Indyk w sosie pieczarkowym

przez Malwina
Pierś z indyka z pieczarkami
Indyk w sosie pieczarkowym
Muszę przyznać, że ostatnio brakowało mi pomysłów na to, w jaki sposób podać drób. Na blogu znajduje się niespełna 300 przepisów na dania z wykorzystaniem go. Na szczęście mój kryzys twórczy powolutku mija, dlatego śpieszę do Was z przepisem na prostego w przygotowaniu indyka w sosie pieczarkowym. Sos przygotowałam na bazie białego wytrawnego wina i śmietany kremówki. Przyjemnego aromatu nadaje mu dodatek świeżych listków tymianku. Takiego indyka najlepiej podawać z dodatkiem ryżu. Dobrze sprawdzi się też kasza pęczak.

Indyk w sosie pieczarkowym
INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g piersi z indyka, pokrojonej w plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 250 g pieczarek
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżeczki posiekanego tymianku
  • do podania: ryż 
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy je po kilka minut z obu stron, aż przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy czosnek i szalotkę, smażymy 2-3 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy dalej przez około 4-5 minut. Wlewamy wino, w połowie je redukujemy. Dodajemy kremówkę, usmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje (w razie potrzeby zwiększamy płomień pod patelnią). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek, mieszamy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.

*jeśli chcecie odrobinę odchudzić to danie, zastąpcie kremówkę kwaśną śmietaną 12 %. Będzie inne w smaku, ale równie dobre.

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Marcela 17/09/2014 - 8:26 am

Łał! wygląda pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakuje!

Odpowiedz
Kamilla Mn 17/09/2014 - 8:06 pm

Pięknie podane danie.Wygląda delikatnie i pewnie smak również należy do lekkich.Pozdrawiam

Odpowiedz
Bartłomiej Popławski 18/09/2014 - 7:36 am

Chyba już wiem, co będzie dziś u mnie na obiad 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:01 pm

Bardzo ładna prezentacja dania!W dodatku coś dla mnie, bo lubię mięso z indyka.

Odpowiedz
Puszek 27/09/2014 - 7:43 pm

Mięsko rewelacja !!!!!!! Smak super Ja smaząc kotlety indycze zawsze delikatnie obtaczam w mące Wg mnie tym sposobem sa bardziej soczyste Polecam to danie A do tego robi sie szybko Idealne dla gości ,proste w wykonaniu

Odpowiedz
Unknown 08/01/2015 - 7:13 am

Niebo! Mąż na nowo się we mnie zakochał kiedy podałam mu to danie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies