Zupa z kurczakiem i boczkiem

przez Malwina
Zupa pomidorowa z kurczakiem
Zupa z kurczakiem i boczkiem

Co powiecie na sycącą pomidorówkę we włoskim stylu? Taka zupa z całą pewnością będzie miłą odmianą od ciężkich gulaszy i typowo jesiennych zup a przy okazji przypomni Wam słoneczne letnie dni. 

Bazę do przygotowania tej zupy stanowi domowy bulion warzywny lub drobiowy. Ja najczęściej korzystam z tego pierwszego. Jak już Wam kilka razy wspominałam, co kilka tygodni gotuję większą ilość takiego wywaru a następnie mrożę w woreczkach na lód. Dzięki temu nie zajmuje on zbyt wiele miejsca, a ja mogę na bieżąco korzystać z niego w takiej ilości, jaka jest mi w danej chwili potrzebna. Przy okazji nie muszę zawracać sobie głowy gotowaniem bulionu, kiedy będę chciała przygotować na obiad zupę.
Ta pomidorówka jest bardzo pożywna za sprawą dodatku makaronu oraz mięsa drobiowego. Przed podaniem polecam posypać ją tartym włoskim serem i listkami bazylii, które świetnie dopełniają smak zupy. 

Zupa z piersią z kurczaka i makaronem

ZUPA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM 


Składniki (na 4 porcje):

  • 1,4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 g wędzonego boczku (użyłam surowego, oczywiście może to być także boczek parzony)
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane i posiekane w mniejsze kawałki
  • 2 marchewki, obrane i posiekane w półplasterki 
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 160 g drobnego makaronu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • tarty grana padano do posypania (ewentualnie ser pecorino, parmezan)
  • listki bazylii 
Przygotowanie:
Od boczku odcinamy skórę i wyrzucamy. Mięso kroimy w kostkę. Nagrzewamy patelnię, wrzucamy boczek i lekko rumienimy (na patelnię nie dolewam oleju, ponieważ sporo tłuszczu wytopi się z boczku). Dodajemy cebulę, seler i marchew, smażymy przez około 3-4 minuty (w razie potrzeby dolewamy olej na patelnię). W garnku umieszczamy bulion i pomidory, zagotowujemy. Dodajemy zawartość patelni, piersi z kurczaka w całości, oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiedy zupa się gotuje, w drugim garnku gotujemy drobny makaron al dente i odcedzamy. Wyjmujemy mięso na deskę i kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Makaron umieszczamy w miseczkach, zalewamy zupą, posypujemy tartym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kamil 04/12/2014 - 6:03 pm

Zupka wygląda pięknie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 04/12/2014 - 7:10 pm

konkretna zupa:)

Odpowiedz
Asa_6niebo 04/12/2014 - 7:56 pm

zupa wygląda mi mimo wszystko na dość ciężką i bardzo jesienną 😉

Odpowiedz
Malwina 05/12/2014 - 6:41 am

Asa, jest pożywna, to fakt. Nie zgodzę się jednak z tym, że to ciężka zupa. Warzywa, gotowane mięso i makaron – co w tym zestawie miałoby być ciężkiego?

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/12/2014 - 6:53 pm

Musi wspaniale rozgrzewa:) … apetyczna zupa:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:13 am

Na pewno pyszna i w sam raz na zimę 🙂

Odpowiedz
Cytryna 29/12/2014 - 12:03 pm

Ciekawy przepis na zupkę. Trzeba wypróbować:)

Odpowiedz
Chase 10/02/2015 - 6:09 pm

Zupę wypróbowałem u siebie, jest przepyszna :).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies