Kasza pęczak z pieczarkami |
Pęczak z pieczarkami to ostatnio jedno z ulubionych dań Połówka. Danie jest proste i ekspresowe w wykonaniu, Idealne dla miłośników połączenia kaszy i grzybów. Do jego przygotowania użyjcie dobrej jakości sosu sojowo-grzybowego (w ostateczności zwykłego sosu sojowego). Taką kaszę możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. kotletów wieprzowych. Serdecznie Wam polecam.
KASZA PĘCZAK Z PIECZARKAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego
- 400 g pieczarek i masło do usmażenia ich
- 2 łyżeczki listków tymianku
- 1-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pęczak, przesmażamy. Wlewamy bulion lub wodę (jeśli używacie wody, dodajcie odrobinę soli), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dodajemy na patelnię więcej wody.
Kiedy pęczak się gotuje, obieramy pieczarki a następnie kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy pęczak jest już miękki, dodajemy do niego pieczarki, sos sojowy, tymianek i 1 łyżeczkę masła. Mieszamy do połączenia. Pęczak nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Dobrze komponuje się z kotletami wieprzowymi.
Kasza pęczak z pieczarkami |
Czas przygotowania: 20 minut.
17 komentarzy
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję za pomysł na obiad 🙂 Zamiast pieczarek będą kurki (póki są 😉 ) ale wiem że będzie pysznie, bo wygląda właśnie tak na zdjęciach 🙂
Malwinno, stajesz się mistrzynią dietetycznej kuchni! Wygląda pysznie 🙂 P.s. Niestety nie słyszałam o sosie sojowo-grzybowym, gdzie się go kupuje?
Zuziu, zamawiałam kiedyś przez internet. Zapewne w większych marketach kupisz go bez problemu.
ja kupuję Tao Tao, można go kupić w większości supermarketów. Super dodatek do sosów grzybowych lub marynowania mięs.
Dziewczyny, dzięki za odpowiedź 🙂
to danie z całą pewnością podbiło by moje podniebienie, już sam wygląd tak bardzo mnie kusi! 🙂
Musi pięknie pachnieć: )
jak za kaszą nie przepadam to mi tutaj zapachniało 🙂
Apetycznie, lekko i zdrowo 🙂
robiłam podobne danie z dodatkiem kurczaka, marynowanego w sosie sojowo-grzybowym. polecam
Jak ja nienawidziłam kasz (chociaż z grubych jadłam tylko gryczaną 😉 dopóki nie zaczęłam oglądać codziennie Twoich zdjęć z pęczakiem w roli głównej. Zaryzykowałam i jest miłość od pierwszego zjedzenia! Wyjadam z garnka zaraz po ugotowaniu 😉 Na razie tylko na słodko, ale na pewno wypróbuję Twoich przepisów…jaglana a kysz !!!
Karolino, widzę, że do jaglanej masz podejście, jak mój Połówek. Jakoś nie do końca po drodze mu z nią. A pęczak jest wspaniały i do tego też zdrowy. Fajnie, że i Ty się z nim polubiłaś.
Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, mąż też zaaprobował dzisiejszy obiad:-) Niestety moja nie wyszła tak apetycznie brązowa, tylko trochę mniej apetycznie szara:P Ale i tak była pyszna.
Cieszę się, że Wam smakowało. Co do koloru, to kwestia użytego sosu. Ten sojowo-grzybowy jest dość ciemny.
Zrobiłam, wyszło bardzo smacznie 🙂 Szczególnie te dwie łyżeczki tymianku nadają bardzo fajny smak!
Dziękuję za przepis – nigdy mi tak nie smakował pęczak 🙂