Marchewka na ciepło do obiadu

przez Malwina
Marchewka duszona na ciepło do obiadu
Marchewka na słodko to dodatek do obiadu, który lubią zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Przygotowuję ją najczęściej do niedzielnego obiadu, zazwyczaj wtedy, gdy ma nas odwiedzić moja Mama, która taką marchewkę lubi szczególnie. Najczęściej wzbogacam ją o dodatek miodu i niewielkiej ilości soku z cytryny. Ma wówczas ciekawy smak i nie jest przesadnie słodka. Miłośnikom duszonej marchewki polecam także marchewkę po marokańsku.


MARCHEWKA NA CIEPŁO DO OBIADU


Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (lub cukru), ewentualnie więcej do smaku
  • sok z cytryny do smaku (1-2 łyżki lub więcej)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie topimy masło, wrzucamy marchewki, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy wodę (około 1,5-2 szklanki, ma jej być tyle, by zakryła warzywa). Gotujemy przez około 15-20 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Czas gotowania będzie uzależniony od tego, czy używamy młodej czy starej marchewki oraz wielkości kawałków.

Dodajemy sok z cytryny i miód (lub cukier) do smaku. Jeśli wywar jest zbyt kwaśny, dodajemy odrobinę miodu, jeśli zbyt słodki, troszkę więcej soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę dokładnie mieszamy w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody, tak, by nie było grudek. Dodajemy chochelkę gorącego wywaru z marchewki, mieszamy a następnie zawartość szklanki wlewamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Marchewkę podajemy na ciepło jako dodatek do dań obiadowych.

Marchewka duszona na ciepło do obiadu

Czas przygotowania: 30 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Magda C. 10/04/2015 - 8:06 am

Bardzo lubię taką marchewkę do obiadu 🙂

Odpowiedz
TusieRobi Moje Rękodzieło 10/04/2015 - 8:17 am

Aż mi się zachciało marchewki… muszę sobie taką zrobić, może na niedzielny obiad…

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 10/04/2015 - 9:09 am

U mnie podawano ją z groszkiem-pyszność nad pysznościami i smak z dzieciństwa zapamiętany:)

Odpowiedz
Magda Lena 10/04/2015 - 11:19 am

To jedna z moich ulubionych odsłon marchewki! 🙂

Odpowiedz
Martynosia 10/04/2015 - 12:41 pm

Mmm wyglada smakowicie i mam straszna ochote na taka marchewke 😉

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2015 - 2:18 pm

U nas taka marchewka (tylko starta na dużych oczkach tarki), to niezbędny dodatek do jajka sadzonego 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/04/2015 - 4:09 pm

Też bardzo lubię taką marchewkę 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 10/04/2015 - 6:25 pm

świetna propozycja!

Odpowiedz
gin 10/04/2015 - 7:31 pm

Ja dodaję jeszcze odrobinę imbiru – uwielbiam 🙂 To jeden ze smaków mojego dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Ania S 11/04/2015 - 6:56 am

Nigdy takiej nie jadłam… Wygląda smakowicie i na pewno wypróbuję przepis, ale moją ulubioną postacią marchewki chyba pozostanie wersja raw 😛

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/04/2015 - 5:53 am

Malwi takiej samej marchewki nie znam, u nas zawsze jada się marchewkę z groszkiem … ale Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Karola S 12/04/2015 - 8:22 am

Hahaha ZMORA DZIECIŃSTWA! 😉

Odpowiedz
Oliwia 12/04/2015 - 9:32 pm

Natchniona dzisiaj Twoim wpisem zrobiłam do obiadu i było pysznie 🙂

Odpowiedz
Mątewka 16/04/2015 - 6:54 pm

Tak mi się zachciało takiej marchewki, że zrobiłam podobną, dodałam tylko trochę imbiru, czosnku i cytrynowego tymianku.

Odpowiedz
Anonimowy 20/04/2015 - 6:48 pm

W moim domu, marchewkę na ciepło robi się zawsze w wersji wytrawnej, z dodatkiem masełka i tymianku, jest numerem jeden na liście obiadowych dodatków 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 17/10/2015 - 11:09 am

A ja dodaję do niej odrobinę kminku mielonego i majeranek

Odpowiedz
arokis 13/07/2016 - 3:02 pm

zrobiłem wg tego przepisu ale chyba moja babcia nie dodawała cytryny bo smakowała jakby była skwaśniała ;/

Odpowiedz
Malwina 13/07/2016 - 3:07 pm

Sok i miód dodajemy wg uznania do smaku. Skoro dodałeś za dużo cytryny, wystarczy dodać odrobinę więcej miodu/cukru, aby zrównoważyć smak dania.

Odpowiedz
Unknown 02/09/2016 - 7:52 pm

mega marchewka dla dzieci i starych 😉 oczywiscie na slodko hehe

Odpowiedz
kawalerpl 02/09/2016 - 7:53 pm

mega marchewka dla starych i mlodych do stolu na slodko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2016 - 10:44 am

Marchewka wyśmienita

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies