Zupa z kurczakiem i boczkiem |
Co powiecie na sycącą pomidorówkę we włoskim stylu? Taka zupa z całą pewnością będzie miłą odmianą od ciężkich gulaszy i typowo jesiennych zup a przy okazji przypomni Wam słoneczne letnie dni.
Bazę do przygotowania tej zupy stanowi domowy bulion warzywny lub drobiowy. Ja najczęściej korzystam z tego pierwszego. Jak już Wam kilka razy wspominałam, co kilka tygodni gotuję większą ilość takiego wywaru a następnie mrożę w woreczkach na lód. Dzięki temu nie zajmuje on zbyt wiele miejsca, a ja mogę na bieżąco korzystać z niego w takiej ilości, jaka jest mi w danej chwili potrzebna. Przy okazji nie muszę zawracać sobie głowy gotowaniem bulionu, kiedy będę chciała przygotować na obiad zupę.
Ta pomidorówka jest bardzo pożywna za sprawą dodatku makaronu oraz mięsa drobiowego. Przed podaniem polecam posypać ją tartym włoskim serem i listkami bazylii, które świetnie dopełniają smak zupy.
ZUPA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM
Składniki (na 4 porcje):
- 1,4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 100 g wędzonego boczku (użyłam surowego, oczywiście może to być także boczek parzony)
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, obrane i posiekane w mniejsze kawałki
- 2 marchewki, obrane i posiekane w półplasterki
- 350 g piersi z kurczaka
- 160 g drobnego makaronu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- tarty grana padano do posypania (ewentualnie ser pecorino, parmezan)
- listki bazylii
Przygotowanie:
Od boczku odcinamy skórę i wyrzucamy. Mięso kroimy w kostkę. Nagrzewamy patelnię, wrzucamy boczek i lekko rumienimy (na patelnię nie dolewam oleju, ponieważ sporo tłuszczu wytopi się z boczku). Dodajemy cebulę, seler i marchew, smażymy przez około 3-4 minuty (w razie potrzeby dolewamy olej na patelnię). W garnku umieszczamy bulion i pomidory, zagotowujemy. Dodajemy zawartość patelni, piersi z kurczaka w całości, oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiedy zupa się gotuje, w drugim garnku gotujemy drobny makaron al dente i odcedzamy. Wyjmujemy mięso na deskę i kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Makaron umieszczamy w miseczkach, zalewamy zupą, posypujemy tartym serem i dekorujemy listkami bazylii.
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Zupka wygląda pięknie 🙂
konkretna zupa:)
zupa wygląda mi mimo wszystko na dość ciężką i bardzo jesienną 😉
Asa, jest pożywna, to fakt. Nie zgodzę się jednak z tym, że to ciężka zupa. Warzywa, gotowane mięso i makaron – co w tym zestawie miałoby być ciężkiego?
Musi wspaniale rozgrzewa:) … apetyczna zupa:)
Na pewno pyszna i w sam raz na zimę 🙂
Ciekawy przepis na zupkę. Trzeba wypróbować:)
Zupę wypróbowałem u siebie, jest przepyszna :).
Pyszna zupa. Na stałe zagościła na moim stole.