Pierogi ze szpinakiem i fetą

przez Malwina
Pierogi z fetą i szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Kilka miesięcy temu pokazywałam Wam przepis na pieczone pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przyszła kolej na wersję gotowaną z dodatkiem tego pełnego witamin zielonego warzywa. Szpinak jest dość neutralny w smaku, dlatego farsz do pierogów należy dobrze doprawić, aby nie był mdły. Ja zestawiłam go ze słonym serem feta i czosnkiem, dodatkowo wzbogaciłam o dodatek skórki otartej z cytryny. Oczywiście możecie dodać do niego także inne ulubione dodatki, np. suszone pomidory, które sprawią, że farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Pierogi ze szpinakiem i fetą możecie podać  na kilka sposobów. Najprościej polać je stopionym masłem. Takie masło możecie wzbogacić o dodatek ziół. Ja postawiłam na szałwię, która nadaje cudownego aromatu. Możecie je też okrasić cebulką, odsmażyć na patelni lub podać z lekkim jogurtowym sosem, np. z dodatkiem ulubionego zielonego pesto. Wybierzcie opcję, która najbardziej Wam odpowiada. A może macie jakieś inne ciekawe pomysły na podanie takich pierogów?

Pierogi ze szpinakiem jak zrobić

PIEROGI Z FETĄ I SZPINAKIEM

Składniki (na około 30 sztuk):

  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 3/4-1 szklanki gorącej wody, 1 łyżka oliwy
  • farsz: 2 pęczki szpinaku, 150 g sera feta, 1-2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła, listki szałwii
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pierogi: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy oliwę, wlewamy do mąki, mieszamy szybko łyżką a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody (ja nie dodaję już więcej wody a nadmiar mąki po prostu odsypuję do kosza). Ciasto powinno być miękkie, najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką lub ciepłym talerzykiem. Odstawiamy je na 30 minut, aby odpoczęło. 
W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyty i oddzielony od łodyżek szpinak osuszamy i drobno siekamy. Ser feta kruszymy do miski. Czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy szpinak partiami, aż liście zwiotczeją. Dodajemy czosnek, krótko smażymy. Szpinak przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, odlewamy z niego nadmiar płynu. Szpinak dodajemy do fety, dosypujemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy. 
Ciasto na pierogi dzielimy na 2-3 części. Wałkujemy je cienko, podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek (gotuje je zazwyczaj w dwóch partiach). Kiedy wypłyną, gotujemy je dalej przez 2,5 minuty. Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pamiętajcie o tym, aby nie wrzucać zbyt wielu pierogów na raz, ponieważ będą się sklejać.
Pierogi nakładamy na dwa talerze. Masło topimy na patelni, następnie dodajemy listki szałwii i smażymy przez 1-2 minuty. Pierogi polewamy stopionym masłem z szałwią i podajemy.

Farsz do pierogów ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Pierogi z fetą i szpinakiem przepis
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 1 godzina.

27 komentarzy
1

Podobne posty:

27 komentarzy

Zuzanna Ploch 02/10/2014 - 2:12 pm

Pierogi ze szpinakiem i fetą to moje ulubione zaraz po pierogach ruskich. Ja bym je podała z sosem pomidorowym.

Odpowiedz
Katarzyna Grzywacz 07/06/2018 - 5:32 pm

Brzmi pysznie. Jak Pani robi do nich ten sos?

Odpowiedz
wedelka 02/10/2014 - 2:17 pm

Uwielbiam pierogi ze szpinakiem 🙂 Twoje wyglądają tak apetycznie, że choć jestem już po obiedzie, chętnie sięgnęłabym po taki talerz 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Czarów 02/10/2014 - 7:32 pm

nigdy nie jadłam pierogów z serem i szpinakiem… nie wiem jak to się stało, ale strasznie ubolewam, bo od ponad roku szpinak jest częstym gościem na moim stole (aktualnie leży na blacie kuchennym). mam nadzieję, że uda mi się przygotować je w najbliższym czasie 🙂
pozdrawiam!!

Odpowiedz
Magda C. 03/10/2014 - 7:09 pm

Z samą fetą – pycha 😀

Odpowiedz
Łukasz 05/10/2014 - 7:24 pm

Ale mam teraz na takie ochotę! 😀

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:39 am

Oj tak! Feta i szpinak bardzo się lubią. Takich pierogów chętnie bym spróbowała.
PS. Ładny talerz 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:29 pm

Jedne z moich ulubionych. O ile nie najulubieńsze…przepiękne zdjęcia!

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2014 - 6:12 am

Pierogi ze szpinakiem, tylko z domowym sosem czosnkowym! Jogurt mały kubek, łyzka majonezu, czosnek, sól, pieprz, cukier, majeranek!

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2015 - 10:01 pm

Ale smaka narobiliście tymi pierogami, język mam na brodzie!!!

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2015 - 11:18 am

Pierogi ze szpinakiem z suszonymi pomidorami! Połączenie idealne!

Odpowiedz
Anonimowy 06/06/2015 - 9:14 am

Przepiękne zdjęcia, coś innego, co jeszcze bardziej podnosi wartość przepisu 🙂
Bo ja wybieram przepis patrząc na to, jak dana potrawa na talerzu wygląda.
Takie estetyczne zagięcie 😛
pozdr, dzisiaj właśnie będą pierogi wg. Twojego przepisu

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2015 - 6:16 pm

Filozofia może i jest ale otarta skórka z cytryny zepsuła smak pierogów. Smakują jak "oblizane" perfumy. Nie chciałam być stronnicza, moją tezę potwierdziło 7 osób. Oczywiście wszystko jest kwestią smaku, więc dodajcie skórkę np.na objętość łyżki stołowej, na spróbowanie. Niestety nie wpadłam wcześniej na ten pomysł dlatego OSTRZEGAM!

Odpowiedz
Malwina 15/12/2015 - 6:24 pm

Często nie jest to kwestia smaku, ale użytego produktu i trzeba mieć to na uwadze. A niestety w sklepach nierzadko natrafia się na woskowane cytryny, które niestety (jeśli nie zostaną wyszorowane i sparzone) dadzą nieprzyjemny posmak. Czasem i to nie pomoże. Polecam następnym razem zakupić dobrej jakości niewoskowane cytryny. Najlepiej te o dość cienkiej skórce. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 16/12/2015 - 12:45 am

Zachowam Pani uwagi.Sparzyłam i szczoteczką wyszlifowałam cytryne. Zrobię pierogi raz jeszcze wg. podanego przepisu, jednak z zachowaniem dystansu.Może tym razem użyje limonki? O wynikach poinformuję.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie.

Odpowiedz
Malwina 16/12/2015 - 6:40 am

Mam nadzieję, że uda Ci się trafić na dobrej jakości cytryny. O tej porze roku nie powinno być to trudne. Sama kiedyś spaskudziłam sobie potrawę w podobny sposób. Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 03/02/2016 - 11:10 pm

Dzisiaj zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszły wyśmienite i dzięki skórce z cytryny niebanalne.

Odpowiedz
Aneta 18/02/2016 - 1:11 pm

Wyglądają smakowicie, mam pytanie czy można użyć białego sera i mrożonego szpinaku? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 18/02/2016 - 1:16 pm

Polecam pozostać przy serze feta. Ewentualnie można użyć jakiego serka typu bałkański, grecki.

Odpowiedz
Aneta 18/02/2016 - 1:45 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wypróbuje na pewno 🙂

Odpowiedz
Aneta Kwapień 27/06/2016 - 5:39 pm

Ochota na te pysznie wyglądające pierożki ogromna. Tylko jeden problem. Dwa pęczki szpinaku? Ile to jest wagowo?

Odpowiedz
Malwina 28/06/2016 - 5:55 am

Jeden pęczek to +/- 250-300 g szpinaku.

Odpowiedz
Aneta Kwapień 29/06/2016 - 8:54 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2016 - 7:33 pm

Bajeczne nakrycie do stołu… Czuć tu "duszę" gospodarza…Uroczy klimat… Nawet przy pustym talerzu… Oczywiście ta wersja pierogów to moja ulubiona potrawa… Jestem pod wrażeniem… Zielone obowiązkowym dodatkiem i uzupełnieniem całości ! Całość perfekcyjna !

Odpowiedz
Ania 27/10/2016 - 8:30 pm

Zgadzam sie z poprzeniczka, pierogi puchota. Mozna wiedziec jaka firma jest producentem takiego talerze?

Odpowiedz
Malwina 28/10/2016 - 4:55 am

Proszę poszukać serwisu Veroni Amelia.

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2017 - 2:37 pm

właśnie zrobiłam….mniam, mniam, mniam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies