Schab ze śliwką (pieczony w rękawie)

przez Malwina

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką piekę co roku na święta. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i szybko znika ze stołu. Nadziewam go zwykłymi suszonymi śliwkami lub wędzonymi.

Pieczony schab dość często wychodzi suchy. Jest to najczęściej spowodowane stanowczo zbyt długim czasem pieczenia. Ja przyjmuję około 30 minut pieczenia na pół kg schabu. Czasem wina leży także po stronie samego mięsa. Schab przed pieczeniem obsmażam na patelni, dzięki czemu wszystkie soki zostają zamknięte w środku. Później przekładam go do rękawa i wstawiam do piekarnika. Jeśli chcecie pominąć etap smażenia, wówczas warto do rękawa wlać około 1/2 szklanki bulionu (oczywiście domowego o małej zawartości soli, ewentualnie wody).

Schab ze śliwką jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie serwować go na półmisku z innymi wędlinami lub przygotować z dodatkiem galaretki na bazie rosołu.

schab ze śliwką

 

Schab ze śliwką (pieczony w rękawie) – przepis

Drukuj
Porcje: 10 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • kilkanaście suszonych lub wędzonych śliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu z białego wina

Sposób przygotowania:

  1.  Przy pomocy długiego wąskiego noża robimy nacięcie w środku schabu (wzdłuż nie do końca, wówczas wygodniej się go nadziewa). Do środka wkładamy suszone lub wędzone śliwki (najlepiej przesuwać je trzonkiem wąskiej drewnianej łyżki). Mięso nacieramy solą i pieprzem. Olej mieszamy z majerankiem i słodką papryką, dodajemy drobno posiekany czosnek, ocet. Jeśli chcecie, by schab był lekko pikantny, dodajcie także ostrą papryczkę w proszku lub mielone chili. Mięso nacieramy olejem z przyprawami. Ja dodatkowo mój kawałek schabu związałam sznurkiem. Odstawiamy je do lodówki na 1-2 doby (najlepiej przechowywać je w pojemniku z pokrywką).
  2. W dniu pieczenia należy wyjąć mięso z lodówki na około 30-40 minut wcześniej w celu ocieplenia go. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso (możecie zdjąć z niego nadmiar czosnku, aby się nie przypalił), obsmażamy ze wszystkich stron, aż pory na mięsie się zamkną. Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia, spinamy klipsem. Układamy na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut na każde pół kg mięsa (czyli w przypadku mięsa o wadze 1 kg - 60 minut). Rozcinamy rękaw, mięso wyjmujemy. Jeśli ma być jedzone na ciepło, dajemy mu odpocząć przez około 10-15 minut. Jeśli schab ze śliwką ma być podawany jako wędlina, po ostudzeniu odkładamy go do lodówki i kroimy dopiero następnego dnia.

Uwagi:

Jeśli Wasze śliwki są wysuszone, możecie je wcześniej namoczyć, np. wódce żubrówce.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
 
31 komentarzy
1

Podobne posty:

31 komentarzy

Anonimowy 17/12/2014 - 11:50 am

robię tak samo, czasem nadziewam suszonymi morelami

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/12/2014 - 7:06 pm

Uwielbiam schab nadziewany śliwkami, muszę koniecznie zrobić taki na dniach, bo dawno nie jadłam:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/12/2014 - 12:41 am

aby był wilk syty i owca cała, ja nadziewam połowe śliwką, a od drugiego końca upycham morele… pychotka

Odpowiedz
Anonimowy 27/12/2014 - 7:12 am

U mnie schab tez zagoscil na swiatecznym stole☺
Pozdrawoam juz prawie noworocznie☺
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2015 - 8:21 am

A gdzie Pani kupuje wędzone śliwki?
Pozdrawiam Klaudia

Odpowiedz
Malwina 13/01/2015 - 8:36 am

Klaudio, zaopatruję się w nie w sklepach z bakaliami na wagę. Nawet w warzywniaku obok mojego domu można nabyć takie śliwki w okresie świątecznym. W marketach niestety ich nie widziałam.

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2015 - 12:58 pm

oj myślałam że w jakimś internetowym i też skorzystam 🙁

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2015 - 10:29 am

uwielbiam schab ze sliwkami ale czy konieczny jest ocet?

Odpowiedz
Malwina 02/04/2015 - 10:52 am

Jeśli nie masz octu winnego, to pomiń go. Schab będzie równie smaczny.

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2015 - 7:44 am

Pycha.To już wiem co zrobię na niedzielny obiad:)

Odpowiedz
szybciutko 12/12/2015 - 12:38 pm

Niestety jestem zmuszona do wcześniejszych przygotowań do świąt, czy mogę schab podpiec a następnie zamrozić i w dniu imprezy rozmrozić i włożyć do piekarnika ? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 12/12/2015 - 1:26 pm

Moim zdaniem o wiele lepiej i wygodniej byłoby byś upiekła schab ze śliwką i go zamroziła w całości. Bałabym się, że podpiekanie, mrożenie, rozmrażanie, ponowne pieczenie zbytnio wysuszy mięso.

Odpowiedz
Anonimowy 24/12/2015 - 12:23 pm

instrukcja rękawa stwierdza, że należy potrawę umieścić w nienagrzanym piekarniku. czy podany czas pieczenia (30 min na każde 0,5 kg) to czas pieczenia w już rozgrzanym piekarniku?

Odpowiedz
Malwina 24/12/2015 - 4:05 pm

Mięso w rękawie wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut na pół kg mięsa w piekarniku nagrzanym.

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2016 - 10:37 am

Czy rękaw do pieczenia się nacina,żeby dochodziło powietrze, czy piecze się w całkowicie zamkniętym?

Odpowiedz
Malwina 26/02/2016 - 10:53 am

Zgodnie z instrukcją nakłuwa się w 2-3 miejscach. Ja nigdy nie nakłuwałam (dopiero pod sam koniec).

Odpowiedz
iwona w. 04/04/2016 - 3:18 pm

czy śliwki trzeba namoczyć przed wlozeniem do schabu? Czy warto 15 min przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć mięso z rękawa żeby się zarumienilo?

Odpowiedz
Malwina 04/04/2016 - 4:02 pm

Jeśli śliwki są obeschnięte, warto namoczyć je krótko w ciepłej wodzie lub alkoholu (np. żubrówce). Co do rozcinania, to można na dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia.

Odpowiedz
Anonimowy 22/03/2016 - 8:34 pm

Moim zdaniem sznurek, którym obwiązałaś mięso spali się w czasie obsmażania, mylę się?

Odpowiedz
Malwina 22/03/2016 - 8:46 pm

Sznurek wędliniarski w trakcie obsmażania nie spali się. Mięso nie spędzi na patelni kilkudziesięciu minut tylko kilka.

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2016 - 12:00 pm

Co daje ocet winny ?
Pozdrawiam 😊

Odpowiedz
Malwina 24/03/2016 - 12:17 pm

Mięso szybciej kruszeje.

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2016 - 9:33 pm

Dziękuję 😊😆

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2016 - 10:28 am

ja daję czerwone wino wytrawne

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2016 - 8:02 pm

Ja zabrałam się do roboty chcąc zrobić galarecie. Ale nie doczytałam i nacielam z gory. Nafaszerowalam sliwkami i związałam nicią. Gdy po upieczeniu wystygnie i zacznę go ciac to śliwki wypadną? Boję sięże wszystko stracone. Gorąco pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 25/03/2016 - 8:14 pm

Jak odstoi przez kilka-kilkanaście godzin w lodówce to powinno być ok. Rozetnij nić tuż przed krojeniem. Krój ostrym nożem, warto go zmoczyć pod zimną wodą, aby śliwki nie kleiły się do ostrza.

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2016 - 5:24 am

Bardzo się kuje za odpowiedz. Tak też zrobię. Wesołych swiat

Odpowiedz
Monika 27/03/2016 - 2:47 pm

Malwinno, zrobiłam wedle Twojej receptury – pyszny, kruchy i soczysty. Dziękuję za wspaniały przepis.
P.S. Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego 🙂

Odpowiedz
Tom Ttt 03/12/2016 - 12:55 pm

Czy można zastąpić ocet winny, balsamicznym lub jabłkowym ?

Odpowiedz
Malwina 03/12/2016 - 2:41 pm

Zostałabym przy winnym lub rozcieńczyła spirytusowy.

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2017 - 6:27 pm

A co z balsamicznym nie tak? Ja właśnie ten stosuje może nie jakiś oryginalny lecz marketowy z Kamis i jest ok fajnie podkreśla smak

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies