Placki z jarmużem

przez Malwina
Placki z jarmużem

 

Placki z jarmużem To smaczny pomysł na śniadanie lub lekki obiad. Jarmuż to niezwykle zdrowe warzywo i naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety. Takie lekko pikantne placuszki najlepiej podawać z delikatnym sosem jogurtowym. Możecie także zapakować je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

 

PLACKI Z JARMUŻEM
Śniadanie Mistrzów #216


Składniki:

  • 1 szklanka mąki (u mnie pszenna, może oczywiście być to pszenna razowa lub pół na pół pszenna i razowa)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 dymka z większą cebulką
  • 2-3 łyżeczki sosu chili
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku (u mnie pół łyżeczki), opcjonalnie sos sojowy jasny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, sos chili, pieprz i sól. Mieszamy do połączenia składników przy pomocy trzepaczki. Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Oddzielamy jarmuż od twardej łodygi (jeśli chcecie, by był bardziej miękki, zblanszujcie go w gorącej wodzie. Ja tego nigdy nie robię). Liście drobno siekamy nożem. Do ciasta dodajemy cebulę z dymką, czosnek i jarmuż, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej (ja smaruję dno patelni olejem przy pomocy silikonowego pędzelka). Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego.
Placki z jarmużem

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Zuzanna Ploch 13/09/2014 - 9:13 am

Super, z jarmużem jeszcze nie robiłam, fajny pomysł:)

Odpowiedz
Magda C. 13/09/2014 - 1:12 pm

Ooo ciekawy pomysł, do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Karolina 14/09/2014 - 7:23 am

A w ogródku mama nasiała tak dużo jarmużu… Piłam już koktajle, najwyższa pora na coś nowego! 🙂

Odpowiedz
Katarzyna Kłos 15/09/2014 - 10:37 am

Świetnie wyglądają, przepis muszę wypróbować bo jest na prawdę kuszący 😀

Odpowiedz
JustInka 15/09/2014 - 10:38 am

Wiesz, muszę w końcu ten jarmuż zakupić. A już nawet wiem gdzie 😀

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:03 pm

Przepiekne placuszki, szkoda że ciągle jarmuż jest dla mnie nie do zdobycia. Za to dziś dziś serwuję placki dyniowe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies