Kotlety z indyka z marchewką

przez Malwina

Kotlety z indyka dietetyczne
Kotlety z indyka z marchewką
Dziś mam dla Was przepis na lekkie drobiowe kotlety mielone. Idealne dla osób dbających o linię a także dzieci, które nie przepadają za warzywami. Kotleciki skrywają w środku startą marchewkę, która nadała całości ciekawego, lekko słodkiego smaku a także fajnego koloru. Zamiast dodawać do nich całe jajko, użyłam jedynie białka, żółtko bowiem zawiera sporą ilość tłuszczu. Oczywiście możecie całkowicie pominąć ten dodatek. Takie kotlety możecie usmażyć na patelni lub upiec. Wybierzcie wersję, która bardziej Wam odpowiada. Kotlety z indyka podałam z dodatkiem kaszy pęczak i surówki z pora. Równie dobrze możecie je zapakować do razowej bułki i zjeść z dodatkiem warzyw i np. majonezu z awokado. 
Kolety z indyka i marchewki

KOTLETY Z INDYKA Z MARCHEWKĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 posiekane dymki (cebulka plus szczypior)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 białko*
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy dymkę, czosnek, słodką paprykę, koperek, obraną i startą na małych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy dłonią. Dodajemy białko z jajka, niewielką ilość bułki tartej i dokładnie mieszamy. W trakcie wyrabiania mięsa możecie dodać do niego odrobinę zimnej wody, aby ułatwić sobie pracę.  Jeśli chcecie, możecie wzbogacić mięso o dodatek zarodków lub otrębów. 
Dłonie zwilżamy zimną wodą (pomoże to nam w formowaniu kotletów). Z masy mięsnej formujemy 4 kotlety, spłaszczamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej (ja smaruję patelnię przy pomoc silikonowego pędzelka). Kotlety smażymy z obu stron na rumiano (przez około 5-6 minut z każdej strony). Możecie je także upiec w piekarniku, jednak wówczas będą troszkę suche. Ewentualnie można je lekko obsmażyć z obu stron a następnie dopiec w piekarniku. 
Kotlety z indyka podałam z dodatkiem kaszy pęczak, surówki z pora i sosu pieczarkowego na kwaśnej śmietanie bez dodatku mąki (sos był oczywiście do kaszy, nie do kotletów, odruchowo nakładając na talerz wylałam go na mięso).

*dodatek białka i bułki tartej możecie całkowicie pominąć. Wystarczy, że podczas wyrabiania będziecie dodawać do mięsa niewielką ilość wody.

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 23/09/2014 - 6:14 pm

Pyszne danie na obiad 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 24/09/2014 - 8:06 am

Bardzo fajny pomysł, takie kotlety są na pewno bardziej aromatyczne.

Odpowiedz
ewa duszkiewicz 24/09/2014 - 8:10 am

tez takie robie i smakuja pycha! czasem marchewke zastepuje cukinia 😉 Polecam

Odpowiedz
Malwina 24/09/2014 - 8:36 am

Z cukinią robię najczęściej pulpety z indyka w sosie koperkowym.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 11:59 am

Przepyszny obiad!

Odpowiedz
Oliwia Sh 01/03/2018 - 1:51 pm

Wyszly pyszne! Dziekuje za przepis! A czy ktos moze ma pojecie, ile kcal moze miec taki jeden kotlet? Smazylam na oleju rzepakowym..

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies