Paszteciki z mięsem

przez Malwina
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Paszteciki z mięsem
Część z Was jest już zapewne myślami przy nadchodzących świętach. Jak co roku, przygotowałam kilka przepisów, które fajnie wpiszą się w bożonarodzeniowe menu. Zaczynamy od drożdżowych pasztecików z mięsnym farszem. Takie paszteciki możecie podać jako dodatek do barszczu czerwonego w pierwszy lub drugi dzień świąt. 

Bazę do farszu stanowi mięso z rosołu. Ja najczęściej wykorzystuję przede wszystkim drób i kawałek wołowiny. Oczywiście możecie przygotować farsz także z innego mięsa, np. gotowanej wieprzowiny czy cielęciny. Sam farsz najlepiej wykonać 1-2 dni wcześniej przed planowanym pieczeniem, dzięki czemu zaoszczędzicie sobie troszkę czasu. Także ciasto na paszteciki można zrobić wcześniej. Po wyrobieniu ciasta należy je umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Takie ciasto możecie przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. W dzień pieczenia należy je wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej i ocieplić w temperaturze pokojowej. Później pozostaje Wam już tylko formowanie pasztecików i pieczenie.
Przy okazji osobom na diecie wykluczającej jedzenie mięsa polecam przepis na paszteciki z pieczarkami oraz paszteciki z kapustą i grzybami.
*Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Justinką. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej wersję pasztecików z mięsem. 
Paszteciki z mięsem z rosołu

PASZTECIKI Z MIĘSEM 


Składniki (na około 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 550)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g miękkiego masła (lub roztopionego i przestudzonego), ewentualnie olej lub oliwa
  • farsz: 400 g mięsa z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości); u mnie drób i kawałek wołowiny, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/3-1/2 szklanki ciepłego rosołu, sól i pieprz do smaku
  • do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody
  • ulubione ziarna do posypania (np. sezam, czarnuszka, siemię lniane)
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz mięsny do pasztecików: cebulę siekamy drobno, smażymy na rozgrzanym oleju, aż lekko się zrumieni. Mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy stopniowo ciepły rosół i wyrabiamy dłonią. Rosołu należy dodać tyle, aby farsz był wilgotny. Nie może być jednak zbyt rzadki. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie mieszamy. Do farszu możecie dodać także niewielką ilość warzyw z gotowania rosołu, np. kawałek marchewki i selera. 
Przygotowujemy ciasto na paszteciki drożdżowe: mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, żółtko i masło. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podłużny placek, lekko podsypując ciasto mąką (patrz: jak formować drożdżowe paszteciki). Na środku układamy pasek mięsnego farszu. Ciasto zlepiamy, odwracamy łączeniem do dołu. Roladki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rulony kroimy ostrym nożem (warto go przed krojeniem dodatkowo naostrzyć) na kawałki o szerokości około 3 centymetrów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-18 minut. Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

*paszteciki możecie przygotować w wersji pół na pół z mąki pszennej zwykłej i pszennej razowej

Paszteciki do barszczu przepis
Paszteciki z mięsem

Paszteciki do barszczu przepis
Paszteciki z mięsem

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Zuzanna Ploch 05/12/2014 - 8:21 am

Barszczyk w towarzystwie uszek lub pasztecików to dla mnie punkt obowiązkowy każdych Świąt. Pycha!

Odpowiedz
Justyna Żak 05/12/2014 - 8:37 am

świetne do barszczu:)

Odpowiedz
Justyna Żak 05/12/2014 - 8:38 am

ja też wolę paszteciki od krokietów:) od kilku lat robię takie na święta:)

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 05/12/2014 - 2:57 pm

Taki zestaw mogłabym jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
Szefowa w swojej kuchni ;-) 05/12/2014 - 4:07 pm

Dużo mięska, pycha! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/12/2014 - 2:33 pm

Ja niestety, ale musiałam jak na razie wykluczyć mąkę, więc musiałabym jeśc samo nadzionko …. ale kocham apszteciki wszelkiej maści:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:12 am

Bardzo apetyczne i takie estetyczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2015 - 6:25 am

Witam,
przepis na to ciasto jest rewelacyjny. Ciasto nie klei się do rąk podczas wyrabiania, jest pachnące-użyłam roztopionego masła, puszyste po upieczeniu.
Rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2015 - 10:06 pm

Sprawdzilam przepis na ciasto, doskonaly. Paszteciki sa puszyste, rozplywaja się w usta. Wydaje mi się, ze wlozylam za duzo farszu, po upieczeniu lekko wyplynal ze swoich ram. Paszteciki zagoszczą na wigilijnym stole. Dziekuje za przepis. Wesolych Swiat.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies