Razowa pizza z kurczakiem

przez Malwina
Pizza z kurczakiem
Razowa pizza z kurczakiem
Dziś mam dla Was razową pizzę na cienkim spodzie. W końcu każdy dzień jest dobry na zjedzenie pizzy. Składniki do niej wybierał Połówek, pojawił się na niej drób w postaci kawałków kurczaka w domowej przyprawie do gyrosa, ogórki konserwowe, kukurydza i oczywiście ser. Być może i Wam takie połączenie przypadnie do gustu. 

Pizza z kurczakiem
RAZOWA PIZZA Z KURCZAKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2  piersi z kurczaka
  • domowa przyprawa do gyrosa (lub inny ulubiony zestaw przypraw)
  • 2 cebule
  • kilka ogórków konserwowych, pokrojonych wzdłuż w plastry
  • kilka łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
  • 250 g sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę pszenną zwykłą i razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do gyrosa. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Odkładamy na papierowy ręcznik. Cebule siekamy w piórka. Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Przecier podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, ewentualnie odrobiną pieprzu. 
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy,  na blasze lekko wysypanej mąką. Możecie dodatkowo zrobić ranty, jeśli oczywiście lubicie. Smarujemy przecierem, układamy cebulę posiekaną w piórka i plasterki ogórka. Pieczemy przez 12-15 minut. Na 5 minut przed końcem (czyli po około 8-10 minutach od wstawienia pizzy) dodajemy mięso, kukurydzę i ser. Ja każdą pizzę piekę osobno (dwie nie zmieszczą się na jednej blasze). Pizzę wyciągamy z piekarnika, dzielimy na porcje i podajemy. 

Czas przygotowania: 2 godziny.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Marcela 18/09/2014 - 8:28 am

o rany! zjadłabym to zdjęcie!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 18/09/2014 - 8:33 am

Niedługo będziesz mogła otworzyć pizzerię, w każdym razie, ja bardzo chętnie bym do niej przyszła:)

Odpowiedz
babka z rodzynkiem 18/09/2014 - 9:31 am

Bardzo apetyczna i kolorowa, no i zdrowa bo na razowym spodzie;-)

Odpowiedz
Ewelina S. 18/09/2014 - 10:05 am

Aż ślinka cieknie na jej widok ! 🙂

zapraszam do mnie: http://www.filizanka-smakow.blogspot.com

Odpowiedz
pastawithapplepie.blogspot.com 18/09/2014 - 10:16 am

zdrowo smacznie no i poaczenie kurczak + kukurydza – uwielbiam !

Odpowiedz
Angie 18/09/2014 - 4:09 pm

Na pewno jest pyszna, składniki mówią same za siebie; )

Odpowiedz
Magda C. 21/09/2014 - 10:41 am

Boska pizza 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:01 pm

Ach te Twoje pizze…przypominasz mi jak dawno nie jadłam pizzy w ogóle, a co dopiero takiej!

Odpowiedz
Magda 21/06/2019 - 8:18 am

Ja również uwielbiam pizzę 🙂 Natomiast najczęściej zamawiam ją w restauracjach. Niestety jeszcze nigdy nie udało mi się przygotować typowo włoskiej pizzy w domu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies