Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

przez Malwina
Sałatka ziemniaczana niemiecka
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Z czym Wam się kojarzy niemiecka kuchnia? Mnie z sałatką ziemniaczaną oraz piwem serwowanym w wielkich kuflach. Dziś będzie właśnie o wspomnianej sałatce, czyli Kartoffelsalat. Oczywiście możecie połączyć oba moje skojarzenia i taką sałatkę podać w towarzystwie złotego napoju. 

W Niemczech sałatkę ziemniaczaną przygotowuje się na kilka sposobów. Pierwszy polega na wymieszaniu składników z sosem na bazie zazwyczaj majonezu, śmietany, a w wersjach mniej kalorycznych- jogurtu. Takie sałatki są popularne także i u nas, dlatego zajmę się Kartoffelsalat przygotowywaną innym, dość charakterystycznym sposobem. W południowych landach składniki sałatki zalewa się sosem na bazie bulionu, oleju/oliwy, octu i przypraw. 
Jak serwować Kartoffelsalat? Możecie podawać ją na ciepło od razu po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Fajnie pasuje do grillowanych mięs i kiełbasy, dlatego warto pamiętać o tym przepisie w sezonie grillowym.

Zajrzyjcie do Mopsika i Bartka i zobaczcie ich wersję niemieckiej sałatki ziemniaczanej. 

Niemiecka sałatka przepis
NIEMIECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
(KARTOFFELSALAT)


Składniki: (na 2-3 porcje):

  • 600 g ziemniaków
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pieprz i sól do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół zielonego ogórka
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy w łupinkach do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy, a następnie kroimy w plasterki i umieszczamy w misce.
Rosół zagotowujemy w garnku, dodajemy musztardę, oliwę, ocet, świeżo zmielony pieprz. Próbujemy (uwaga: gorące), w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Ciepłe ziemniaki zalewamy gorącym bulionem i mieszamy bujając zawartością miski, aby sos pokrył dokładnie składniki. Dodajemy posiekany szczypiorek (część szczypiorku możecie odłożyć do przybrania), pokrojone w plasterki rzodkiewki  i ogórka (wcześniej obranego ze skórki), ponownie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno (na ciepło jako dodatek do np. mięsa). Sałatka jest smaczniejsza, kiedy odstoi kilka godzin w lodówce (wówczas część sosu się wchłonie i smaki przegryzą). Ja najczęściej serwuję ją właśnie na zimno.

Polecam Ci inne przepisy na sałatki z ziemniaków:

 Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Sałatka ziemniaczana ze szparagami
 Sałatka z ziemniaków i tuńczyka
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka ziemniaczana z makrelą i boczkiem
Sałatka ziemniaczana  z makrelą

Czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

karolina li 25/01/2015 - 6:32 pm

Ja uwielbiam niezdrową wersję z majonezem 😉 Królowa każdej imprezy, fajny dodatek do ciepłych dań :))

Odpowiedz
mopswkuchni 26/01/2015 - 12:30 pm

Taką wersję też chętnie niedługo przygotuję. Dziękuję za kolejny świetny temat do wspólnego gotowania i pomoc w jego realizacji 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 9:49 am

Wygląda fajnie, ale jakoś nie moje klimaty.

Odpowiedz
magducha err 11/02/2015 - 10:09 pm

Ją też myślałam, że niezjadliwa będzie a tu niespodzianka 😉

Odpowiedz
nika 05/06/2015 - 1:17 pm

Twoja wersja jest bardzo smakowita. Niemcy zalewają ją bardzo dużą ilością bulionu.

Odpowiedz
jumi 07/05/2016 - 6:41 pm

W wersji austriackiej to jest dużo bardziej "maziowe", czyli rozgotowane ziemniaki w zalewie octowej 😉 są gł. kartofle, ale jak się dobrze przyjrzeć czasem można dojrzeć jakieś drobno pokrojone warzywo;-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies