Placki z cukinii i marchewki

by Malwina
Placki cukiniowe z marchewką
Placki z cukinii i marchewki

Cukinia jeszcze jakiś czas temu była dla Połówka złem wcielonym. Nie przepada za nią w zupach czy surówkach, jednak placuszki to już inna bajka. Te placuszki powstały w ramach „czyszczenia lodówki”. Są delikatne, aromatyczne za sprawą dodanego do nich koperku. Najlepiej komponują się z dodatkiem jakiegoś lekkiego sosu na bazie jogurtu (ja postawiłam na dip z melasą z granatów, ale i jogurtowy ze szczypiorkiem czy czosnkowy dobrze się sprawdzą). Możecie je zaserwować na obiad lub kolację. U nas ostatnio wylądowały także w lunchbox’ie. 

Placki z cukinią i marchewką

PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI

Placuszki z cukinią i marchewką
Składniki (na około 10 sztuk):

  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia (około 130 g)
  • 1 nieduża cebulka, drobno posiekana
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki (u mnie pszenna razowa)
  • 4 łyżki mleka (ewentualnie wody)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Z cukinii odcinamy końce, wyrzucamy a warzywo trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z niej nadmiar soku. Jajko łączymy z mąką i mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, odciśnięte warzywa, koperek i cebulkę, Mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki muszą się ładnie zrumienić, zanim odwrócimy je na drugą stronę. W przeciwnym razie mogą się rozpadać. Placki z cukinii i marchewki najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Ja przygotowałam do nich dip z melasą z granatów.

Wypróbujcie innych przepisów na placki z cukinii

Placki cukiniowe
Placki z cukinii
 Placki z cukinii i fety
Placki z fetą 
 Placki z cukinii z salsą
Placki z kukurydzą
Lunchbox: Placki z cukinii i marchewki

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda C. 26/09/2014 - 6:16 pm

Cudne placki 🙂

Odpowiedz
Maria 26/09/2014 - 7:27 pm

Super pomysł na obiad do pracy 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 26/09/2014 - 8:37 pm

Przepysznie się zapowiadają:) Do wypróbowania:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/09/2014 - 5:11 pm

Ja ostatnio, po poznaniu kilku greckich przepisów, bardzo polubiłam warzywne placki. Ale z dodatkiem marchewki jeszcze nie jadłam, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:16 am

Zajadałam się cały wrzesień podobnymi. Dodawałam też startą dynie. Niezwykle pyszne są takie placuszki.

Odpowiedz
Unknown 19/11/2015 - 10:30 pm

Wspaniale uwielbiam je

Odpowiedz
Gosia Opozda 19/11/2015 - 10:31 pm

Pyszne uwielbiam te placki

Odpowiedz
dababula 12/07/2016 - 1:58 pm

Zrobiłam.Dodałam sproszkowaną czubricę.Wyszły rewelacyjnie.Do tego sos śmietanowy z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem.Było za mało.Kolejny raz zrobię z podwójnej ilości.

Odpowiedz
Barbara Karwowska 26/10/2016 - 6:18 pm

Szybkie i smaczne danie. Wiele razy próbowałam placków z warzyw i nie bardzo mi się udawały. Te wyszły idealne. Jedyne co mi się nie do końca podobało, to zbyt słodki smak placuszków. Jakiś pomysł jak sprawić, żeby były bardziej wytrawne?

Odpowiedz
Malwina 26/10/2016 - 6:59 pm

Być może dodałaś zbyt mało soli i pieprzu. Ewentualnie następnym razem zwiększ ilość cukinii i dodaj dodatkowo do ciasta drobno posiekany imbir, chili i pora.

Odpowiedz
Barbara Karwowska 28/10/2016 - 8:19 am

Rzeczywiście marchewa którą dodałam była ogromna i to pewnie ona przesłodziła danie. Por brzmi świetnie, z imbirem i chili muszę się kiedyś przeprosić i też spróbować. Dziękuję!

Odpowiedz
Malwina 28/10/2016 - 8:35 am

Basiu, polecam Ci wypróbować także placuszki warzywne.

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies