Kotlety w sosie śliwkowym

przez Malwina
Kotlety z wędzonymi śliwkami
Kotlety w sosie śliwkowym
Przez moją nieuwagę, jeden z przepisów, który przygotowałam z myślą o świętach Bożego Narodzenia, utknął w archiwum. Pozwólcie, że mimo wszystko podzielę się z Wami recepturą.

A cóż to za przepis? To kotlety wieprzowe w sosie śliwkowym. Na szczególną uwagę zasługuje tu przede wszystkim sos. Z jednej strony dość minimalistyczny, z drugiej nietypowy i intrygujący w smaku. Całość pachnie cynamonem i wędzonymi śliwkami. Gdy robiłam tę potrawę, Połówek co chwila spoglądał na mnie i patrzył, co dorzucam do garnka. Początkowo moja koncepcja nie do końca mu się podobała. Zmienił jednak zdanie po tym, gdy spróbował sosu w trakcie doprawiania. Fajnego posmaku nadał tu miąższ chleba żytniego na zakwasie, który jednocześnie zagęścił potrawę. Następnym razem, gdy będę powtarzać to danie, zapewne dodam do niego odrobinę płynnego miodu. Myślę, że fajnie by się tu skomponował.

Kotlety z szynki w sosie śliwkowym

KOTLETY W SOSIE ŚLIWKOWYM


Składniki (na 4 porcje):

  • 8 plastrów szynki (lub schabu) o grubości 1 cm
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 laska cynamonu
  • około 12 niedużych wędzonych polskich śliwek, posiekanych
  • szczypta kardamonu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • woda lub warzywny bulion
  • 1-2 kromki razowego chleba na zakwasie
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy plastry mięsa z obu stron i przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy szalotkę, smażymy przez 3 minuty i dokładamy do mięsa. Do rondla dodajemy cynamon, śliwki, listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę lub bulion (tyle, by zakrył mięso) i wsypujemy kardamon. Całość zagotowujemy a następnie dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (rondel przykrywamy uchylnie pokrywką). Zazwyczaj zajmuje to 40-60 minut. 

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy porwany w palcach chleb (bez skórki) i gotujemy przez około 3 minuty. Chleb zagęści nasz sos i nada mu charakterystycznego smaku. Mięso wyjmujemy z sosu. Ziele angielskie, cynamon i listki laurowe wyławiamy i wyrzucamy. Sos blendujemy na gładko. Mięso podajemy polane sosem z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałam do niego kopytka.

*do sosu możecie dodać niewielką ilość miodu do smaku

Kotlety w sosie z wędzonych śliwek
Kotlety w sosie śliwkowym

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Angie 15/01/2015 - 12:03 pm

Ten sos śliwkowy brzmi świetnie, bardzo mnie ciekawi smak mięsa w takim sosie; )

Odpowiedz
majka 15/01/2015 - 12:45 pm

Pychota! Uwielbiam miesa na slodko. Chetnie wprosilabym sie na taki obiad 😉

Odpowiedz
nat. 15/01/2015 - 12:57 pm

Sos z wędzonych śliwek i cynamonem do mięsa brzmi rewelacyjnie! Myślisz Malwinko że do polędwiczek wieprzowych też się nada?
Pozdrawiam ciepło!!

Odpowiedz
Pani M 15/01/2015 - 5:51 pm

Wyglądają przepysznie!!!!! Kocham te połączenia!!!

Odpowiedz
Wiewióra 16/01/2015 - 3:09 pm

bardzo smakowicie się zapowiada tak przyrządzone mięsko! znajdę wędzone śliwki to zrobię 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:47 am

Cudowny pomysł na obiad 🙂 A ja bardzo lubię dodatek suszonych tudzież wędzonych śliwek.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2015 - 7:37 am

Świetny pomysł na ten śliwkowy sos …. i jeszcze cynamon i kardamon – uwielbiam:)

Odpowiedz
Monika Gałka 04/01/2016 - 12:48 pm

Czy zamiast wędzonych śliwek mogą być suszone?

Odpowiedz
Marietta Winiarska 17/04/2016 - 9:37 am

Też chiałabym wiedzieć czy zamiast wędzonych mogą być suszone śliwki ? pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Malwina 17/04/2016 - 12:07 pm

Można spróbować. Powstanie inne danie, słodsze w smaku, ale z pewnością w dalszym ciągu smaczne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies