta
– Zamiast orzeszków piniowych można wykorzystać orzechy włoskie lub pekany.

Wypróbuj także inne przepisy na sałatki z pieczonymi burakami
Sałatka z kaszą jaglaną i burakami
Z kaszy jaglanej i buraków
Sałatka z buraków i fety
Z buraków, cebuli i fety
Sałatka z pęczakiem i pieczonymi warzywami
Z pęczaku i pieczonych warzyw
Sałatka z bulgurem przepis

Czas przygotowania: 45 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kinga Łucja 24/04/2015 - 6:09 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/04/2015 - 6:28 pm

Ale soczyste zdjęcie!

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 24/04/2015 - 6:44 pm

cudowna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad! 🙂

Odpowiedz
Trzeci Talerz 24/04/2015 - 7:20 pm

Jako fanka buraczków muszę wypróbować! 🙂

Odpowiedz
Olga Pi 24/04/2015 - 7:48 pm

Co za kolory!

Odpowiedz
Magda C. 25/04/2015 - 11:36 am

Jakie piękne kolory 🙂 Fajna ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Trzcinowisko 25/04/2015 - 2:30 pm

Moje smaki:)

Odpowiedz
gin 27/04/2015 - 1:50 pm

Ma niesamowicie apetyczny kolor 🙂

Odpowiedz
Jedzzapetytem.pl 28/04/2015 - 3:58 am

Oj lubie, lubie takie salatki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies