Ziemniaki zapiekane z jajkiem i boczkiem

przez Malwina
Ziemniaki z jajkami i boczkiem
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i boczkiem
Mięso, ziemniaki i por, to właśnie te składniki były bazą w naszym kolejnym spotkaniu „Trzy po trzy”. Pierwszym moim skojarzeniem była zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z boczku. Robię ją dość często, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Tym razem nie miałam jednak ochoty na gotowanie zupy (tym bardziej ze względu na brak domowego wywaru). Chciałam zrobić coś prostego, niewymagającego długiego przesiadywania w kuchni i jednocześnie sycącego. 

Postawiłam na połączenie ww. składników z jajkami. Powstał niewyszukany obiad, niedrogi, smaczny, doskonale zagospodarowujący resztki, które akurat miałam w lodówce. Potraktujcie ten przepis jako bazę i dodajcie do ziemniaków Wasze ulubione składniki. Możecie dorzucić kilka pieczarek, ugotowaną fasolę, cukinię lub pomidory. 
Podając obiad, odruchowo wyciągnęłam z lodówki po butelkę z kefirem. Połączenie smażonych jajek i ziemniaków zawsze kojarzy mi się z obiadami, które latem przygotowywała moja Mama lub Babcia. Sadzone jajka, młode ziemniaki, spora ilość posiekanego koperku plus szklanka mocno schłodzonego kefiru lub zsiadłego mleka. Czy jest ktoś, kto nie próbował takiego połączenia? Chyba nie. Czasem to właśnie te najprostsze i najbanalniejsze dania są najsmaczniejsze.

Zajrzyjcie do Ani, Zuzi i Bartoldzika i zobaczcie, co smacznego wyczarowali 
z ziemniaków, pora i mięsa.
Ziemniaki z jajkami i boczkiem
ZIEMNIAKI Z JAJKIEM I BOCZKIEM


Składniki (na 2 solidne porcje):

  • 600 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duży por
  • 120 g wędzonego boczku
  • 1 duża papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • słodka wędzona papryka do smaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 jajek
  • posiekana natka pietruszki do posypania (ewentualnie koperek)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotują się stosunkowo szybko, dlatego trzeba co jakiś czas sprawdzać ich stopień ugotowania. Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy w garnku i lekko studzimy.
Pora (tylko białą część) kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy świeżą paprykę słodką i chili, smażymy dalej przez około 4 minuty. W razie potrzeby dolewamy na patelnię olej. Wrzucamy ziemniaki, pora. Smażymy przez 5 minut, aż ziemniaki się lekko zrumienią. Całość oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wędzoną papryką, jeśli jej używamy. 
Zawartość patelni przekładamy do większego naczynia żaroodpornego* (lub dwóch średniej wielkości). Robimy wgłębiania, wbijamy w nie jajka (jajka możecie też po prostu wbijać na ziemniaki), oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko jaj się zetnie (lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka). Potrawę nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z dodatkiem maślanki lub zsiadłego mleka.
*danie możecie w całość przygotować na patelni. Po wbiciu jajek na ziemniaki, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do preferowanego ścięcia jajek.

Ziemniaki z jajkami i boczkiem
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 20/11/2014 - 7:51 pm

Jakie boski pomysł, mniam 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 20/11/2014 - 9:39 pm

Ciekawe jak wyszłoby np. z cukinią albo bakłażanem zamiast boczku 🙂

Odpowiedz
Marzena 21/11/2014 - 3:40 am

Wygladaja te ziemniaki super Malwinko! Pomysl swietny, kefir obowiazkowo do tego 🙂 Tez uwielbiam te proste, babcine, ale jakie pyszne polaczenia i smaki! 😉

Odpowiedz
Marta 21/11/2014 - 7:50 am

takie konkretne jedzonko, idealne na chłody za oknem!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 21/11/2014 - 12:32 pm

Obiad idealny na tę porę roku, nieskomplikowany, a z pewnością pyszny.

Odpowiedz
bartoldzik 21/11/2014 - 3:10 pm

Z jajem wszystko jest pyszne 🙂

Odpowiedz
http://cynamon.net.pl 21/11/2014 - 3:22 pm

Bardzo kolorowe danie. Uwielbiam ziemniaki na tyle, że mogłabym je jeść bez niczego 😉

Odpowiedz
Tante Mali 21/11/2014 - 4:25 pm

How beautiful! Simple and so very tastey! It's such a wonderful autumn food!
Thank you for sharing
have a happy weekend
Elisabeth

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/11/2014 - 11:55 am

Jakież to cudo można wyczarować ze zwykłych ziemniaków:)

Odpowiedz
Chase 20/02/2015 - 11:09 pm

Przepis wypróbowałem, wyszło pyszne!
Jak się okazuje, boczek spokojnie można w tym przepisie zastąpić chorizo :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies