Lekka surówka z kapusty i rzodkiewki

przez Malwina

Surówka z kapusty i marchewki
Lekka surówka z kapusty i rzodkiewki 
Dość często to powtarzam i powtórzę raz jeszcze – obiad bez surówki to nie obiad. Solidna dawka witamin w postaci warzywnej surówki jest zawsze mile widziana na talerzu. Raz kolejny sięgnęłam po kapustę, a konkretnie po dwie odmiany: białą i czerwoną. Początkowo miałam w planach coleslawa w stylu azjatyckim z dodatkiem chrupiących arachidów. Niestety krasnoludki dobrały się do orzechowych zapasów, dlatego szybko zmieniłam koncepcję. 

Ostatecznie w miseczce poza kapustą wylądowała rzodkiewka i marchew, bogata w witaminę C nać pietruszki oraz cebulka, która nadała całości lekko pikantnego smaku. Zapewne wiele osób wykończyłoby surówkę solidną dawką majonezu, ja jednak postawiłam na zdrowszą i lżejszą wersję z dodatkiem oliwy i octu winnego. Taka surówka z pewnością będzie smacznym dodatkiem do dań obiadowych. 
Surówka do obiadu bez majonezu

SURÓWKA Z KAPUSTY I RZODKIEWKI 


Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej kapusty, poszatkowanej 
  • 1 szklanka białej kapusty, poszatkowanej 
  • 1 marchewka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 nieduża cebulka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umieszczamy w misce, oprószamy szczyptą soli i ugniatamy dłonią przez 1-2 minuty. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na drobnych oczkach. Rzodkiewki siekamy w podłużne paseczki lub trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, rzodkiewkę, natkę. Całość polewamy oliwą i octem, przyprawiamy do smaku solą (uważajcie z jej ilością, kapusta była wcześniej solona) i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Surówkę z kolorowej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu lub burgerów. 
Lekka surówka do obiadu
Lekka surówka z kapusty i rzodkiewki 

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

JustInka 15/12/2014 - 11:01 am

Ojej takiej jeszcze nigdy nie jadłam! Masz 100% racji. Obiad bez surówki to żaden obiad. Nie wiem jak Młodego surówki innej niż marchew z jabłkiem, ale może kiedyś. Twoją zapisuję i niedługo zrobię. Pewnie znając siebie dodam do niej szczyptę słodyczy 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/12/2014 - 12:18 pm

U nas też do obiadu musi być surówka:) …. no chyba, że obiad na słodko:) … Twoja wersja surówki z czerwonej kapusty podoba mi się …. podobnie ja to, że jest bez majonezu:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies