Razowa pizza z kurczakiem |
Dziś mam dla Was razową pizzę na cienkim spodzie. W końcu każdy dzień jest dobry na zjedzenie pizzy. Składniki do niej wybierał Połówek, pojawił się na niej drób w postaci kawałków kurczaka w domowej przyprawie do gyrosa, ogórki konserwowe, kukurydza i oczywiście ser. Być może i Wam takie połączenie przypadnie do gustu.
RAZOWA PIZZA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 piersi z kurczaka
- domowa przyprawa do gyrosa (lub inny ulubiony zestaw przypraw)
- 2 cebule
- kilka ogórków konserwowych, pokrojonych wzdłuż w plastry
- kilka łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
- 250 g sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę pszenną zwykłą i razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do gyrosa. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Odkładamy na papierowy ręcznik. Cebule siekamy w piórka. Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Przecier podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, ewentualnie odrobiną pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy, na blasze lekko wysypanej mąką. Możecie dodatkowo zrobić ranty, jeśli oczywiście lubicie. Smarujemy przecierem, układamy cebulę posiekaną w piórka i plasterki ogórka. Pieczemy przez 12-15 minut. Na 5 minut przed końcem (czyli po około 8-10 minutach od wstawienia pizzy) dodajemy mięso, kukurydzę i ser. Ja każdą pizzę piekę osobno (dwie nie zmieszczą się na jednej blasze). Pizzę wyciągamy z piekarnika, dzielimy na porcje i podajemy.
Czas przygotowania: 2 godziny.
9 komentarzy
o rany! zjadłabym to zdjęcie!
Niedługo będziesz mogła otworzyć pizzerię, w każdym razie, ja bardzo chętnie bym do niej przyszła:)
Bardzo apetyczna i kolorowa, no i zdrowa bo na razowym spodzie;-)
Aż ślinka cieknie na jej widok ! 🙂
zapraszam do mnie: http://www.filizanka-smakow.blogspot.com
zdrowo smacznie no i poaczenie kurczak + kukurydza – uwielbiam !
Na pewno jest pyszna, składniki mówią same za siebie; )
Boska pizza 🙂
Ach te Twoje pizze…przypominasz mi jak dawno nie jadłam pizzy w ogóle, a co dopiero takiej!
Ja również uwielbiam pizzę 🙂 Natomiast najczęściej zamawiam ją w restauracjach. Niestety jeszcze nigdy nie udało mi się przygotować typowo włoskiej pizzy w domu.