Test termosu obiadowego LunchBots

przez Malwina

Dziś weźmiemy pod lupę termos obiadowy amerykańskiej marki LunchBots. To firma z kilkunastoletnią tradycją, specjalizująca się w produkcji pojemników ze stali nierdzewnej.

Termos składa się z dwóch części. Pojemnika o pojemności 450 ml oraz zakręcanej pokrywki. Wykonany jest ze stali nierdzewnej wysokiej jakości (18/8). Ma wysokość 9 cm i średnicę 11,5 cm. Jest bezpieczny w kontakcie z żywnością (nie zawiera BPA).
Termos jest dostępny w 6 opcjach kolorystycznych (kolor wieczka i spodu): ciemnoniebieski, różowy, zielony, biały, fioletowy, limonkowy.

Termos obiadowy LunchBots przeznaczony jest do transportu potraw płynnych i półpłynnych. Jest w 100 % szczelny, nie ma więc obaw o jakikolwiek wyciek. Można do niego zapakować zupę, owsiankę, gulasz, domowe curry lub inne jednogarnkowe potrawy.

Termos utrzymuje temperaturę ciepłych potraw do 4-5 godzin, a zimnych do 6-7. Przed zapakowaniem ciepłego jedzenia, najlepiej do termosu wlać gorącą wodę i na chwilę pozostawić, a następnie wylać ją, wytrzeć pojemnik i zapakować bardzo mocno podgrzane danie (nie jest to jednak konieczne). Po nałożeniu gorącej potrawy i zakręceniu wieczka (należy pamiętać, by nie dokręcać go zbyt mocno) pojemnik obiadowy nie oddaje ciepła na zewnątrz.

W przypadku termosów obiadowych często ma miejsce zassanie wieczka po zapakowaniu do środka gorącej potrawy. Przy termosie LunchBots problem ten nie występuje. Dodatkowe wgłębienia w pokrywie ułatwiają odkręcenie jej.

Jak długo termos utrzymuje ciepło? Można by się spodziewać, że po tych 5 godzinach, o których pisze producent danie będzie letnie, a w najgorszym wypadku zimne. Nic bardziej mylnego. Najczęściej obiad z termosu jadłam po około 3 godzinach od zapakowania do niego potrawy. Raz zdarzyło mi się przegapić porę obiadu i o posiłku przypomniałam sobie po 5 godzinach. Danie w dalszym ciągu było bardzo ciepłe (konkretnie była to zupa krem). Macie więc pewność, że po tych 4-5 godzinach zjecie naprawdę ciepły obiad 🙂

Ze względu na porę roku, nie miałam jeszcze okazji sprawdzić, jak to wygląda przy zimnych potrawach, ale na pewno zrobię to latem. Termos fajnie sprawdzi się w upalne dni do transportu chłodników.

Termosu obiadowego LunchBots nie można używać w zmywarkach i mikrofalówkach ze względu na materiał, z którego został wykonany (stal odbija mikrofale). Ręcznie myje się go bardzo łatwo. Troszkę czasu zajmuje wycieranie wieczka (ze względu na wgłębienie). Najlepiej pozostawić je na suszarce do całkowitego wyschnięcia.


W ramach podsumowania

Plusy:

– w 100 % szczelny, idealny do transportu zup, gulaszy, curry i innych dań jednogarnkowych
– wykonany ze stali nierdzewnej wysokiej jakości (18/8)
– utrzymuje temperaturę ciepłych posiłków do 5 godzin, a zimnych do 6-7
– przydatny zarówno zimą, jak i latem
– ma pojemność 450 ml, czyli w sam raz na jedną porcję jedzenia
– nie oddaje ciepła na zewnątrz
– duży wybór kolorów wstawek (wieczko i dno)
– łatwo się go myje 
– ma ładny nowoczesny design
– bezpieczny w kontakcie z żywnością
– solidnie wykonany
– jest lekki
Minusy:

– stosunkowo wysoka cena – przy tym punkcie pozwolę sobie jednak napisać kilka słów na temat cen termosów obiadowych. Minimalny koszt zakupu takiego pojemnika to 100 zł. Nie trafiłam jeszcze na dobry, w 100 % szczelny termos poniżej tej ceny, który przez wiele godzin będzie utrzymywać temperaturę. W tym przypadku płacicie za świetną jakość produktu, który będzie Wam służyć codziennie przez dobrych kilka lat. 
– dla osób o dużym apetycie termos może okazać się zbyt mały (ma pojemność 450 ml)
– ze względu na to, że termos jest wykonany ze stali nierdzewnej, nie można go używać w mikrofalówkach (stal odbija mikrofale) i zmywarkach
– wieczko dość ciężko się wyciera ze względu na wgłębienie. Najlepiej pozwolić mu wyschnąć na suszarce do naczyń.

Moja opinia

Termos jest wygodny w użytkowaniu i poręczny. Zabierając w nim jedzenie, mam pewność, że po kilku godzinach zjem ciepły posiłek, bez obawy o wyciek zawartości lub zassanie wieczka. Dodatkowo bez problemu mogę go zmieścić w mojej torebce.

Termos obiadowy LunchBots dostępny jest w sklepie internetowym Twój Lunchbox. 
Cena termosu to 139 zł.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magda C. 25/02/2015 - 3:28 pm

Ciekawy termos, ale trochę drogi :/

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:30 am

Też uważam, że cena jest nieco zawyżona. Powinna oscylować między 80-100zł. Co nie zmienia faktu, że z pewnością wiele osób dokona zakupu, bo taki termos będzie im niezbędny.

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 9:03 am

Termoś wygląda bardzo ładnie i pewnie gdybym nie miała możliwości podgrzania w pracy obiadu rozważyłabym jego zakup. Cena jednak nieco zniechęca, ale pewnie wiele osób go zakupi. Najważniejse, że można w nim bezpiecznie transportować zupy!

Odpowiedz
Wege Ewka 04/03/2015 - 11:29 pm

świetny termos, ale ta cena!

Odpowiedz
Anonimowy 16/03/2015 - 1:28 pm

Polecam termos obiadowy ESBIT 0,5l, 0,75l, lub 1l – te same właściwości co LunchBots, a tańszy w zakupie.
Ja za termos o poj. 0,5l zapłaciłam 80 zł z wysyłką. Zabieram w nim owsiankę do pracy, nie ogrzewam wcześniej wnętrza i mimo to po 3 godzinach jedzenie wciąż jest gorące. Super sprawa.

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2016 - 6:40 am

Obecnie są w sprzedaży na http://www.matfi.pl 0,5l za 72,90 i 1l za 81,90 na wyczerpaniu.

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2016 - 6:55 pm

niestety cena termosu drastycznie wzrosła i obecnie to blisko 200 zł

Odpowiedz
Malwina 05/09/2016 - 6:16 am

Rzeczywiście, cena wzrosła i to znacznie.

Odpowiedz
Unknown 12/09/2016 - 5:31 pm

Panno Malwinno, czy mogłabyś polecić termos obiadowy innej firmy? Niestety Lunchbots ma obecnie cenę zaporową.

Odpowiedz
Kaś 12/09/2016 - 5:33 pm

Panno Malwinno, czy mogłabyś polecić jakiś inny termos obiadowy? Lunchbots ma obecnie cenę zaporową.

Odpowiedz
Malwina 13/09/2016 - 6:57 am

Kaś, dużo dobrych opinii czytałam na temat termosów Stanley i Thermos. Niestety też nie należą do najtańszych. Jakiś czas temu jedna z czytelniczek polecała tańszy termos Esbit (kilka komentarzy wyżej). Sama na jego temat nic Ci nie powiem, bo nie miałam go nawet w rękach. Tylko pamiętaj, że każdy termos będzie spełniał swoją funkcję przy potrawach płynnych i półpłynnych. Kotlet lub ryż szybciej stracą temperaturę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies