Tortilla chłopska z bobem

przez Malwina
Tortilla z bobem
Tortilla chłopska z bobem
Jeśli macie jeszcze w lodówce zapasy mrożonego bobu, to polecam Wam w oczekiwaniu na wiosnę, przygotować sobie chłopską tortillę z jego dodatkiem. To wersja o wiele mniej kaloryczna, bo upieczona w piekarniku, dzięki czemu możemy zaoszczędzić sporą ilość tłuszczu.

Tortillę wzbogaciłam o dodatek świeżego koperku i szczypiorku, które fajnie komponują się z ziemniakami. Nie mogło też zabraknąć lekko pikantnego akcentu w postaci papryczki chili i czosnku. Taką tortillę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno (choć to oczywiście kwestia preferencji). Fajnie skomponuje się z nią lekka sałatka na bazie pomidorów lub innych świeżych warzyw.
Hiszpańska tortilla z bobem

 

TORTILLA CHŁOPSKA Z BOBEM
Śniadanie Mistrzów #263
 
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 mała szalotka, obrana i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 100 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 4-5 mm, gotujemy na parze, aż będą al dente. Studzimy. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotkę, czosnek i chili przez 2-3 minuty. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy szczyptę soli, koperek i szczypiorek oraz zawartość patelni. Mieszamy. Naczynie do zapiekania (u mnie okrągłe o średnicy około 18 cm) smarujemy lekko masłem. Wylewamy odrobinę masy jajecznej, układamy plasterki ziemniaków, posypując je bobem. Całość zalewamy masą jajeczną.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż masa całkowicie się zetnie. To, czy tortilla jest już upieczona, sprawdzamy wbijając czubek noża w środek omletu. Tortillę lekko studzimy, dzielimy na porcje i podajemy.

Uwagi:

– Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę więcej kalorii, zamiast 4 całych jajek, użyjcie 2 całych i 3 białek.

Inne przepisy na pieczoną tortillę:

 Tortilla hiszpańska z piekarnika
Pieczona tortilla ziemniaczana
Tortilla ziemniaczana z cukinią
Tortilla ziemniaczana z cukinią

 

Omlet z ziemniakami i bobem
Hiszpański omlet z ziemniakami
Tortilla chłopska z bobem

 

Czas przygotowania: 50 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

smak uczucie 08/03/2015 - 9:32 am

Super śniadanie, super przepis

Odpowiedz
Magda C. 08/03/2015 - 10:13 am

Prawdziwa tortilla dla chłopa 🙂

Odpowiedz
Olka 08/03/2015 - 2:10 pm

Może to dziwne, ale ja taką tortillę bądź co bądź z Hiszpanii najbardziej lubię z polską mizerią 🙂 Z bobem nie próbowałam, wszystko przede mną.

Odpowiedz
Malwina 08/03/2015 - 2:49 pm

Oj tam dziwne 🙂 Ważne, że Ci smakuje. Jakbyś zajadała ją z polewą czekoladową i bitą śmietaną, to wtedy mogłoby to być dziwne zestawienie 😉

Odpowiedz
Karola S 08/03/2015 - 6:50 pm

A czy jeśli ziemniaki ugotuję w całości w wodzie i pokroję w plastry to coś spieprzę? 😉 Poważnie pytam. Mam wszystkie składniki i jutro bym stworzyła takie cudo.

Odpowiedz
Malwina 09/03/2015 - 7:10 am

Jak najbardziej możesz tak zrobić 🙂

Odpowiedz
Ania S 08/03/2015 - 7:31 pm

Przepysznie wygląda jak dla mnie i bardzo podoba mi się takie zestawienie smaków 🙂 Z niecierpliwością czekam na sezon na bób i w tym roku na pewno zamrożę zapasy :):)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 08/03/2015 - 7:43 pm

Super tortilla, od razu poczułam klimat wiosny 🙂 Ostatnio też sięgnęłam po mrożony bób, tak mi się go zachciało 🙂

Odpowiedz
smakowite.com 11/03/2015 - 9:33 am

A ja się pochwalę, że w Hiszpanii można kupić bób przez cały rok 🙂 tylko że nie sprzedają raczej wyłuskanego, trzeba sobie samemu wyłuskać.

Odpowiedz
Martynosia 18/03/2015 - 1:19 pm

Fajna ta tortilla, mnie tez ostatnio naszlo na zrobienie czegos z bobem:) Dlatgo jak tylko zobaczylam w sklepie mrozony to kupilam i w weekend cos z niego przygotuje 🙂

Odpowiedz
klaudynas 06/07/2015 - 11:46 am

a do lunchboxu się nadaje Malwinko?

Odpowiedz
Malwina 06/07/2015 - 12:43 pm

Jasne, że tak. Na zimno najlepsza z jakimś lekkim dipem jogurtowym.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies