Sałatka z pomidorów koktajlowych i oliwek |
Na ryneczku królują dynie, jabłka i figi. Mnie póki co nie śpieszy się, by na co dzień wykorzystywać je w kuchni. W końcu w dalszym ciągu mamy dostęp do pysznych letnich owoców i warzyw. Warto nacieszyć się ich smakiem jeszcze przez chwilę. Co tydzień kupuję u pewnej pani minimum kilogram pomidorków koktajlowych, niezwykle aromatycznych i pełnych smaku. Wykorzystuję je do przygotowania lekkich i ekspresowych sałatek, które potem podaję na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Tym razem postawiłam na zawsze sprawdzające się połączenie pomidorów, sera feta oraz oliwek. Całość doprawiłam oliwą ev, octem balsamicznym i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Nie mogło też zabraknąć świeżych ziół w postaci listków bazylii. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa, ja najczęściej przerabiam je na chrupiące grzanki, które nacieram przepołowionym ząbkiem czosnku.
Tym razem postawiłam na zawsze sprawdzające się połączenie pomidorów, sera feta oraz oliwek. Całość doprawiłam oliwą ev, octem balsamicznym i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Nie mogło też zabraknąć świeżych ziół w postaci listków bazylii. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa, ja najczęściej przerabiam je na chrupiące grzanki, które nacieram przepołowionym ząbkiem czosnku.
SAŁATKA Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH I OLIWEK
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- kilkanaście listków bazylii
- 4 plastry sera feta, pokruszonego
- 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół. Cebulkę drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół. Listki bazylii drobno kroimy. W salaterce umieszczamy pomidory, cebulę, oliwki, bazylię oraz pokruszony ser feta. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i niewielką ilością soli. Podajemy z dodatkiem pieczywa, najlepiej grzanek z bagietki natartych przepołowionym ząbkiem czosnku.
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Prosta i smakowita zarazem :))
Zgadzam się z Tobą, ja jeszcze mocno eksploatuję paprykę, bo nie udało mi się nią nacieszyć we wrześniu przez mój wyjazd. A sałatka świetna – bardzo lubię takie smaki 🙂
najlepsze smaki, cudnie 🙂 masz rację, trzeba korzystać, póki jeszcze są!
Boskie klimaty 🙂
Totalna pochwała prostoty. Nic dodać nic ująć.
Cudowna, prosta i smaczna!