Patelnie WOLL Szafir dostępne są w kilku rozmiarach (20, 24, 28 i 32 cm). W zależności od naszych potrzeb możemy postawić na patelnię niską, jak zrobiłam to ja, lub wysoką. W linii Szafir znajduje się także patelnia kwadratowa i prostokątna, garnki, wok i rondle. W komplecie z patelnią otrzymujemy od razu żaroodporną pokrywę.
Ja posiadam patelnię o średnicy 24 cm. Jest idealna do przyrządzenia obiadu dla dwóch lub nawet trzech osób. Co ją charakteryzuje? Przede wszystkim solidne wykonanie (jest ciężka, ale też nie przesadnie), poręczność oraz wygoda w użyciu. Koszt patelni Szafir 24 cm to 399 zł.
Dno patelni jest odporne na zarysowania. Sama powłoka jest nieprzywierana, można na niej smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub z całkowitym pominięciem go. Jeśli chcecie przeczytać więcej na temat technologii produkcji patelni WOLL, odsyłam Was do strony sklepu Gustus, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Mycie patelni:
Z patelni WOLL Szafir korzystam stosunkowo krótko, bo od niespełna dwóch miesięcy. W tym czasie zdążyła skraść moje serce. Smaży się na niej bardzo wygodnie, patelnia szybko się nagrzewa, nic nie przywiera do jej dna. Dla mnie dużą zaletą tej patelni jest możliwość włożenia jej do piekarnika. Na chwilę obecną nie zauważyłam żadnych wad. Standardowo powrócę do tego wpisu na 6 i 12 miesięcy i dam Wam znać, jak sprawuje się patelnia.
Zalety:
– solidne wykonanie
– patelnia może być używana w piekarniku (do 250 stopni)
– nieprzywieralna powłoka, pozwalająca na smażenie z minimalnym użyciem tłuszczu lub całkowitym pominięciem go
– grube dno odporne na zarysowania
– łatwe czyszczenie patelni (możliwość mycia w zmywarce)
– patelnia szybko się nagrzewa
– ładny design
– żaroodporna pokrywa w zestawie z patelnią
Wady:
Na chwilę obecną nie doszukałam się żadnych wad.
Edycja: 13.08.2015: minęło już ponad pół roku, odkąd korzystam z tej patelni. W dalszym ciągu nie dostrzegam w niej żadnych wad. Nic do niej nie przywiera, myje się ją bez problemu. Nabyłam jeszcze jedną patelnię z tej linii, tylko o wyższych brzegach. Ta fajnie sprawdza się przy gotowaniu gulaszy, zup i potrawek.
Edycja: 16.09.1016: Obie patelnie spisują się w dalszym ciągu świetnie. Nic nie przywiera do ich dna, z powodzeniem smażę omlety, jajka sadzone itp.
23 komentarze
Bardzo podoba mi się taka patelnia! Chętnie bym taką zakupiła 🙂
Mam również taką patelnię, tylko na kuchenkę indukcyjną i z wysokim brzegiem. Jestem zachwycona. Zdecydowanie najlepsza patelnia jaką miałam. Kupiłam ją w promocji i teraz czekam na kolejną okazję, bo chcę też dokupić inne z tej samej linii. Polecam.
Czy wszystkie kupujecie ze strony GUSTUS ?
Ja mam ze strony Gustus. Nie widziałam nigdy tych patelni w stacjonarnych sklepach.
Powiedz proszę czy można używać metalowych łyżek do mieszania potraw, czy też jest ograniczenie do silikonowych lub drewnianych? Szukam odpornej na metalowe łyżki czy noże patelni.
Używam głównie drewnianych szpatułek. Nie lepiej sprawdziłaby się patelnia żeliwna?
Dziękuję za odpowiedź. Ta kusi bo jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż żeliwne, no i jednak ciut tańsza :). Muszę się zastanowić…
Fakt, przy żeliwnej troszkę więcej czasu trzeba poświęcić na pielęgnację powierzchni. Sama mam dwie żeliwne patelnie. Pierwsza nieduża. Była dość niedroga, kupiłam ją w promocji za bodajże 39 zł w Tk Maxx. Używamy jej tylko do śniadań (jajecznica, jajka zapiekane w piekarniku itp.).
Druga to patelnia grillowa Bodum Chef. Kosztowała +/- 400 zł. Potwornie ciężka, roboczo nazywana przez nas mordercą mamutów 😉 Mamy ją od 5 lat i jest niezawodna. Idealna do mięs, opiekania panini, grillowania warzyw. Nie wiem, jak obecnie z dostępnością tych patelni w Polsce. Zerknij sobie, czy nie mają przypadkiem w swojej ofercie zwykłych patelni.
Patelnię Woll mam od ponad roku i fakt, czasem zdarzy mi się po niej jeździć łyżką lub kroić na niej mięso. Powstało kilka takich malutkich rysek na jej powierzchni, ale w dalszym ciągu nic do niej nie przywiera.
Zakupilam sobie taka patelnie pol roku temu. Jednak pomimo uzywania wylacznie drewnianych i silikonowych narzedzi widac male zarysowania. Dno patelni zmienilo kolor na nieco przypalony i czekam chwili kiedy potrawy zaczna przywierac. Szczerze to nie wiem co zle zrobilam przy uzytkowaniu tej patelni: delikatne mycie tylko recznie. Czy ktos tez tak ma?
Mam dwie patelni Woll (jedna na gazowe kuchenki, druga na indukcję) już od 1,5 roku i ciągle spisują się świetnie. Przyznam, że ta na indukcję jest fajniejsza (ma grubsze dno i po prostu lepiej mi się z niej korzysta, mimo iż jest cięższa). Tak z własnego doświadczenia mogę napisać, że powłoce na każdej patelni szkodzą szybkie zmiany temperatury, np. wrzucanie na patelnię zimnego mięsa, jajek, zalewanie rozgrzanej patelni zimną wodą. Odkładanie mycia na później (lub namaczanie patelni) też nie jest dobrym pomysłem. Przyczyną przywierania może być niedokładne mycie patelni. Wystarczy, że raz czy dwa razy nie będzie dokładnie domyta i potrawy mogą zacząć przywierać lekko do dna. Może spróbuj wygotować patelnię (robiłaś to w ogóle przed pierwszym użyciem?), jeśli coś przykleiło się do dna (nie musi być to widoczne gołym okiem), to powinno się odkleić. Zmiana koloru dna może być spowodowana przegrzaniem patelni i smażeniem w zbyt wysokich temperaturach.
witam zamierzam kupić patelnie WOLL JUST COOK bo przyznam się szkoda mi trochę kasy na te szafiry za 400 zł. Czy ktoś testował tą wymienioną prze zemnie patelnie, dzieki za odp.
Niestety z tą serią nie miałam styczności. Dno jest odrobinę cieńsze (3 mm cieńsze, aniżeli patelnia na indukcję i 1 mm, aniżeli ta zwykła). Z opisu na stronie sklepu wynika, że patelnia jest też o wiele lżejsza. Moim zdaniem te 5 mm to troszkę mało. Ale z drugiej strony produkty tej firmy są naprawdę bardzo dobre, więc pewnie i ten model jest wart uwagi. Sama mam w planach zamówić coś, ale z serii Diamond Lite (mają odczepiane rączki i jeszcze grubsze dno- 10 mm).
Przyznam, że pierwszy raz słyszę o tym producencie, ale patelnia wydaje się być kapitalna. Dzięki za ten test:) Będę musiała bliżej poznać markę Woll.
Kochani moi.
Takich patelni nie kupuje się w Polsce a u naszych zachodnich sąsiadów. Na przykład tu: http://www.qvc.de
Wpiszcie w wyszukiwarce (na górze strony z lupką) Woll i zobaczycie jak Gustus z was zdziera.
Witaj. Czy taka patelnia sprawdzi sie rowniez jako garnek do gotowania zupy?
Na stronie sklepu zauwazylem informacje, ze patelnie sa na wszystkie kuchenki. Zatem nie ma podzialy na patelnie do kuchenek indukcyjnych i elektrycznych?
Do gotowania zupy będzie zbyt niska. Zobacz sobie u nich na stronie patelnię z wysokim brzegiem (polecam szczególnie te z serii Diamond z odpinanymi rączkami). Ona jest w sam raz do gotowania zupy lub gulaszu.
Teraz chyba wszystkie patelnie w tym sklepie są na każdą kuchenkę. Ja mam jakiś starszy model.
Dziękuje. Wlasnie myslalem o tej z wyzszym brzegiem. Chodzi mi o to czy ta powloka przez gotowanie np godzinne zupy sie nie uszkodzi. Byliby super miec porzadny sprzet na ktoreym mozna zrobic jajko, nalesnik, zupe i zapiekanke 🙂
Czy Twoja patelnia po takim czasie nadal jest bez wad? Czy powloka ciagke unozliwia smazenie bez tluszczu?
Tomaszu, tak jak piszę w tekście, nie smażę na niej bez użycia tłuszczu. Po pierwsze tłuszcz konserwuje dno patelni, po drugie potrawa usmażona na tłuszczu jest po prostu smaczniejsza. A przecież 5 g oleju nie sprawi, że przestanę się mieścić w drzwiach 😉
Patelnie w dalszym ciągu sprawują się świetnie. Tylko fakt, trzeba o nie dbać, jak o każdy inny sprzęt. Nie namaczać, nie kłaść wilgotnej patelni na palnik itp. Na blogu znajdziesz jeszcze jedną moją recenzję patelni tej firmy KLIK. Tamte są moim zdaniem lepsze od tej – przede wszystkim mają grubsze dno.
Na Amazonie ktos napisał, ze po 1.5 roku patelnia byla zrujnowana. Firma odmowila gwarancji poniewaz klient uzywal masla i oliwy co lamie zasady gwarancji. Wiesz cos o tym?
Tomaszu, powiem Ci, że najwięcej zależy od tego, jak tę patelnię użytkujemy i jak o nią dbamy. Z doświadczenia wiem, że patelnie najczęściej lądują w koszu przez to, że traktuje się je po macoszemu.
Jeśli chodzi o smażenie na maśle lub oliwie, to krótkie smażenie na małym ogniu nie zaszkodzi patelni, ani naszemu zdrowiu (czyli spokojnie można zrobić jajecznicę). Przy dłuższym smażeniu produkty mogą się przypalać, co też może wpłynąć na samą powłokę. Tylko nie rozumiem, skąd firma miała wiedzieć, że na patelni X używano do smażenia masła lub oliwy.
Dzień dobry,
Jestem posiadaczką patelni od roku. Patelnia niedawno oddana na gwarancję. Oczywiście nie została ona uznana. Patelnia się niewidocznie wybrzuszyła, widać to było na podstawie zachowania się tłuszczu, który rozchodził się na boki. Po niedługim czasie na środku patelnia była już przyrumieniona. Później była już prawie czarna. Co więcej, rączkę, którą tak zachwalał producent musiałam coraz częściej dokręcać, bo się ruszała. Dodam, ze sama patelnia szybko zmieniła kolor. Myłam tylko ręcznie, po każdym użyciu, zawsze natłuszczałam, używałam tylko na indukcji. Jestem bardzo zawiedziona, wręcz oszukana. 400 zł to naprawdę bardzo dużo. Wiem, że jedni powiedzą, że to moja wina, źle użytkowana, przypalana itp. Ale jeśli przeciętny, zwyczajny domownik zastanawia się nad jej kupnem to stanowczo odradzam! Piszę to, żeby inni nie popełnili mojego błędu. Jak ja kupowałam patelnię, to nigdzie nie mogłam znaleźć opinii o patelni zwykłego domownika po dłuższym użytkowaniu.
Takie samo doświadczenie 🙁 dwie patelnie zwykla duża i wok do smieci- miałam te woll diamond z rączką odpinana
Dobrze że pani napisała bo zastanawiałam się między żeliwną a tytanową, tak więc już nie mam wątpliwości. Tej nie kupię.