Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami |
Od kilku tygodni na blogu nie pojawiają się przepisy na słodkie wypieki. Jeśli już je piekę, to tylko wtedy, gdy mamy mieć gości. Dla Połówka zamiast tuczących ciast robię lekkie i zdrowe desery i z pewnością kilka takich deserów zobaczycie wkrótce na blogu. Dziś mam dla Was zapiekane figi z dodatkiem miodu, cynamonu i orzeszków piniowych. Przed podaniem polałam je jogurtem naturalnym wzbogaconym o wodę różaną. Jest lekko, zdrowo, smacznie i niezbyt kalorycznie, czyli tak, jak miało być.
PIECZONE FIGI Z JOGURTEM RÓŻANYM
Składniki (na 2 porcje):
- 6 dojrzałych fig
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka masła
- cynamon mielony
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2-1 łyżeczka wody różanej
- 2-3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- miód do polania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Figi kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je szczyptą cynamonu, kładziemy na każdej połówce mały kawałek masła, polewamy miodem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut.
W tym czasie jogurt łączymy z wodą różaną a orzeszki prażymy na suchej patelni. Gorące figi nakładamy na talerze, polewamy jogurtem, posypujemy piniolami i lekko kropimy miodem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami |
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
Wyglądają bosko! Gdyby nie pora, leciałabym do sklepu 🙂
Uwielbiam desery z figami! Pycha!
Pieczone figi muszą smakować świetnie!: )
Po prostu niebiański deser!