Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

przez Malwina
Cukinia na zimę
Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Ciąg dalszy zamykania lata na zimę. Tym razem mam dla Was sos pomidorowy z cukinią. Bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Nie byłabym sobą, gdybym nie wzbogaciła go o dodatek octu balsamicznego i oregano, a te dodatki w połączeniu z pomidorami wręcz uwielbiam. Potrawa jest dość uniwersalna. Możecie ją po prostu podgrzać i podać z pieczywem lub ryżem, ewentualnie wzbogacić o dodatek mięsa bądź warzyw strączkowych.

Przetwory z cukinią

CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM NA ZIMĘ


Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1,2 kg cukinii
  • 1-2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • cukier do smaku (dałam 1 lekko czubatą łyżeczkę)
  • 2-3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Cukinie kroimy wzdłuż na pół a następnie w plasterki lub w kostkę. Jeśli cukinie są dość duże, należy wyciąć przerośnięte pestki w środku. To samo tyczy się skórki, jeśli jest dość gruba. Ja najczęściej używam mniejszych cukinii, dlatego pozostawiam na nich skórkę i pestki. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy na patelni. Dorzucamy czosnek, przesmażamy przez minutę (jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy sos, dodajcie na tym etapie 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane), Zawartość patelni przekładamy do pomidorów. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, ocet i cukier, gotujemy dalej przez 15-20 minut, do preferowanej miękkości. Dodajmy oregano, sól, pieprz do smaku, gotujemy kolejne 3 minuty. Gorący sos przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20-25 minut od zagotowania. Z podanego przepisu otrzymałam 6 słoików po 300 ml.

Jak wykorzystać sos z cukinią? Wystarczy podgrzać go w garnku, ewentualnie dodać do niego kawałki usmażonego kurczaka, wołowiny lub kiełbasy, dobrze sprawdzi się też soja lub ciecierzyca. Do tego tylko jakieś smaczne węglowodany, np. pieczywo, kuskus, ryż lub kasza.

Cukinia na zimę
Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy
2

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 13/09/2014 - 1:06 pm

Ale super cukinia!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:03 pm

Ty to się narobisz tych przetworów Kobieto!Zresztą podobnie jak i ja!:)

Odpowiedz
Toczka 31/07/2015 - 8:32 am

Mmmm, brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Próbuję moją mamę namówić na zrobienie, ale twierdzi, że mamy za mało miejsca na te wszystkie przetwory… Ale jak już będę miała swój kąt i swoje słoiki, to zrobię! Przepis zapisany :3

Odpowiedz
ola 04/08/2015 - 6:30 am

Jak długo można przechowywać słoiki z taką cukinią?

Odpowiedz
Malwina 04/08/2015 - 6:43 am

Olu, spokojnie wytrzymają rok, o ile wcześniej ich nie opróżnisz 🙂 Mnie z ubiegłego sezonu został jeden i wszystko z nim w porządku. Ważne, by każdy słoik odpowiednio zapasteryzować i pamiętać o dokręceniu słoików po wyjęciu z kąpieli wodnej.

Odpowiedz
ola 04/08/2015 - 8:27 am

Super! Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Pierwsza partia już zrobiona, ale zapewne na tym nie poprzestanę 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/08/2015 - 8:33 am

Ja jeszcze czekam, aż lima będzie tańsza i wtedy zabieram się za zamykanie warzywnych przetworów. Przy okazji polecam jeszcze przepis na leczo z cukinią na zimę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies