Placki z jarmużem |
Placki z jarmużem To smaczny pomysł na śniadanie lub lekki obiad. Jarmuż to niezwykle zdrowe warzywo i naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety. Takie lekko pikantne placuszki najlepiej podawać z delikatnym sosem jogurtowym. Możecie także zapakować je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
PLACKI Z JARMUŻEM
Śniadanie Mistrzów #216
Śniadanie Mistrzów #216
Składniki:
- 1 szklanka mąki (u mnie pszenna, może oczywiście być to pszenna razowa lub pół na pół pszenna i razowa)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2-3 liście jarmużu
- 1 dymka z większą cebulką
- 2-3 łyżeczki sosu chili
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól do smaku (u mnie pół łyżeczki), opcjonalnie sos sojowy jasny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, sos chili, pieprz i sól. Mieszamy do połączenia składników przy pomocy trzepaczki. Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Oddzielamy jarmuż od twardej łodygi (jeśli chcecie, by był bardziej miękki, zblanszujcie go w gorącej wodzie. Ja tego nigdy nie robię). Liście drobno siekamy nożem. Do ciasta dodajemy cebulę z dymką, czosnek i jarmuż, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej (ja smaruję dno patelni olejem przy pomocy silikonowego pędzelka). Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego.
Placki z jarmużem |
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Super, z jarmużem jeszcze nie robiłam, fajny pomysł:)
Ooo ciekawy pomysł, do wypróbowania 🙂
A w ogródku mama nasiała tak dużo jarmużu… Piłam już koktajle, najwyższa pora na coś nowego! 🙂
Świetnie wyglądają, przepis muszę wypróbować bo jest na prawdę kuszący 😀
Wiesz, muszę w końcu ten jarmuż zakupić. A już nawet wiem gdzie 😀
Przepiekne placuszki, szkoda że ciągle jarmuż jest dla mnie nie do zdobycia. Za to dziś dziś serwuję placki dyniowe 🙂