Babka ziemniaczana w kokilkach

przez Malwina
Babeczki ziemniaczane
Babka ziemniaczana w kokilkach

Tym razem w ramach wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować zapiekankę ziemniaczaną. Nie chciałam robić klasycznej zapiekanki, dlatego zdecydowałam się na babkę ziemniaczaną. Zamiast przygotowywać ją w dużej formie, wybrałam małe kokilki. Takie małe babeczki mogą stanowić smaczny dodatek do obiadu, np. pieczonego lub duszonego mięsa. Świetnie smakują też z różnymi sosami. Ja postawiłam na grzybowy.
Razem ze mną gotowały: Mopsik, Mirabelka, Justinka i Martynosia. 

Przepis na babeczki ziemniaczane bierze udział

Babka ziemniaczana mini

BABKA ZIEMNIACZANA W KOKILKACH

Składniki (na 4 sztuki):

  • 800 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (waga po obraniu); u mnie astra
  • 1 duża cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 małe jajko 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2/3 łyżeczki zielonej czubricy
  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia (lub więcej w razie potrzeby)
  • do podania: sos grzybowy lub inny ulubiony (np. pieczarkowy, pieczeniowy)
Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy je dokładnie w ściereczce (ustawiamy ją nad jakimś naczyniem, płynu nie odlewamy, będzie nam potrzebna skrobia, która się w nim znajduje). Cebulę siekamy w kostkę, szklimy na patelni. Ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, która osadzi się na dnie naczynia z płynem, cebulę, posiekany drobno czosnek, sól do smaku i sporą ilość pieprzu, czubricę oraz słodką paprykę. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie dłonią. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy. Do masy ziemniaczanej możecie dodać kawałki przesmażonego boczku, świeże zioła itp. 
Cztery kokilki natłuszczamy olejem. Przekładamy do nich masę ziemniaczaną. Pieczemy w 200 stopniach przez 45-60 minut (aż wierzch ładnie się zrumieni a skórka będzie chrupiąca). Podajemy z dodatkiem sosu grzybowego.

*do masy ziemniaczanej możecie dodać inne ulubione przyprawy. Dobrze skomponuje się tu suszony majeranek.

Babeczki ziemniaczane
Babka ziemniaczana w kokilkach

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Evi 08/09/2014 - 9:01 am

Świetny pomysł na małe porcje i ładne podanie 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 08/09/2014 - 11:19 am

W wersji mini jeszcze nie jadłam. Ale połączenie z grzybami jest chyba dla takiej babeczki najlepsze. Robiłam kiedyś dużą babę ziemniaczaną właśnie z grzybami i była przepyszna 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 08/09/2014 - 7:34 pm

świetny pomysł, na pewno smaczny:)

Odpowiedz
Magda C. 09/09/2014 - 5:58 pm

Jaki fajny pomysł na mini babki! Lubię to 🙂

Odpowiedz
abbra 10/09/2014 - 4:17 am

Bardzo fajny pomysł – babka w wersji mini 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 11/09/2014 - 6:37 am

pyszne, domowe smaki 🙂 zapisuję do zrobienia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies