Surówka z pora |
Surówkę z pora przygotowuję na kilka sposobów. Czasem z dodatkiem jabłka, innym razem z marchewką lub kalarepą. Jest prosta i bardzo szybka w wykonaniu a to w przypadku surówek jest dla mnie dość istotne.
Dziś chciałabym Wam pokazać jedną z moich ulubionych surówek z pora, czyli z dodatkiem świeżych ziół. To świetny dodatek do obiadu, aromatyczny, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. Do przygotowania jej używam oliwy ev, jeśli jednak wolicie olej, użyjcie go.
SURÓWKA Z PORA
Składniki:
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta cukru do smaku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju (lub więcej w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Umieszczamy go na sicie i przelewamy gorącą wodą. Odciskamy na papierowym ręczniku. Jeśli por jest młody, nie parzę go. Do pora dodajemy posiekane zioła, doprawiamy go solą, pieprzem, cukrem, mieszamy z oliwą lub olejem (wedle preferencji). Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
również lubię tę surówkę, do powyższych składników zamiast oleju dodaję łyżkę, dwie majonezu. Pycha.
Samo zdrowie 🙂
Rewelacyjny dodatek do drugich dań 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ja też bardzo lubię surówkę z pora, najczęściej łączę go z jabłkiem albo marchewką. Ale mam z nim mały problem, bo czasem po jej zjedzeniu mam posmak gorszy niż po zjedzeniu cebuli.. Ale i tak jest pycha:)
Mmm bardzo lubię 🙂
Pyszna surówka 🙂
Ja pamiętam z dzieciństwa taką pyszną:por,jabłko,pietruszka i jajeczko. Do tego majonezu i śmietanki mmmmm