Cukinia w sosie pomidorowym na zimę |
Ciąg dalszy zamykania lata na zimę. Tym razem mam dla Was sos pomidorowy z cukinią. Bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Nie byłabym sobą, gdybym nie wzbogaciła go o dodatek octu balsamicznego i oregano, a te dodatki w połączeniu z pomidorami wręcz uwielbiam. Potrawa jest dość uniwersalna. Możecie ją po prostu podgrzać i podać z pieczywem lub ryżem, ewentualnie wzbogacić o dodatek mięsa bądź warzyw strączkowych.
CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM NA ZIMĘ
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów lima
- 1,2 kg cukinii
- 1-2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 5-6 łyżek octu balsamicznego
- cukier do smaku (dałam 1 lekko czubatą łyżeczkę)
- 2-3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Cukinie kroimy wzdłuż na pół a następnie w plasterki lub w kostkę. Jeśli cukinie są dość duże, należy wyciąć przerośnięte pestki w środku. To samo tyczy się skórki, jeśli jest dość gruba. Ja najczęściej używam mniejszych cukinii, dlatego pozostawiam na nich skórkę i pestki. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy na patelni. Dorzucamy czosnek, przesmażamy przez minutę (jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy sos, dodajcie na tym etapie 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane), Zawartość patelni przekładamy do pomidorów. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, ocet i cukier, gotujemy dalej przez 15-20 minut, do preferowanej miękkości. Dodajmy oregano, sól, pieprz do smaku, gotujemy kolejne 3 minuty. Gorący sos przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20-25 minut od zagotowania. Z podanego przepisu otrzymałam 6 słoików po 300 ml.
Jak wykorzystać sos z cukinią? Wystarczy podgrzać go w garnku, ewentualnie dodać do niego kawałki usmażonego kurczaka, wołowiny lub kiełbasy, dobrze sprawdzi się też soja lub ciecierzyca. Do tego tylko jakieś smaczne węglowodany, np. pieczywo, kuskus, ryż lub kasza.
Cukinia w sosie pomidorowym na zimę |
Czas przygotowania: 1 godzina.
7 komentarzy
Ale super cukinia!
Ty to się narobisz tych przetworów Kobieto!Zresztą podobnie jak i ja!:)
Mmmm, brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Próbuję moją mamę namówić na zrobienie, ale twierdzi, że mamy za mało miejsca na te wszystkie przetwory… Ale jak już będę miała swój kąt i swoje słoiki, to zrobię! Przepis zapisany :3
Jak długo można przechowywać słoiki z taką cukinią?
Olu, spokojnie wytrzymają rok, o ile wcześniej ich nie opróżnisz 🙂 Mnie z ubiegłego sezonu został jeden i wszystko z nim w porządku. Ważne, by każdy słoik odpowiednio zapasteryzować i pamiętać o dokręceniu słoików po wyjęciu z kąpieli wodnej.
Super! Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Pierwsza partia już zrobiona, ale zapewne na tym nie poprzestanę 🙂
Ja jeszcze czekam, aż lima będzie tańsza i wtedy zabieram się za zamykanie warzywnych przetworów. Przy okazji polecam jeszcze przepis na leczo z cukinią na zimę.