Kanapka Elvisa

przez Malwina
Kanapka z masłem orzechowym i bananem
Kanapka Elvisa
Banan, masło orzechowe i chrupiące plastry boczku – czy to udane połączenie? Z pewnością nie przypadnie do gustu każdemu, myślę jednak, że choć raz w życiu warto wypróbować takiej kombinacji składników. Nawet gdyby miało się okazać, że to zupełnie nie nasze smaki. Dla króla rock and rolla taka kanapka była podobno wielkim rarytasem.

Połówek do koncepcji tego sandwicha podszedł dość entuzjastycznie (jak na miłośnika boczku przystało) i ostatecznie bardzo przypadł mu do gustu. Chrupiące kromki chleba, słodki banan, słony boczek i płynąca lawa masła orzechowego – na pierwszy rzut oka wykluczające się składniki, naprawdę fajnie ze sobą współgrają. Z pewnością nie jest to zdrowy posiłek, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę kulinarnego szaleństwa.
Kanapka Elvisa

 

KANAPKA ELVISA
Projekt Sandwich #35
Śniadanie Mistrzów #252


Składniki:

Przygotowanie kanapki Elvisa:
Boczek wrzucamy na suchą patelnię i krótko smażymy, aż stanie się chrupiący. Kromki chleba smarujemy masłem orzechowym. Na dwóch układamy plasterki banana (można go lekko rozgnieść widelcem) i po 2 plastry boczku. Każdą kanapkę przykrywamy kromką posmarowaną masłem orzechowym. Na patelni topimy 1-2 łyżki masła. Smażymy kanapki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kapanka z bananem i masłem orzechowym
Kanapka Elvisa (Elvis Sandwich)

 

Czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

wedelka 02/01/2015 - 9:39 am

Wersji z boczkiem nie znałam 🙂 Ale masło orzechowe + banan to połączenie świetne 🙂

Odpowiedz
Ervisha 02/01/2015 - 11:16 am

Odważne połączenie 😉 Widziałam również przepisy, ze złożoną kanapkę z wierzchu smarowało się masłem i smażyło albo przed złożeniem kanapki wcześniej kromki podpiekało na patelni i potem ponownie smażyło… Nie wiem jaka jest oryginalna wersja..

Odpowiedz
Karolina Luka 02/01/2015 - 12:32 pm

Bardzo zaskakujące połączenie. Muszę w najbliższym czasie sprawdzić czy mi smakuje;)

Odpowiedz
Martyna 02/01/2015 - 12:54 pm

Zazwyczaj jem bez boczku (nie jem mięsa) i uwielbiam tę wersję 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 02/01/2015 - 6:19 pm

Weszłam w przepis, bo bardzo zainteresowało mnie, co też sławny Elvis lubił jadać.. i opadła mi szczęka. Nietypowe gusta miał ten król rocka! Choć z drugiej strony racja, smak słony i słodki łączą się dobrze, np. solony karmel, słyszałam nawet o lodach z boczku, więc czemu nie 🙂

Odpowiedz
Pani M. 02/01/2015 - 6:37 pm

Strasznie mnie kusi.. Pan M. Uwielbia nowości kulinarne więc może….

Odpowiedz
Ania S 03/01/2015 - 8:14 am

Wow 🙂 Nie wpadłabym na takie połączenie 😛 Boczku nigdy nie jadłam, a kanapkę z masłem orzechowym i bananem uwielbiam (i jeszcze z dodatkiem dżemu pożeczkowego) i chyba przy tym wariancie pozostanę 😛

Odpowiedz
Wiewióra 03/01/2015 - 8:21 am

robiłam nie raz choć w wersji bezmięsnej 🙂 PYSZNEEE!!!

Odpowiedz
Hania-Kasia 04/01/2015 - 7:25 am

Mnie by przypadło do gustu takie połączenie. Robiłam już banany grillowane w boczku. Myślę, że dodatek masła orzechowego do tego połączenia by mi nie przeszkadzał. Zresztą kanapki z masłem orzechowym i bananem też już jadłam, tylko bez boczku. Smakowicie się prezentują Twoje kanapki, muszę takie kiedyś zrobić. Szkoda, że nie mam w domu potrzebnych składników, bo już bym zrobiła na śniadanie.

Odpowiedz
AniBarPioMar 04/01/2015 - 6:40 pm

pyszotka:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/01/2015 - 2:07 pm

Ciekawe czy przypadłoby do gustu mojemu Mężowi, na którego od lat Elvis mówia:)?

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:52 am

Rewelacyjna kanapka!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies