Chlebki dyniowe smażone na patelni |
Składniki (na 6 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka puree z dyni
* do ciasta możecie dodać ulubione zioła lub przyprawy. Dobrze sprawdzą się posiekane świeże listki szałwii lub natka pietruszki. Warto eksperymentować, dodając do ciasta odrobinę sproszkowanego chili, kminu rzymskiego czy ulubionej mieszanki przypraw.
Z czym podawać chlebki dyniowe? Chlebki dyniowe to smaczny dodatek do wszelkich potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpią popularne chlebki naan a przy okazji będą miłą odmianą. Możecie podać do nich ulubiony dip lub pastę kanapkową. Chlebki dyniowe można potraktować również jak typowy flatbread (w końcu nim są), ułożyć na nim ulubione dodatki (np. kawałki mięsa, warzyw), zawinąć i podać z dodatkiem sosu.
Chlebki dyniowe smażone na patelni |
Czas przygotowania: 45 minut.
12 komentarzy
Takiego chlebka jeszcze nie jadłem, muszę spróbować 🙂
Mniam mniam mniam muszę to zrobić. Uwielbiam chlebek naan, ale dyniowego jeszcze nie jadłam 😀
jakie fajne chlebki:)
Świetny pomysł 🙂 Uwielbiam Twoje chlebki z patelni w wersji z jogurtem, zatem te również koniecznie muszę wypróbować 🙂
Bardzo pomysłowe wykorzystanie puree:) … świetne te chlebki:)
Wspaniałe! ♥
Pyszne. Tego szukałam. Ja zrobiłam z mieszanki mąk bezglutenowych (jaglana, ryżowa, owsiana i kukurydziana). Idealne do różnych past. Może nie są tak elastyczne jak pszenne, ale smak wyśmienity. No i użyłam mniej soli. Dziękuję i pozdrawiam.
Dziś na pewno wypróbuję, fajny przepis – dzięki 😉
Czy można trochę mąki zastapić mąką pełnoziarnistą?
Maksymalnie połowę.
A jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną ?
Przy tych proporcjach można użyć pół na pół pszenną zwykłą i pszenną razową (ewentualnie żytnią, jeśli lubisz jej smak).