Ziemniaki zapiekane z jajkiem i boczkiem |
Mięso, ziemniaki i por, to właśnie te składniki były bazą w naszym kolejnym spotkaniu „Trzy po trzy”. Pierwszym moim skojarzeniem była zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z boczku. Robię ją dość często, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Tym razem nie miałam jednak ochoty na gotowanie zupy (tym bardziej ze względu na brak domowego wywaru). Chciałam zrobić coś prostego, niewymagającego długiego przesiadywania w kuchni i jednocześnie sycącego.
Postawiłam na połączenie ww. składników z jajkami. Powstał niewyszukany obiad, niedrogi, smaczny, doskonale zagospodarowujący resztki, które akurat miałam w lodówce. Potraktujcie ten przepis jako bazę i dodajcie do ziemniaków Wasze ulubione składniki. Możecie dorzucić kilka pieczarek, ugotowaną fasolę, cukinię lub pomidory.
Podając obiad, odruchowo wyciągnęłam z lodówki po butelkę z kefirem. Połączenie smażonych jajek i ziemniaków zawsze kojarzy mi się z obiadami, które latem przygotowywała moja Mama lub Babcia. Sadzone jajka, młode ziemniaki, spora ilość posiekanego koperku plus szklanka mocno schłodzonego kefiru lub zsiadłego mleka. Czy jest ktoś, kto nie próbował takiego połączenia? Chyba nie. Czasem to właśnie te najprostsze i najbanalniejsze dania są najsmaczniejsze.
z ziemniaków, pora i mięsa.
ZIEMNIAKI Z JAJKIEM I BOCZKIEM
Składniki (na 2 solidne porcje):
- 600 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 duży por
- 120 g wędzonego boczku
- 1 duża papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- słodka wędzona papryka do smaku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 4-6 jajek
- posiekana natka pietruszki do posypania (ewentualnie koperek)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotują się stosunkowo szybko, dlatego trzeba co jakiś czas sprawdzać ich stopień ugotowania. Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy w garnku i lekko studzimy.
Pora (tylko białą część) kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy świeżą paprykę słodką i chili, smażymy dalej przez około 4 minuty. W razie potrzeby dolewamy na patelnię olej. Wrzucamy ziemniaki, pora. Smażymy przez 5 minut, aż ziemniaki się lekko zrumienią. Całość oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wędzoną papryką, jeśli jej używamy.
Zawartość patelni przekładamy do większego naczynia żaroodpornego* (lub dwóch średniej wielkości). Robimy wgłębiania, wbijamy w nie jajka (jajka możecie też po prostu wbijać na ziemniaki), oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko jaj się zetnie (lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka). Potrawę nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z dodatkiem maślanki lub zsiadłego mleka.
*danie możecie w całość przygotować na patelni. Po wbiciu jajek na ziemniaki, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do preferowanego ścięcia jajek.
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i boczkiem |
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Jakie boski pomysł, mniam 🙂
Ciekawe jak wyszłoby np. z cukinią albo bakłażanem zamiast boczku 🙂
Wygladaja te ziemniaki super Malwinko! Pomysl swietny, kefir obowiazkowo do tego 🙂 Tez uwielbiam te proste, babcine, ale jakie pyszne polaczenia i smaki! 😉
takie konkretne jedzonko, idealne na chłody za oknem!
Obiad idealny na tę porę roku, nieskomplikowany, a z pewnością pyszny.
Z jajem wszystko jest pyszne 🙂
Bardzo kolorowe danie. Uwielbiam ziemniaki na tyle, że mogłabym je jeść bez niczego 😉
How beautiful! Simple and so very tastey! It's such a wonderful autumn food!
Thank you for sharing
have a happy weekend
Elisabeth
Jakież to cudo można wyczarować ze zwykłych ziemniaków:)
Przepis wypróbowałem, wyszło pyszne!
Jak się okazuje, boczek spokojnie można w tym przepisie zastąpić chorizo :))