Surówka z pora

przez Malwina
Surówka porowa
Surówka z pora

Surówkę z pora przygotowuję na kilka sposobów. Czasem z dodatkiem jabłka, innym razem z marchewką lub kalarepą. Jest prosta i bardzo szybka w wykonaniu a to w przypadku surówek jest dla mnie dość istotne.

Dziś chciałabym Wam pokazać jedną z moich ulubionych surówek z pora, czyli z dodatkiem świeżych ziół. To świetny dodatek do obiadu, aromatyczny, lekko pikantny i wyrazisty w smaku.  Do przygotowania jej używam oliwy ev, jeśli jednak wolicie olej, użyjcie go.

Surówka porowa

SURÓWKA Z PORA

Składniki:
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta cukru do smaku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju (lub więcej w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Umieszczamy go na sicie i przelewamy gorącą wodą. Odciskamy na papierowym ręczniku. Jeśli por jest młody, nie parzę go. Do pora dodajemy posiekane zioła, doprawiamy go solą, pieprzem, cukrem, mieszamy z oliwą lub olejem (wedle preferencji). Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Anonimowy 24/09/2014 - 7:49 am

również lubię tę surówkę, do powyższych składników zamiast oleju dodaję łyżkę, dwie majonezu. Pycha.

Odpowiedz
wedelka 24/09/2014 - 9:31 am

Samo zdrowie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 11:59 am

Rewelacyjny dodatek do drugich dań 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 24/09/2014 - 12:59 pm

Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 24/09/2014 - 3:00 pm

Ja też bardzo lubię surówkę z pora, najczęściej łączę go z jabłkiem albo marchewką. Ale mam z nim mały problem, bo czasem po jej zjedzeniu mam posmak gorszy niż po zjedzeniu cebuli.. Ale i tak jest pycha:)

Odpowiedz
Kamciss 24/09/2014 - 7:46 pm

Mmm bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/09/2014 - 6:49 am

Pyszna surówka 🙂

Odpowiedz
Piotrek 21/11/2014 - 10:40 pm

Ja pamiętam z dzieciństwa taką pyszną:por,jabłko,pietruszka i jajeczko. Do tego majonezu i śmietanki mmmmm

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies