Chlebki dyniowe smażone na patelni

przez Malwina
Dyniowe chlebki
Chlebki dyniowe smażone na patelni 

Dyniowe puree ma mnóstwo zastosowań i daje ogromne pole do popisu w kuchni. Na jego bazie wyczarujecie sosy, pasty kanapkowe, zupy, desery, pieczywo i wiele innych potraw. Przygotowując w minioną niedzielę zestawy do pracy, wpadłam na pomysł, aby wykorzystać pomarańczowe puree do zrobienia chlebków. Dość często robię różnej maści flatbready (pieczone w piekarniku lub na patelni), co zapewne część z Was zdążyła już zauważyć, biorąc pod uwagę ilość przepisów na płaskie pieczywo, jakie znajdziecie na blogu. 

Finalny efekt był bardzo zadowalający. Chlebki zachwycają swoją słoneczną barwą, są smaczne i dość wszechstronne w zastosowaniu. W sam raz, aby zapakować je do pojemnika na lunch. Możecie je nadziewać, maczać w ulubionym sosie lub zjeść w towarzystwie lekkiej sałatki. Możliwości jest całe mnóstwo. 
Przepis na dyniowe chlebki przyda się także osobom, które są na diecie wegańskiej. Dyniowy flatbread nie zawiera w składzie produktów pochodzenia odzwierzęcego. Będzie smacznym dodatkiem do ulubionego warzywnego curry.
Płaskie dyniowe chlebki

CHLEBKI DYNIOWE Z PATELNI


Składniki (na 6 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka puree z dyni
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól mieszamy. Na tym etapie możecie dodać ulubione zioła (patrz: uwagi poniżej). Do miski dodajemy puree dyniowe, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią, w razie potrzeby podsypując ciasto lekko mąką. Moje puree było dość gęste, nie musiałam podsypywać ciasta. Przy rzadkim puree trzeba będzie stopniowo podsypywać ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dzielimy je ostrym nożem na 6 części. Każdą wałkujemy na cienki placek, podsypując ciasto mąką, by nie kleiło się do wałka i blatu. Chlebki smażymy  na suchej patelni bez tłuszczu po kilka minut z obu stron.

* do ciasta możecie dodać ulubione zioła lub przyprawy. Dobrze sprawdzą się posiekane świeże listki szałwii lub natka pietruszki. Warto eksperymentować, dodając do ciasta odrobinę sproszkowanego chili, kminu rzymskiego czy ulubionej mieszanki przypraw.

Z czym podawać chlebki dyniowe? Chlebki dyniowe to smaczny dodatek do wszelkich potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpią popularne chlebki naan a przy okazji będą miłą odmianą. Możecie podać do nich ulubiony dip lub pastę kanapkową. Chlebki dyniowe można potraktować również jak typowy flatbread (w końcu nim są), ułożyć na nim ulubione dodatki (np. kawałki mięsa, warzyw), zawinąć i podać z dodatkiem sosu.

Chlebki do curry
Chlebki dyniowe smażone na patelni 

Czas przygotowania: 45 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Kamil 30/10/2014 - 5:17 pm

Takiego chlebka jeszcze nie jadłem, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
GoodForYouDP 30/10/2014 - 6:33 pm

Mniam mniam mniam muszę to zrobić. Uwielbiam chlebek naan, ale dyniowego jeszcze nie jadłam 😀

Odpowiedz
Justyna Żak 30/10/2014 - 8:16 pm

jakie fajne chlebki:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 31/10/2014 - 8:33 am

Świetny pomysł 🙂 Uwielbiam Twoje chlebki z patelni w wersji z jogurtem, zatem te również koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/11/2014 - 2:33 pm

Bardzo pomysłowe wykorzystanie puree:) … świetne te chlebki:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:14 pm

Wspaniałe! ♥

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2014 - 10:42 am

Pyszne. Tego szukałam. Ja zrobiłam z mieszanki mąk bezglutenowych (jaglana, ryżowa, owsiana i kukurydziana). Idealne do różnych past. Może nie są tak elastyczne jak pszenne, ale smak wyśmienity. No i użyłam mniej soli. Dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz
Magda 16/09/2015 - 9:49 am

Dziś na pewno wypróbuję, fajny przepis – dzięki 😉

Odpowiedz
zosiasamosia 08/10/2015 - 3:17 pm

Czy można trochę mąki zastapić mąką pełnoziarnistą?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2015 - 3:25 pm

Maksymalnie połowę.

Odpowiedz
bouquet of violets 03/03/2016 - 2:34 pm

A jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną ?

Odpowiedz
Malwina 03/03/2016 - 2:36 pm

Przy tych proporcjach można użyć pół na pół pszenną zwykłą i pszenną razową (ewentualnie żytnią, jeśli lubisz jej smak).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies