Sałatka z pomidorów koktajlowych i oliwek

przez Malwina
Sałatka z pomidorów i oliwek
Sałatka z pomidorów koktajlowych i oliwek

Na ryneczku królują dynie, jabłka i figi. Mnie póki co nie śpieszy się, by na co dzień wykorzystywać je w kuchni. W końcu w dalszym ciągu mamy dostęp do pysznych letnich owoców i warzyw. Warto nacieszyć się ich smakiem jeszcze przez chwilę. Co tydzień kupuję u pewnej pani minimum kilogram pomidorków koktajlowych, niezwykle aromatycznych i pełnych smaku. Wykorzystuję je do przygotowania lekkich i ekspresowych sałatek, które potem podaję na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Tym razem postawiłam na zawsze sprawdzające się połączenie pomidorów, sera feta oraz oliwek. Całość doprawiłam oliwą ev, octem balsamicznym i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Nie mogło też zabraknąć świeżych ziół w postaci listków bazylii. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa, ja najczęściej przerabiam je na chrupiące grzanki, które nacieram przepołowionym ząbkiem czosnku.

Sałatka z pomidorów i oliwek

SAŁATKA Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH I OLIWEK

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • kilkanaście listków bazylii
  • 4 plastry sera feta, pokruszonego 
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół. Cebulkę drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół. Listki bazylii drobno kroimy. W salaterce umieszczamy pomidory, cebulę, oliwki, bazylię oraz pokruszony ser feta. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i niewielką ilością soli. Podajemy z dodatkiem pieczywa, najlepiej grzanek z bagietki natartych przepołowionym ząbkiem czosnku.

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Elena Monin 01/10/2014 - 9:01 am

Prosta i smakowita zarazem :))

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 01/10/2014 - 10:06 am

Zgadzam się z Tobą, ja jeszcze mocno eksploatuję paprykę, bo nie udało mi się nią nacieszyć we wrześniu przez mój wyjazd. A sałatka świetna – bardzo lubię takie smaki 🙂

Odpowiedz
dariozka91 01/10/2014 - 5:21 pm

najlepsze smaki, cudnie 🙂 masz rację, trzeba korzystać, póki jeszcze są!

Odpowiedz
Magda C. 03/10/2014 - 7:18 pm

Boskie klimaty 🙂

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:39 am

Totalna pochwała prostoty. Nic dodać nic ująć.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:30 pm

Cudowna, prosta i smaczna!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies