Burgery drobiowe z burakiem i fetą

przez Malwina

Kotlety z kurczaka z feta
Drobiowe burgery z burakiem i fetą

W kolejnej odsłonie wspólnego gotowania naszym zadaniem było przygotowanie potrawy zawierającej buraki, ser i mięso. Moim pierwszym skojarzeniem była sałatka. Do zrealizowania mojej koncepcji zabrakło mi jednak kilku składników, dlatego ostatecznie zdecydowałam, że zrobię burgery w troszkę innym wydaniu.

Mięsne kotlety wzbogacone o dodatek marynowanych buraków, słonej fety i aromatycznych ziół okazały się być strzałem w dziesiątkę. Możecie podać je do obiadu, zapakować w bułkę lub zaserwować w towarzystwie lekkiej sałatki. 
Zajrzyjcie do Mopsika oraz Martynosi i zobaczcie, co dobrego z tych trzech składników wyczarowały. 
Kotlety z dodatkiem buraków
BURGERY DROBIOWE Z BURAKAMI I FETĄ

Składniki (na 2 sztuki):


  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 małe marynowane buraczki
  • 60 g sera feta
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce lub malakserze. Dodajemy drobno posiekane buraczki, koperek, natkę, cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (soli dodajcie troszkę mniej, niż zazwyczaj, ponieważ feta jest dość słona). Całość dokładnie wyrabiamy dłonią, dodając do masy niewielką ilość zimnej wody (kilka łyżek). Kolejno dodajemy posiekaną w kostkę fetę, mieszamy. Z masy formujemy dwa duże lub 4 mniejsze burgery (robimy to dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Starajcie się, by ser znalazł się w środku burgerów. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety i smażymy po kilka minut z obu stron, aż przestaną być surowe w środku. Burgery z burakiem podajemy jako dodatek do obiadu lub nadziewamy nimi bułki hamburgerowe. 

Burger z burakiem
Kotlety z marynowanymi burakami
Drobiowe burgery z burakiem i fetą

Czas przygotowania: 25 minut.

Przepis na burgery z burakiem w wykonaniu czytelników:

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

mopswkuchni 25/02/2015 - 6:34 pm

Super pomysł! Świetne burgery w skandynawskim stylu. Moje sałatki wymiękają przy nich 😉

Odpowiedz
Nemi 25/02/2015 - 7:05 pm

Pyszności wyczarowałyście:)

Odpowiedz
Martynosia 26/02/2015 - 10:34 am

Wygladaja przepieknie, koniecznie musze je zrobic! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/02/2015 - 11:03 am

Pięknie wyglądają te burakowe kropeczki w burgerze … a smak z pewnością wspaniały:)

Odpowiedz
Magda C. 26/02/2015 - 8:35 pm

Świetne burgery 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:28 am

Och…już wiem, że by mi posmakowały!

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 9:01 am

Wyglądają pięknie, ale boję się, że Młody by ich nie tknął. On jeszcze nie lubi kolorowych nowości. Ale ja na pewno je przetestuję!

Odpowiedz
Martynosia 19/03/2015 - 7:15 pm

Zrobiłam te kotleciki (dzis pojawiły się na blogu), były fantastyczne! Z pewnością będę je robić często 😉

Odpowiedz
Karola 15/05/2015 - 8:08 am

właśnie je zrobiłam w wersji mini mini do pudełeczka do pracy 🙂 ślicznie wyglądają i pachną! aż chce się jeść 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies