Schab ze śliwką piekę co roku na święta. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i szybko znika ze stołu. Nadziewam go zwykłymi suszonymi śliwkami lub wędzonymi.
Pieczony schab dość często wychodzi suchy. Jest to najczęściej spowodowane stanowczo zbyt długim czasem pieczenia. Ja przyjmuję około 30 minut pieczenia na pół kg schabu. Czasem wina leży także po stronie samego mięsa. Schab przed pieczeniem obsmażam na patelni, dzięki czemu wszystkie soki zostają zamknięte w środku. Później przekładam go do rękawa i wstawiam do piekarnika. Jeśli chcecie pominąć etap smażenia, wówczas warto do rękawa wlać około 1/2 szklanki bulionu (oczywiście domowego o małej zawartości soli, ewentualnie wody).
Schab ze śliwką jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie serwować go na półmisku z innymi wędlinami lub przygotować z dodatkiem galaretki na bazie rosołu.
Schab ze śliwką (pieczony w rękawie) – przepis
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
31 komentarzy
robię tak samo, czasem nadziewam suszonymi morelami
Uwielbiam schab nadziewany śliwkami, muszę koniecznie zrobić taki na dniach, bo dawno nie jadłam:)
aby był wilk syty i owca cała, ja nadziewam połowe śliwką, a od drugiego końca upycham morele… pychotka
U mnie schab tez zagoscil na swiatecznym stole☺
Pozdrawoam juz prawie noworocznie☺
Marta
A gdzie Pani kupuje wędzone śliwki?
Pozdrawiam Klaudia
Klaudio, zaopatruję się w nie w sklepach z bakaliami na wagę. Nawet w warzywniaku obok mojego domu można nabyć takie śliwki w okresie świątecznym. W marketach niestety ich nie widziałam.
oj myślałam że w jakimś internetowym i też skorzystam 🙁
uwielbiam schab ze sliwkami ale czy konieczny jest ocet?
Jeśli nie masz octu winnego, to pomiń go. Schab będzie równie smaczny.
Pycha.To już wiem co zrobię na niedzielny obiad:)
Niestety jestem zmuszona do wcześniejszych przygotowań do świąt, czy mogę schab podpiec a następnie zamrozić i w dniu imprezy rozmrozić i włożyć do piekarnika ? Pozdrawiam
Moim zdaniem o wiele lepiej i wygodniej byłoby byś upiekła schab ze śliwką i go zamroziła w całości. Bałabym się, że podpiekanie, mrożenie, rozmrażanie, ponowne pieczenie zbytnio wysuszy mięso.
instrukcja rękawa stwierdza, że należy potrawę umieścić w nienagrzanym piekarniku. czy podany czas pieczenia (30 min na każde 0,5 kg) to czas pieczenia w już rozgrzanym piekarniku?
Mięso w rękawie wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut na pół kg mięsa w piekarniku nagrzanym.
Czy rękaw do pieczenia się nacina,żeby dochodziło powietrze, czy piecze się w całkowicie zamkniętym?
Zgodnie z instrukcją nakłuwa się w 2-3 miejscach. Ja nigdy nie nakłuwałam (dopiero pod sam koniec).
czy śliwki trzeba namoczyć przed wlozeniem do schabu? Czy warto 15 min przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć mięso z rękawa żeby się zarumienilo?
Jeśli śliwki są obeschnięte, warto namoczyć je krótko w ciepłej wodzie lub alkoholu (np. żubrówce). Co do rozcinania, to można na dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia.
Moim zdaniem sznurek, którym obwiązałaś mięso spali się w czasie obsmażania, mylę się?
Sznurek wędliniarski w trakcie obsmażania nie spali się. Mięso nie spędzi na patelni kilkudziesięciu minut tylko kilka.
Co daje ocet winny ?
Pozdrawiam 😊
Mięso szybciej kruszeje.
Dziękuję 😊😆
ja daję czerwone wino wytrawne
Ja zabrałam się do roboty chcąc zrobić galarecie. Ale nie doczytałam i nacielam z gory. Nafaszerowalam sliwkami i związałam nicią. Gdy po upieczeniu wystygnie i zacznę go ciac to śliwki wypadną? Boję sięże wszystko stracone. Gorąco pozdrawiam
Jak odstoi przez kilka-kilkanaście godzin w lodówce to powinno być ok. Rozetnij nić tuż przed krojeniem. Krój ostrym nożem, warto go zmoczyć pod zimną wodą, aby śliwki nie kleiły się do ostrza.
Bardzo się kuje za odpowiedz. Tak też zrobię. Wesołych swiat
Malwinno, zrobiłam wedle Twojej receptury – pyszny, kruchy i soczysty. Dziękuję za wspaniały przepis.
P.S. Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego 🙂
Czy można zastąpić ocet winny, balsamicznym lub jabłkowym ?
Zostałabym przy winnym lub rozcieńczyła spirytusowy.
A co z balsamicznym nie tak? Ja właśnie ten stosuje może nie jakiś oryginalny lecz marketowy z Kamis i jest ok fajnie podkreśla smak