Pudding kokosowy z chia

przez Malwina
Deser na mleku kokosowym
Pudding kokosowy z chia

Dziś Tłusty Czwartek i zapewne większość z Was zajada się właśnie pączkami i innymi smakołykami. Ja, zamiast ociekających tłuszczem smażonych słodkości, mam dla Was prosty pudding kokosowy na bazie nasion chia. W ubiegłym roku prezentowałam Wam taki pudding w wersji czekoladowej. Mam nadzieję, że  także w takim wydaniu przypadnie Wam on do gustu.
Pudding kokosowy z chia obowiązkowo podajcie z dodatkiem świeżych owoców lub sosu/konfitury, ponieważ sam smak kokosu może być troszkę zamulający i warto go przełamać. Moim zdaniem taki pudding najlepiej komponuje się z dodatkiem frużeliny lub sosu wiśniowego. Dobrze sprawdzi się tu także dodatek malin, truskawek albo kwaśnych porzeczek. 
Aby pudding ładnie się prezentował, podajcie go w zgrabnych przezroczystych szklaneczkach lub pucharkach. Być może ktoś z Was pokusi się o przygotowanie tego deseru na Walentynki?

Pudding kokosowy przepis

PUDDING KOKOSOWY Z CHIA


Składniki (na 2 porcje): 


  • 1 szklanka mleka kokosowego*
  • 30 g nasion chia
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • około pół szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego)
  • frużelina wiśniowa lub sos wiśniowy

 Wersja odchudzona: zamiast zwykłego cukru użyj erytrolu lub całkowicie pomiń dodatek substancji słodzącej w przepisie

Przygotowanie:
Łączymy mleko kokosowe, chia, cukier, wiórki i pół szklanki mleka roślinnego (najlepiej zrobić to w słoiku). Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia przekładamy zawartość słoika do rozdrabniacza (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) i miksujemy przez kilka minut.  Jeśli pudding jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie w trakcie miksowania odrobinę więcej mleka. Pudding przekładamy do szklanek, nakładamy kilka łyżeczek frużeliny wiśniowej lub sosu i podajemy.

*użyłam mleka kokosowego z puszki, które dokładnie wcześniej wymieszałam (najwygodniej jest zrobić to blenderem)

Uwagi:

– pudding możecie posłodzić zmielonym na puder erytrolem
– zamiast frużeliny lub sosu wiśniowego możecie dodać do puddingu konfiturę z truskawek, malin, porzeczek albo po prostu świeże owoce
– w wersji niewegańskiej możecie użyć zwykłego mleka krowiego
– możecie pominąć etap miksowania w rozdrabniaczu, jednak moim zdaniem pudding dzięki takiemu zabiegowi jest bardziej puszysty i delikatny
– wierzch puddingu możecie ozdobić podprażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi lub migdałowymi

Spróbuj innych wegańskich deserów:

 Budyń jaglany kokosowy
Pudding kokosowy z kaszy jaglanej
 Czekoladowy pudding z nasionami chia
Pudding czekoladowy z chia
Czekoladowy deser jaglany
Deser jaglany czekoladowy


Budyń kokosowy z chia
Pudding kokosowy z chia

Deser kokosowy z chia

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

JustInka 12/02/2015 - 2:17 pm

Ten pudding wygląda ślicznie. Nie chciałam w sumie tego pisać, ale naprawdę wygląda uroczo i apetycznie. Ja dziś zjadłam pączka sztuk 1. Wystarczy. Takiego puddingu bym za to chętnie spróbowała. Na Walentynki jak znalazł!

Odpowiedz
Pani M 12/02/2015 - 2:36 pm

Ja dziś zaliczyłam jednego, tradycyjnego paczka. Wiecej nie planuje… Ale pudding w okolicach podwieczorku chetnie bym zjadla….

Odpowiedz
Ala Zajdel 12/02/2015 - 4:36 pm

Genialnie! Uwielbiam chia, ale jeszcze w wersji z kokosowym mleczkiem nie próbowałam. Wygląda bardzo kusząco 🙂

Odpowiedz
Ania S 12/02/2015 - 5:02 pm

Uwielbiam takie puddingi 🙂 100x lepszy niż wszelkie pączki 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 12/02/2015 - 7:02 pm

wspaniały ten pudding! 🙂

Odpowiedz
Chocolate Stop Tempting 13/02/2015 - 9:07 am

Chia mam, mleko kokosowe również, więc wiem chyba co dziś będzie na deser 🙂
Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2015 - 11:27 am

Zaadoptujesz mnie? Jejku jakie to musi byc pyszne:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:40 am

Pyszne bez dwóch zdań! I urokliwe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies