Make bento, not war! #62

przez Malwina

Witajcie w nowym tygodniu!
Standardowo zaczynamy od przeglądu zawartości lunchboxów. Tym razem większość posiłków oparłam na tym, co przygotowywałam na co dzień. To spore ułatwienie. Wystarczy ugotować więcej makaronu lub warzyw, usmażyć podwójną porcję placków czy naleśników i mamy gotową bazę do naszych lunchboxów. W ruch poszły kolejne słoiczki z letnimi przetworami, w tym przepyszna wiśniowa frużelina. Już wiem, że zrobiłam jej stanowczo zbyt mało. To świetny dodatek do słodkich śniadań. 
Który z zestawów najchętniej zabralibyście ze sobą do pracy/szkoły?

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie omlet biszkoptowy z dwóch jajek. Dodatkowo frużelina wiśniowa, którą robiłam latem oraz kawałek jabłka.
Drugi posiłek to szaszłyki z drobiowych roladek (z pesto bazyliowym i papryką) i placki dyniowo-ziemniaczane. Jako dodatek dip czosnkowy na jogurcie oraz sałatka z pomidorem malinowym, serem feta, czerwoną cebulką i oliwkami.
Ostatni posiłek to paszteciki drożdżowe z mięsem.

WTOREK

Jako śniadanie jajko na twardo posypane czarnuszką z dodatkiem roszponki. W drugiej przegródce mała porcja sałatki greckiej (oliwa z oregano w małym zakręcanym pojemniczku). Dodatkowo porcja twarogu z jogurtem naturalnym i posiekaną cebulką dymką. Osobno bułka razowa.
Drugi posiłek to makaron z pesto bazyliowym, gotowane na parze polędwiczki (marynowane w occie balsamicznym, oregano, czosnku i wędzonej papryce) oraz mini marchewki (także ugotowane na parze).

CZWARTEK

Na śniadanie naleśniki z białym serem
Drugi posiłek to pierś z kurczaka marynowana w winegrecie. Przygotowałam do niej pieczone buraki z cebulą, octem balsamicznym i fetą.

Na obiad ponownie kurczak w winegrecie, dodatkowo kasza pęczak z pieczarkami.

PIĄTEK

Na śniadanie pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Dodatkowo kilka kromek chleba za słonecznikiem.
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Marta- Taste Eat 10/11/2014 - 4:54 pm

Mimo, że uważam się za dość dobrze zorganizowaną osobę- patrząc na Twoje bento dochodzę do wniosku, że Ty w tej dziedzinie osiągnęłaś mistrzostwo:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/11/2014 - 6:57 pm

Ojej, ale mi się chce wgryźć w paszteciki! One by na pewno nie miały nic przeciwko!
Marta/migotka21

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2014 - 6:52 am

paszteciki, tak! zapchniało Świętami:)
pozdrawiam
Marta
ps. kolejne imponujące bento!

Odpowiedz
Malwina 12/11/2014 - 7:00 am

Marto, coś w tym roku szybko łapie mnie świąteczny klimat. Wczoraj pół wieczoru spędziłam na… lepieniu uszek 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2014 - 9:26 am

uszka…? serio:):):)
ps. ja myślami jestem przy… pierniczkach:)
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2014 - 2:57 pm

Obserwuje zestawy od miesiaca i jestem zachwycona.Od dwoch lat przygotowujemy sobie z mezem obiady do pracy,ale o Bento przeczytalam dopiero u Pani:)My mamy kilka lub nawet kilkanascie plastikowych pojemnikow w roznych rozmiarach przystosowanych do mikrofalowki i zmywarki,ale te z przegrodkami mnie zauroczyly.Idea zdrowych i szybkich objadow do pracy zarazila mnie kolezanka i ciesze sie,ze ludzi,ktorym "sie chce"jest coraz wiecej:)Pozdrawiam-Kasia

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 11:55 am

Bento jak zwykle bardzo urozmaicone!

Odpowiedz
JustInka 17/11/2014 - 12:53 pm

Ależ pyszności! Sama nie wiem co bym wybrała. Pewnie biszkoptowy omlet, naleśniki, ale też sałatkę z kuskusem i burakami.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies