Ryba z soczewicą i szpinakiem |
Zapewne po świątecznym szaleństwie macie ochotę na troszkę lżejsze posiłki, dlatego mam dziś dla Was przepis na prostą i szybką w przygotowaniu rybę, która z pewnością nie obciąży zbytnio Waszych żołądków.
Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem białego wina przywodzi na myśl kuchnię basenu Morza Śródziemnego. Wzbogaciłam go o dodatek kaparów, szpinaku i soczewicy. Rybę, zamiast smażyć na patelni, udusiłam w przygotowanym sosie. Wybrałam halibuta, ale oczywiście możecie postawić na inną ulubioną morską rybę o zwartym mięsie, np. mirunę czy dorsza. Całość zachowana jest w lekkim i dietetycznym klimacie. I chyba właśnie takich dań najbardziej nam potrzeba po świątecznym szaleństwie.
Jako dodatek do ryby najfajniej sprawdzi się świeże pieczywo, np. bagietka, focaccia czy ciabatta. Myślę, że i w towarzystwie kaszy danie to będzie smakować równie dobrze.
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g świeżego filetu z białej ryby bez skóry (u mnie halibut))
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 1/3 lampki białego półwytrawnego wina
- 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
- pół szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- garść młodych listków szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Ryba z soczewicą i szpinakiem |
Czas przygotowania: 20 minut.
14 komentarzy
Super propozycja:-) I u mnie nie ma pozostałości po świętach więc chętnie skorzystam z propozycji;-))
Ależ mi się ten przepis podoba!zapisuję:)
bardzo apetycznie podana ryba!
Bardzo lubię takie "patelniowe" dania: )
Od niedawna połączenie pomidorów ze szpinakiem wprost uwielbiam, chętnie spróbowałabym ryby z takimi dodatkami. Wygląda pysznie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda ta ryba Malwi:). Na pewno jest pyszna, bo tyle w niej dobroci:)
Przepiękne zdjęcia! Naprawdę zachęcające, przepis brzmi ciekawie , tylko zastanawiam się skąd w składnikach znalazła się ciecierzyca.
Nie dość, że ciecierzyca, to jeszcze brązowa 🙂 Oczywiście błąd z mojej strony Marto.
Ja już wypróbowałam i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. Pyszne!
Zdrowe i pyszne. Czego chcieć więcej? !
nigdy nie jadłam soczewicy. Czy można zamiast brązowej użyć czerwonej lub zielonej?
Możesz użyć zielonej.
Czy można czyms zastąpić wino? 🙂
Pomiń, a jeśli masz pod ręką ocet balsamiczny, to dodaj do sosu 1-2 łyżki.