Ryba z soczewicą i szpinakiem

przez Malwina
Ryba ze szpinakiem
Ryba z soczewicą i szpinakiem
Witajcie po Świętach 🙂 Mam nadzieję, że spędziliście je niezwykle miło w gronie najbliższych Waszemu sercu osób. Ja, po kilkudniowym maratonie kulinarnym, powolutku ładuję baterie i wracam do normalnego gotowania. W tym roku starałam się nie przesadzać z ilością przygotowanego jedzenia, dlatego w mojej lodówce już w weekend nie było nawet śladu po minionych Świętach. I bardzo dobrze, bo dojadanie przez kilka dni pozostałości poświątecznych nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy.

Zapewne po świątecznym szaleństwie macie ochotę na troszkę lżejsze posiłki, dlatego mam dziś dla Was przepis na prostą i szybką w przygotowaniu rybę, która z pewnością nie obciąży zbytnio Waszych żołądków.

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem białego wina przywodzi na myśl kuchnię basenu Morza Śródziemnego. Wzbogaciłam go o dodatek kaparów, szpinaku i soczewicy. Rybę, zamiast smażyć na patelni, udusiłam w przygotowanym sosie. Wybrałam halibuta, ale oczywiście możecie postawić na inną ulubioną morską rybę o zwartym mięsie, np. mirunę czy dorsza. Całość zachowana jest w lekkim i dietetycznym klimacie. I chyba właśnie takich dań najbardziej nam potrzeba po świątecznym szaleństwie.

Jako dodatek do ryby najfajniej sprawdzi się świeże pieczywo, np. bagietka, focaccia czy ciabatta. Myślę, że i w towarzystwie kaszy danie to będzie smakować równie dobrze.

Halibut w pomidorach

RYBA Z SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g świeżego filetu z białej ryby bez skóry (u mnie halibut))
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 1/3 lampki białego półwytrawnego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
  • pół szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • garść młodych listków szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę z czosnkiem, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy je, dodajemy pomidory, kapary, oregano, soczewicę. Gotujemy przez kolejne 3 minuty. Do sosu dokładamy rybę, lekko oprószamy ją solą, patelnię przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez około 7 minut lub dłużej, aż ryba będzie gotowa. Rybę wyjmujemy z sosu przy pomocy łopatki. Do sosu dodajemy posiekany szpinak, przyprawiamy go solą, pieprzem, podgrzewamy przez minutę. Rybę podajemy razem z sosem od razu po przygotowaniu. Danie najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem. 
Ryba w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Ryba z soczewicą i szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Marzena 29/12/2014 - 11:57 am

Super propozycja:-) I u mnie nie ma pozostałości po świętach więc chętnie skorzystam z propozycji;-))

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 29/12/2014 - 12:21 pm

Ależ mi się ten przepis podoba!zapisuję:)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 29/12/2014 - 4:40 pm

bardzo apetycznie podana ryba!

Odpowiedz
Angie 29/12/2014 - 6:33 pm

Bardzo lubię takie "patelniowe" dania: )

Odpowiedz
Evi 30/12/2014 - 9:57 am

Od niedawna połączenie pomidorów ze szpinakiem wprost uwielbiam, chętnie spróbowałabym ryby z takimi dodatkami. Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 31/12/2014 - 2:42 pm

Bardzo apetycznie wygląda ta ryba Malwi:). Na pewno jest pyszna, bo tyle w niej dobroci:)

Odpowiedz
Marta 02/01/2015 - 9:06 pm

Przepiękne zdjęcia! Naprawdę zachęcające, przepis brzmi ciekawie , tylko zastanawiam się skąd w składnikach znalazła się ciecierzyca.

Odpowiedz
Malwina 02/01/2015 - 10:20 pm

Nie dość, że ciecierzyca, to jeszcze brązowa 🙂 Oczywiście błąd z mojej strony Marto.

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2015 - 8:10 pm

Ja już wypróbowałam i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. Pyszne!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:57 am

Zdrowe i pyszne. Czego chcieć więcej? !

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2015 - 10:39 am

nigdy nie jadłam soczewicy. Czy można zamiast brązowej użyć czerwonej lub zielonej?

Odpowiedz
Malwina 14/02/2015 - 10:41 am

Możesz użyć zielonej.

Odpowiedz
Miiaaaa 02/05/2016 - 3:28 pm

Czy można czyms zastąpić wino? 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/05/2016 - 3:33 pm

Pomiń, a jeśli masz pod ręką ocet balsamiczny, to dodaj do sosu 1-2 łyżki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies