Lekka surówka z kapusty i rzodkiewki |
Dość często to powtarzam i powtórzę raz jeszcze – obiad bez surówki to nie obiad. Solidna dawka witamin w postaci warzywnej surówki jest zawsze mile widziana na talerzu. Raz kolejny sięgnęłam po kapustę, a konkretnie po dwie odmiany: białą i czerwoną. Początkowo miałam w planach coleslawa w stylu azjatyckim z dodatkiem chrupiących arachidów. Niestety krasnoludki dobrały się do orzechowych zapasów, dlatego szybko zmieniłam koncepcję.
Ostatecznie w miseczce poza kapustą wylądowała rzodkiewka i marchew, bogata w witaminę C nać pietruszki oraz cebulka, która nadała całości lekko pikantnego smaku. Zapewne wiele osób wykończyłoby surówkę solidną dawką majonezu, ja jednak postawiłam na zdrowszą i lżejszą wersję z dodatkiem oliwy i octu winnego. Taka surówka z pewnością będzie smacznym dodatkiem do dań obiadowych.
SURÓWKA Z KAPUSTY I RZODKIEWKI
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 1 szklanka białej kapusty, poszatkowanej
- 1 marchewka
- 4-5 rzodkiewek
- 1 nieduża cebulka
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umieszczamy w misce, oprószamy szczyptą soli i ugniatamy dłonią przez 1-2 minuty. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na drobnych oczkach. Rzodkiewki siekamy w podłużne paseczki lub trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, rzodkiewkę, natkę. Całość polewamy oliwą i octem, przyprawiamy do smaku solą (uważajcie z jej ilością, kapusta była wcześniej solona) i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Surówkę z kolorowej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu lub burgerów.
Lekka surówka z kapusty i rzodkiewki |
Czas przygotowania: 10 minut.
2 komentarze
Ojej takiej jeszcze nigdy nie jadłam! Masz 100% racji. Obiad bez surówki to żaden obiad. Nie wiem jak Młodego surówki innej niż marchew z jabłkiem, ale może kiedyś. Twoją zapisuję i niedługo zrobię. Pewnie znając siebie dodam do niej szczyptę słodyczy 🙂
U nas też do obiadu musi być surówka:) …. no chyba, że obiad na słodko:) … Twoja wersja surówki z czerwonej kapusty podoba mi się …. podobnie ja to, że jest bez majonezu:)