Niemiecka sałatka ziemniaczana |
Z czym Wam się kojarzy niemiecka kuchnia? Mnie z sałatką ziemniaczaną oraz piwem serwowanym w wielkich kuflach. Dziś będzie właśnie o wspomnianej sałatce, czyli Kartoffelsalat. Oczywiście możecie połączyć oba moje skojarzenia i taką sałatkę podać w towarzystwie złotego napoju.
W Niemczech sałatkę ziemniaczaną przygotowuje się na kilka sposobów. Pierwszy polega na wymieszaniu składników z sosem na bazie zazwyczaj majonezu, śmietany, a w wersjach mniej kalorycznych- jogurtu. Takie sałatki są popularne także i u nas, dlatego zajmę się Kartoffelsalat przygotowywaną innym, dość charakterystycznym sposobem. W południowych landach składniki sałatki zalewa się sosem na bazie bulionu, oleju/oliwy, octu i przypraw.
Jak serwować Kartoffelsalat? Możecie podawać ją na ciepło od razu po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Fajnie pasuje do grillowanych mięs i kiełbasy, dlatego warto pamiętać o tym przepisie w sezonie grillowym.
NIEMIECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
(KARTOFFELSALAT)
Składniki: (na 2-3 porcje):
- 600 g ziemniaków
- pół szklanki rosołu drobiowego
- 1-2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki octu z białego wina
- pieprz i sól do smaku
- pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- pół zielonego ogórka
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy w łupinkach do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy, a następnie kroimy w plasterki i umieszczamy w misce.
Rosół zagotowujemy w garnku, dodajemy musztardę, oliwę, ocet, świeżo zmielony pieprz. Próbujemy (uwaga: gorące), w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Ciepłe ziemniaki zalewamy gorącym bulionem i mieszamy bujając zawartością miski, aby sos pokrył dokładnie składniki. Dodajemy posiekany szczypiorek (część szczypiorku możecie odłożyć do przybrania), pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka (wcześniej obranego ze skórki), ponownie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno (na ciepło jako dodatek do np. mięsa). Sałatka jest smaczniejsza, kiedy odstoi kilka godzin w lodówce (wówczas część sosu się wchłonie i smaki przegryzą). Ja najczęściej serwuję ją właśnie na zimno.
Polecam Ci inne przepisy na sałatki z ziemniaków:
Sałatka ziemniaczana ze szparagami |
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem |
Sałatka ziemniaczana z makrelą |
Czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Ja uwielbiam niezdrową wersję z majonezem 😉 Królowa każdej imprezy, fajny dodatek do ciepłych dań :))
Taką wersję też chętnie niedługo przygotuję. Dziękuję za kolejny świetny temat do wspólnego gotowania i pomoc w jego realizacji 🙂
Wygląda fajnie, ale jakoś nie moje klimaty.
Ją też myślałam, że niezjadliwa będzie a tu niespodzianka 😉
Twoja wersja jest bardzo smakowita. Niemcy zalewają ją bardzo dużą ilością bulionu.
W wersji austriackiej to jest dużo bardziej "maziowe", czyli rozgotowane ziemniaki w zalewie octowej 😉 są gł. kartofle, ale jak się dobrze przyjrzeć czasem można dojrzeć jakieś drobno pokrojone warzywo;-)