Make bento, not war! #76

przez Malwina
Charaben
Bentowanie wciąga, a zabawa z charaben tym bardziej! W minionym tygodniu raz kolejny pokusiłam się o zrobienie kawaii bento. Ostateczny efekt widzicie na powyższym zdjęciu. Przy okazji udało mi się sfotografować wszystko krok po kroku, możecie więc spodziewać się osobnego wpisu, z którego dowiecie się, jak w prosty sposób przygotować takie różowe świnki. 

Jak widzicie, ubiegły tydzień jest troszkę dziurawy i brakuje dwóch zestawów. Czasem ulubiona książka lub zaległości serialowe wygrywają z aparatem. Jest za to kolorowo i smacznie. Nie wiem, jak Wy, ale ja już czuję wiosnę w powietrzu 🙂
Smacznego tygodnia!
Make bento, not war!
PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu. Dodatkowo ogórek konserwowy i 2 kromki chleba żytniego.
Drugi posiłek to sałatka z fasoli mung i tuńczyka. Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu. 
Na obiad 60 g makaronu spaghetti z pesto ze szpinaku, pieczona papryka i kotlety mielone z kurczaka (z frytkownicy beztłuszczowej).

ŚRODA

Na śniadanie ekspresowe w przygotowaniu syrniki, czyli rosyjskie placuszki na bazie twarogu. Dodatkowo mus z jabłek zamknięty w słoikach przez Babcię Heniutkę.
W drugim pojemniku kasza jaglana z sosem sojowym, pierś z kurczaka pieczona, warzywa, schab w sezamie oraz smażone plasterki pieczarek.

CZWARTEK

Kolejne moje zabawy w charaben. W pojemniku wylądowały różowe świnki z ryżu do sushi, jajko gotowane na twardo, klopsiki z kurczaka z natką pietruszki oraz warzywa (brokuł, pomidor, marchewka, burak).

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Kasia Rzepka 02/03/2015 - 10:11 am

super niespodzianka z pudełeczka:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:20 am

Masz niesamowity talent i twórczą duszę 🙂

Odpowiedz
Ania S 02/03/2015 - 3:56 pm

Różowe świnki są niezwykle :):) A spośród Twoich dań najbardziej podobają mi się syrniki, których to jeszcze nigdy nie jadłam 😉

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 02/03/2015 - 4:41 pm

mm aż chce się jeść 😀

Odpowiedz
anna90 02/03/2015 - 5:27 pm

Te świnki wyglądają cudownie! Muszę takie wypróbować.

Odpowiedz
Magda C. 02/03/2015 - 8:00 pm

Kolejne świetne zestawy 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 8:51 am

Charaben zdecydowanie rządzi! Powiedz czym farbowałaś świnki? Buraczkiem? Wyglądają uroczo.

Odpowiedz
Malwina 03/03/2015 - 2:42 pm

Zalewa z marynowanych buraczków.

Odpowiedz
Isabella (Love Traveling) 06/03/2015 - 1:44 pm

Nigdy nie bawiłam się w robienie samodzielnie jakiegoś ambitniejszego bento, bo wrzucenie makaronu z dodatkami do pudełka raczej się nie liczy 😉
Ile czasu mniej więcej zajmuje przygotowanie takiego bento? Cały czas wymiguję się brakiem wolnej chwili 😉

Odpowiedz
Malwina 10/03/2015 - 7:16 am

Isabella, najczęściej 20-30 minut, czasem nawet mniej. Zerknij sobie u góry do zakładki o bento. Znajdziesz tam post o przygotowywaniu posiłków do pracy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies