Make bento, not war! #54

przez Malwina
Nawet nie wiecie, jak bardzo przez okres urlopu tęskniłam za bento. Przygotowywanie zestawów do pracy szybko wchodzi w krew. Tym razem jeden zestaw (poniedziałkowy; zdjęcie pośrodku) zrobiłam w klimatach bliższych bento, czyli mamy kwiatuszki, ośmiorniczki, mini kanapeczki, kolorowe wykałaczki. Jak możecie się domyślać, Połówek takim zestawikiem nawet się nie najadł (a stanowił on jeden posiłek). Jak na dużego faceta przystało, w pojemniku woli znaleźć solidny kawałek mięsa a nie morskie stworki z 1 parówki i kilka warzywnych kwiatków. Pomimo tego pewnie jeszcze nie jeden raz pokuszę się o zrobienie takiego zestawu (ale o wiele bardziej treściwego). Przy okazji przepraszam za małe opóźnienie, zapowiedziana bento niespodzianka będzie na blogu już jutro. A teraz łapcie garść inspiracji!

CZWARTEK
(tydzień 1)

Na śniadanie pieczona owsianka z dżemem wiśniowym. Jako dodatek jogurt naturalny z borówkami.
Jako drugi posiłek sałatka z  z kaszy jaglanej (z suszonymi pomidorami, papryką, cebulką i ziołami), pomidory koktajlowe i omlet z 3 jajek z oregano. Jako dodatek kawałek pomidora malinowego i cebulka perłowa. 
Na obiad leczo paprykowe i kurczak w gyrosie (tego dnia Połówek miał możliwość podgrzania posiłku). 

PONIEDZIAŁEK
(tydzień 2)
Na śniadanie placuszki greckie (tiganites), Jako dodatek konfitura z mirabelek, jogurt z odrobiną miodu oraz borówki.
Drugi posiłek wylądował w dwóch pojemnikach. Wyciągnęłam z szafki dwa stare lunchboxy, które są stanowczo zbyt małe. W pierwszym znalazła się sałatka z jajka i rzodkiewki (doprawiona musztardą i jogurtem zamiast majonezu) oraz ośmiorniczki z parówki. Na dolnym pięterku jajko z czarnuszką, gotowany na parze brokuł, kwiatek z rzodkiewki, różyczki z szynki i kanapka z kremowym serkiem. W drugim pojemniku sałatka z brokuła, jajka, papryki i czerwonej cebulki (polana winegretem z dodatkiem oregano), kanapka z serkiem oraz koreczki z mozzarelli, pomidorków i bazylii. Zestaw mocno przekąskowy, jednak zdecydowanie zbyt mały na potrzeby Połówka. 

ŚRODA

Na śniadanie placki z jarmużu. Jako dodatek do nich dip jogurtowy z oliwą, octem winnym, odrobiną czosnku i suszonym oregano. Dodatkowo kawałki pomidora i cebula czerwona.
Jako drugi posiłek sałatka z indyka i pęczaku. Pożywna i zdrowa. W sam raz na drugie śniadanie. 
Na obiad smażona pierś z kurczaka (przyprawiona oregano, tymiankiem, solą i pieprzem), gotowana na parze fasolka szparagowa oraz sałatka z żółtych pomidorów, mozzarelli, ziół i cebuli skropiona aromatyzowaną oliwą. 

CZWARTEK

Na śniadanie omlet z pieczarkami i szczypiorkiem (pieczarki osobno w pojemniku) oraz chleb razowy. 
Na drugi posiłek grillowany kurczak oraz duszone warzywa (ziemniaki, marchewka, cukinia, papryka, szalotki, całość doprawiona oregano, octem balsamicznym i pikantną papryką w proszku).
Na obiad stir-fry z dodatkiem wołowiny.

Który zestaw najchętniej zabralibyście 
ze sobą do szkoły/pracy?
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

JustInka 15/09/2014 - 10:23 am

Rzeczywiście uroczo wyglądają te ośmiorniczki i ruloniki 🙂 Chyba w taką stronę sama musze iść 🙂 Muszę tylko wreszcie zamienić moje pudełka i pudełeczka na porządny Bentofon 🙂

Odpowiedz
bentomonia 16/09/2014 - 12:06 am

"Obaczwartki" menu poproszę…

Odpowiedz
Aleksandra Papis 16/09/2014 - 8:01 am

Juz od dawna planuje rozpoczac przygode z bento, ale jakos brakuje mi odwagi:) jestem mama dwojki dzieci i boje sie ze wieczorami nie znajde juz czasu na przygotowywnie bento. Ile czasu codziennie Ci to zajmuje? Wiem ze wszystko to kwestia dobrej organizacji, ale moze moglabys mnie jakos przekonac i zmotywowac do dzialania ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/09/2014 - 8:18 am

Czasem, gdy się bardzo śpieszę jest to nawet 15 minut (stir-fry, twarożek z warzywami plus sałatka na węglowodanach z obiadu lub kolacji). Grunt to właśnie dobra organizacja. Przykładowo, gdy robię obiad, to od razu gotuję więcej ryżu lub kaszy, smażę podwójną porcję mięsa itd. Potem wystarczy to wszystko złożyć w całość. Posiłki do pracy najlepiej oprzeć na tym, co się w danym okresie gotuje w domu. Zerknij sobie na górze w zakładkach do działu "Bento- posiłki do pracy". Masz tam link do wpisu o tym, jak to wszystko sobie zorganizować, czego nie wkładać do pojemników itp. Dość sporo informacji, które zapewne Ci się przydadzą. Dodatkowo jest tam cieszący oko planer posiłków.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies