Sałatka z bulguru i buraków |
*Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego niezwykle smakowitego gotowania razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100 g bulguru (około pół szklanki)
- 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy ev
- 3 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
- sól i pieprz do smaku
Uwagi:
– Pieczenie buraków – do pieczenia wybieramy mniejsze buraki. Umyte i osuszone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, aż buraki będą miękkie. Zajmie to 45 minut przy malutkich burakach lub dłużej przy większych. Przy bardzo dużych czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 2 godzin. Najlepiej za jednym razem upiec większą ilość buraków i przechowywać je w lodówce przez kilka dni. Możecie je później wykorzystać do przygotowania smacznych sałatek. Kilka propozycji znajdziecie poniżej.
– Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek miękkiego sera koziego w roladce lub sera feta
– Zamiast orzeszków piniowych można wykorzystać orzechy włoskie lub pekany.
Z kaszy jaglanej i buraków |
Z buraków, cebuli i fety |
Z pęczaku i pieczonych warzyw |
Czas przygotowania: 45 minut.
9 komentarzy
Smacznie 🙂
Ale soczyste zdjęcie!
cudowna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad! 🙂
Jako fanka buraczków muszę wypróbować! 🙂
Co za kolory!
Jakie piękne kolory 🙂 Fajna ta sałatka 🙂
Moje smaki:)
Ma niesamowicie apetyczny kolor 🙂
Oj lubie, lubie takie salatki!