Kofty z kurczaka

przez Malwina
Kofty z piersi z kurczaka
Kofty z kurczaka
Dziś mam dla Was lekkie kofty z kurczaka, które możecie zapakować do chlebków pita i podać z dodatkiem warzyw i ulubionego sosu. Są lekko pikantne i aromatyczne za sprawą takich dodatków jak chili, czosnek, natka pietruszki, kumin i sumak. Takie kofty najlepiej przygotować na patelni grillowej (ewentualnie grillu elektrycznym). Ja używam najczęściej żeliwnej patelni, na którą nie muszę już dodawać dodatkowego tłuszczu. 

Do koft podajcie ulubiony sos lub dip. Dobrze sprawdzi się lekki czosnkowy lub inny na bazie jogurtu. Ja tym razem postawiłam na tzatziki z pieczonymi burakami.

KOFTY Z KURCZAKA



Składniki (na 4-5 sztuki): 

  • 300 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek (lub mieszanki piersi i udek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili w proszku
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki sumaku
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: chlebki z patelni, sałatka z pomidorów i cebuli, tzatziki klasyczne lub z burakami, sos z melasą z granaów

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce lub siekamy w malakserze. Dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, natkę, sól i pieprz do smaku oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wyrabiamy dłonią, dodając do mięsa odrobinę zimniej wody (kilka łyżek). Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski (najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Smażymy na patelni grillowej z obu stron.
Z czym podawać kofty z kurczaka?
Można je zapakować do chlebka pita wraz z warzywami (np. sałatą, ogórkiem, pomidorem, cebulką) lub zawinąć w chlebek z patelni. Obowiązkowo przygotujcie do nich sos. Może to być klasyczne tzatziki lub tzatziki buraczane. Dobrze skomponuje się także dip z melasą z granatów
Uwagi:

sumak to popularny w kuchni arabskiej dodatek do potraw. Przyprawa ta nadaje potrawom kwaśny i lekko cierpki smak.
– masę mięsną można wzbogacić o dodatek żółtka jajka
Wypróbuj inne przepisy na drobiowe kofty:
 Kofty z zaatarem
Kofty z kurczaka z zaatarem
Kofty z marchewką
Kofty drobiowe z marchewką
Kofty z sumakiem
Kofty z sumakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Alex Mikolajska 16/03/2015 - 5:59 pm

przeglądam druszlak 🙂
patrze na zdjecia przepisy i zoabczyłam zdjecie twojej kofty nie klikajac jeszcze wiedzialam ze to Twoja sprawka 🙂 twoje zdjecia poznaje w ciemno;) i sposob układania potraw 🙂 uwielbiam:)
pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 17/03/2015 - 6:57 am

haha, mam podobnie, twoje zdjęcia dają sie poznać z daleka:)))), a kofty wyglądaja wprost obłędnie:)!

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:06 am

Uwielbiam koftę. Smutno mi, że w Polsce mało jest restauracji, którą ją serwują.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/03/2015 - 8:16 am

Mniam, mniam wyglądają pysznie …. i na pewno są bardzo aromatyczne:). Musze rozejrzeć się za sumakiem:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2015 - 3:33 pm

Mmmm…. muszą być pyszne… już chyba wiem co zrobię na obiad w najbliższym czasie 😉 hmm… a jeśli nie uda się mi znaleźć nigdzie sumaka, to da się go czymś podobnym zastąpić??

Odpowiedz
Malwina 19/03/2015 - 8:32 am

Spróbuj dodać do mięsa skórkę otartą z cytryny.

Odpowiedz
Magda C. 19/03/2015 - 3:24 pm

Pyszne kofty, mniam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2015 - 12:46 pm

a mięso z indyka się nada?:D

Odpowiedz
Malwina 01/04/2015 - 2:50 pm

Jasne, że tak.

Odpowiedz
Karolina Sawulak 10/04/2015 - 2:39 pm

Ruszyć się nie mogę 🙂 zrobiłam sobie zestaw: kofty, tzatziki i chlebek z patelni 😀 przepyszne!

Odpowiedz
Karola 20/05/2015 - 3:44 pm

Super przepis i bardzo łatwy 😉 A na dobrej patelni to i bez tłuszczu można smażyć ^^ Dziękuję za patent mielenia mięsa w rozdrabniaczu, o wiele mniej do sprzątania niż z maszynką 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies