Tortilla chłopska z bobem |
Jeśli macie jeszcze w lodówce zapasy mrożonego bobu, to polecam Wam w oczekiwaniu na wiosnę, przygotować sobie chłopską tortillę z jego dodatkiem. To wersja o wiele mniej kaloryczna, bo upieczona w piekarniku, dzięki czemu możemy zaoszczędzić sporą ilość tłuszczu.
Tortillę wzbogaciłam o dodatek świeżego koperku i szczypiorku, które fajnie komponują się z ziemniakami. Nie mogło też zabraknąć lekko pikantnego akcentu w postaci papryczki chili i czosnku. Taką tortillę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno (choć to oczywiście kwestia preferencji). Fajnie skomponuje się z nią lekka sałatka na bazie pomidorów lub innych świeżych warzyw.
TORTILLA CHŁOPSKA Z BOBEM
Śniadanie Mistrzów #263
Składniki:
- 4 jajka
- 1 mała szalotka, obrana i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
- 100 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 4-5 mm, gotujemy na parze, aż będą al dente. Studzimy. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotkę, czosnek i chili przez 2-3 minuty. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy szczyptę soli, koperek i szczypiorek oraz zawartość patelni. Mieszamy. Naczynie do zapiekania (u mnie okrągłe o średnicy około 18 cm) smarujemy lekko masłem. Wylewamy odrobinę masy jajecznej, układamy plasterki ziemniaków, posypując je bobem. Całość zalewamy masą jajeczną.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż masa całkowicie się zetnie. To, czy tortilla jest już upieczona, sprawdzamy wbijając czubek noża w środek omletu. Tortillę lekko studzimy, dzielimy na porcje i podajemy.
Uwagi:
– Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę więcej kalorii, zamiast 4 całych jajek, użyjcie 2 całych i 3 białek.
Inne przepisy na pieczoną tortillę:
Pieczona tortilla ziemniaczana |
Tortilla ziemniaczana z cukinią |
Tortilla chłopska z bobem |
Czas przygotowania: 50 minut.
12 komentarzy
Super śniadanie, super przepis
Prawdziwa tortilla dla chłopa 🙂
Może to dziwne, ale ja taką tortillę bądź co bądź z Hiszpanii najbardziej lubię z polską mizerią 🙂 Z bobem nie próbowałam, wszystko przede mną.
Oj tam dziwne 🙂 Ważne, że Ci smakuje. Jakbyś zajadała ją z polewą czekoladową i bitą śmietaną, to wtedy mogłoby to być dziwne zestawienie 😉
A czy jeśli ziemniaki ugotuję w całości w wodzie i pokroję w plastry to coś spieprzę? 😉 Poważnie pytam. Mam wszystkie składniki i jutro bym stworzyła takie cudo.
Jak najbardziej możesz tak zrobić 🙂
Przepysznie wygląda jak dla mnie i bardzo podoba mi się takie zestawienie smaków 🙂 Z niecierpliwością czekam na sezon na bób i w tym roku na pewno zamrożę zapasy :):)
Super tortilla, od razu poczułam klimat wiosny 🙂 Ostatnio też sięgnęłam po mrożony bób, tak mi się go zachciało 🙂
A ja się pochwalę, że w Hiszpanii można kupić bób przez cały rok 🙂 tylko że nie sprzedają raczej wyłuskanego, trzeba sobie samemu wyłuskać.
Fajna ta tortilla, mnie tez ostatnio naszlo na zrobienie czegos z bobem:) Dlatgo jak tylko zobaczylam w sklepie mrozony to kupilam i w weekend cos z niego przygotuje 🙂
a do lunchboxu się nadaje Malwinko?
Jasne, że tak. Na zimno najlepsza z jakimś lekkim dipem jogurtowym.