Kasza pęczak z pieczarkami

przez Malwina
Pęczak z pieczarkami
Kasza pęczak z pieczarkami 
Pęczak z pieczarkami to ostatnio jedno z ulubionych dań Połówka. Danie jest proste i ekspresowe w wykonaniu, Idealne dla miłośników połączenia kaszy i grzybów. Do jego przygotowania użyjcie dobrej jakości sosu sojowo-grzybowego (w ostateczności zwykłego sosu sojowego). Taką kaszę możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. kotletów wieprzowych. Serdecznie Wam polecam.

Kasza z grzybami
KASZA PĘCZAK Z PIECZARKAMI

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek i masło do usmażenia ich
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pęczak, przesmażamy. Wlewamy bulion lub wodę (jeśli używacie wody, dodajcie odrobinę soli), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dodajemy na patelnię więcej wody. 
Kiedy pęczak się gotuje, obieramy pieczarki a następnie kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Gdy pęczak jest już miękki, dodajemy do niego pieczarki, sos sojowy, tymianek i 1 łyżeczkę masła. Mieszamy do połączenia. Pęczak nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Dobrze komponuje się z kotletami wieprzowymi. 

Kasza z pieczarkami
Kasza pęczak z pieczarkami 

Czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy
2

Podobne posty:

17 komentarzy

Magda C. 25/09/2014 - 9:50 am

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Pikku Ish 25/09/2014 - 12:18 pm

Dziękuję za pomysł na obiad 🙂 Zamiast pieczarek będą kurki (póki są 😉 ) ale wiem że będzie pysznie, bo wygląda właśnie tak na zdjęciach 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 25/09/2014 - 1:40 pm

Malwinno, stajesz się mistrzynią dietetycznej kuchni! Wygląda pysznie 🙂 P.s. Niestety nie słyszałam o sosie sojowo-grzybowym, gdzie się go kupuje?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2014 - 1:57 pm

Zuziu, zamawiałam kiedyś przez internet. Zapewne w większych marketach kupisz go bez problemu.

Odpowiedz
justyna_mojemenu 26/09/2014 - 4:29 am

ja kupuję Tao Tao, można go kupić w większości supermarketów. Super dodatek do sosów grzybowych lub marynowania mięs.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 29/09/2014 - 2:39 pm

Dziewczyny, dzięki za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 25/09/2014 - 2:25 pm

to danie z całą pewnością podbiło by moje podniebienie, już sam wygląd tak bardzo mnie kusi! 🙂

Odpowiedz
Angie 25/09/2014 - 5:50 pm

Musi pięknie pachnieć: )

Odpowiedz
Dusia 25/09/2014 - 7:27 pm

jak za kaszą nie przepadam to mi tutaj zapachniało 🙂

Odpowiedz
Kamciss 25/09/2014 - 9:11 pm

Apetycznie, lekko i zdrowo 🙂

Odpowiedz
justyna_mojemenu 26/09/2014 - 4:30 am

robiłam podobne danie z dodatkiem kurczaka, marynowanego w sosie sojowo-grzybowym. polecam

Odpowiedz
Karolina Sawulak 20/10/2014 - 9:19 pm

Jak ja nienawidziłam kasz (chociaż z grubych jadłam tylko gryczaną 😉 dopóki nie zaczęłam oglądać codziennie Twoich zdjęć z pęczakiem w roli głównej. Zaryzykowałam i jest miłość od pierwszego zjedzenia! Wyjadam z garnka zaraz po ugotowaniu 😉 Na razie tylko na słodko, ale na pewno wypróbuję Twoich przepisów…jaglana a kysz !!!

Odpowiedz
Malwina 21/10/2014 - 10:40 am

Karolino, widzę, że do jaglanej masz podejście, jak mój Połówek. Jakoś nie do końca po drodze mu z nią. A pęczak jest wspaniały i do tego też zdrowy. Fajnie, że i Ty się z nim polubiłaś.

Odpowiedz
Ola Jęśko 04/09/2015 - 1:39 pm

Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, mąż też zaaprobował dzisiejszy obiad:-) Niestety moja nie wyszła tak apetycznie brązowa, tylko trochę mniej apetycznie szara:P Ale i tak była pyszna.

Odpowiedz
Malwina 04/09/2015 - 1:45 pm

Cieszę się, że Wam smakowało. Co do koloru, to kwestia użytego sosu. Ten sojowo-grzybowy jest dość ciemny.

Odpowiedz
hAnka 30/01/2017 - 7:35 am

Zrobiłam, wyszło bardzo smacznie 🙂 Szczególnie te dwie łyżeczki tymianku nadają bardzo fajny smak!

Odpowiedz
Anonimowy 30/04/2018 - 10:30 pm

Dziękuję za przepis – nigdy mi tak nie smakował pęczak 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies