Placki z cukinii i marchewki |
Cukinia jeszcze jakiś czas temu była dla Połówka złem wcielonym. Nie przepada za nią w zupach czy surówkach, jednak placuszki to już inna bajka. Te placuszki powstały w ramach „czyszczenia lodówki”. Są delikatne, aromatyczne za sprawą dodanego do nich koperku. Najlepiej komponują się z dodatkiem jakiegoś lekkiego sosu na bazie jogurtu (ja postawiłam na dip z melasą z granatów, ale i jogurtowy ze szczypiorkiem czy czosnkowy dobrze się sprawdzą). Możecie je zaserwować na obiad lub kolację. U nas ostatnio wylądowały także w lunchbox’ie.
PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI
Składniki (na około 10 sztuk):
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia (około 130 g)
- 1 nieduża cebulka, drobno posiekana
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki (u mnie pszenna razowa)
- 4 łyżki mleka (ewentualnie wody)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Z cukinii odcinamy końce, wyrzucamy a warzywo trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z niej nadmiar soku. Jajko łączymy z mąką i mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, odciśnięte warzywa, koperek i cebulkę, Mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki muszą się ładnie zrumienić, zanim odwrócimy je na drugą stronę. W przeciwnym razie mogą się rozpadać. Placki z cukinii i marchewki najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Ja przygotowałam do nich dip z melasą z granatów.
Wypróbujcie innych przepisów na placki z cukinii
Lunchbox: Placki z cukinii i marchewki |
Czas przygotowania: 20 minut.
12 komentarzy
Cudne placki 🙂
Super pomysł na obiad do pracy 🙂
Przepysznie się zapowiadają:) Do wypróbowania:)
Ja ostatnio, po poznaniu kilku greckich przepisów, bardzo polubiłam warzywne placki. Ale z dodatkiem marchewki jeszcze nie jadłam, muszę spróbować 🙂
Zajadałam się cały wrzesień podobnymi. Dodawałam też startą dynie. Niezwykle pyszne są takie placuszki.
Wspaniale uwielbiam je
Pyszne uwielbiam te placki
Zrobiłam.Dodałam sproszkowaną czubricę.Wyszły rewelacyjnie.Do tego sos śmietanowy z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem.Było za mało.Kolejny raz zrobię z podwójnej ilości.
Szybkie i smaczne danie. Wiele razy próbowałam placków z warzyw i nie bardzo mi się udawały. Te wyszły idealne. Jedyne co mi się nie do końca podobało, to zbyt słodki smak placuszków. Jakiś pomysł jak sprawić, żeby były bardziej wytrawne?
Być może dodałaś zbyt mało soli i pieprzu. Ewentualnie następnym razem zwiększ ilość cukinii i dodaj dodatkowo do ciasta drobno posiekany imbir, chili i pora.
Rzeczywiście marchewa którą dodałam była ogromna i to pewnie ona przesłodziła danie. Por brzmi świetnie, z imbirem i chili muszę się kiedyś przeprosić i też spróbować. Dziękuję!
Basiu, polecam Ci wypróbować także placuszki warzywne.