Pudding kokosowy z chia |
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka mleka kokosowego*
- 30 g nasion chia
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- około pół szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego)
- frużelina wiśniowa lub sos wiśniowy
Wersja odchudzona: zamiast zwykłego cukru użyj erytrolu lub całkowicie pomiń dodatek substancji słodzącej w przepisie
*użyłam mleka kokosowego z puszki, które dokładnie wcześniej wymieszałam (najwygodniej jest zrobić to blenderem)
Uwagi:
– pudding możecie posłodzić zmielonym na puder erytrolem
– zamiast frużeliny lub sosu wiśniowego możecie dodać do puddingu konfiturę z truskawek, malin, porzeczek albo po prostu świeże owoce
– w wersji niewegańskiej możecie użyć zwykłego mleka krowiego
– możecie pominąć etap miksowania w rozdrabniaczu, jednak moim zdaniem pudding dzięki takiemu zabiegowi jest bardziej puszysty i delikatny
– wierzch puddingu możecie ozdobić podprażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi lub migdałowymi
Pudding kokosowy z kaszy jaglanej |
Pudding czekoladowy z chia |
Deser jaglany czekoladowy |
Pudding kokosowy z chia |
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Ten pudding wygląda ślicznie. Nie chciałam w sumie tego pisać, ale naprawdę wygląda uroczo i apetycznie. Ja dziś zjadłam pączka sztuk 1. Wystarczy. Takiego puddingu bym za to chętnie spróbowała. Na Walentynki jak znalazł!
Ja dziś zaliczyłam jednego, tradycyjnego paczka. Wiecej nie planuje… Ale pudding w okolicach podwieczorku chetnie bym zjadla….
Genialnie! Uwielbiam chia, ale jeszcze w wersji z kokosowym mleczkiem nie próbowałam. Wygląda bardzo kusząco 🙂
Uwielbiam takie puddingi 🙂 100x lepszy niż wszelkie pączki 🙂
wspaniały ten pudding! 🙂
Chia mam, mleko kokosowe również, więc wiem chyba co dziś będzie na deser 🙂
Piękne zdjęcia 🙂
Zaadoptujesz mnie? Jejku jakie to musi byc pyszne:)
Pyszne bez dwóch zdań! I urokliwe 🙂