Make bento, not war! #55

przez Malwina
Czy Wam również weekendy mijają podejrzanie za szybko? Na szczęście w tygodniu jest coś co niezwykle lubię, czyli przygotowywanie bento. W mojej kolekcji pojawił się nowy pojemnik, na który polowałam od kilku miesięcy. Troszkę więcej poczytacie o nim już wkrótce, planuję bowiem przygotować dla Was recenzję tego lunchboxu. 

A co tym razem znalazło się w pojemnikach? Przede wszystkim spora ilość warzyw (królują brokuły i fasolka szparagowa). Po długiej przerwie w lunchboxach pojawił się także ryż. Możecie przy okazji podejrzeć moje niezbyt udane próby kształtowania go (od razu rozwieję wątpliwości- to coś niekształtnego w ostatnim pojemniku czwartkowego zestawu to żaba). 
Łapcie garść inspiracji i nie zapomnijcie o tym, by jutro zabrać ze sobą do pracy lub szkoły pojemnik pełen pysznych dań. Make bento, not war!

WTOREK

Na śniadanie placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem. Jako dodatek do nich jogurt naturalny i konfitura brzoskwiniowa z malinami. Dodatkowo jabłko, pół nektarynki, winogrona oraz borówki. 
Na drugi posiłek sałatka z dwóch rodzajów karbowanej sałaty, z brokułem, fasolką szparagową, kukurydzą, jajkiem na twardo, pomidorami i kurczakiem gotowanym. Dodatkowo dressing z dodatkiem czosnku, tymianku i oregano. 
Na obiad grillowany kurczak w czerwonej czubricy, fasolka szparagowa, brokuł, żółty pomidor z czerwoną cebulką, ryż brązowy z czarnuszką.

ŚRODA

Na śniadanie twaróg z jogurtem naturalnym, czerwoną papryką i szczypiorkiem, doprawiony solą i pieprzem. Dodatkowo chleb razowy ze słonecznikiem i pomidorki koktajlowe. W drugiej przegródce winogrona i jabłko.
Drugi posiłek to biały ryż z posiekaną dymką i odrobiną winegretu, posypany czarnym sezamem, fasolka szparagowa gotowana na parze i polędwiczki z kurczaka w płatkach owsianych.
Obiad to grillowane kawałki kurczaka w przyprawie do gyrosa, posypane sezamem. Dodatkowo ryż, warzywa (brokuły, pomidorki, ogórki konserwowe, kukurydza) i sos czosnkowy.

CZWARTEK

Na śniadanie owsianka sernikowa z malinami. Dodatkowo jogurt naturalny i winogrona. 
Na drugi posiłek grillowane polędwiczki z kurczaka, ryż (przyprawiony octem ryżowym i odrobiną cukru), fasolka szparagowa gotowana na parze. Dodatkowo sałatka z brokułem, fetą i płatkami migdałów plus sos czosnkowy (w okrągłym zamykanym pojemniku).
Na obiad kurczak przyprawiony czerwoną czubricą, ryż, brokuły, pomidorki, ogórek gruntowy, kawałki marchewki i dymki. 
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Marcela 22/09/2014 - 8:25 am

o rany! ale jesz pyszności! wspaniałe!

Odpowiedz
Magda C. 22/09/2014 - 11:11 am

Znowu cudo 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Chloe 22/09/2014 - 12:46 pm

jak ja bym chciała mieć taką fantazję w gotowaniu ! 🙂 niesamowite !

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2014 - 6:35 am

wow! Twoje bento jest genialne!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies