Konfitura z nektarynek

przez Malwina
Konfitura z nektarynek
Konfitura z nektarynek

W tym roku nektarynki są wyjątkowo niedrogie, dlatego tym bardziej nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Przygotowałam konfiturę na bazie tych smacznych owoców. Tak jak zawsze, zrobiłam wersję niskosłodzoną. Jeśli jednak wolicie dość słodkie przetwory, zwiększcie ilość cukru w przepisie. Taka konfitura będzie w okresie zimowym smacznym dodatkiem do naleśników i ciast. 

Przepis na konfiturę z nektarynek bierze udział 
w akcji Karoliny- Morelkowo Brzoskwiniowo 6.
Przetwory z nektarynek

KONFITURA Z NEKTARYNEK


Składniki (na około 6-7 małych słoiczków):

  • 2 kg nektarynek
  • 400 g cukru (lub więcej wg preferencji)
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)*
Przygotowanie:
Nektarynki pozbawiamy pestek, owoce kroimy na mniejsze kawałki (możecie je wcześniej obrać, ja nigdy tego nie robię, skórki i tak rozgotują się i będą miękkie). Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy nasionka wyskrobane z laski wanilii (jeśli używamy), mieszamy i odstawiamy na 3 godziny lub całą noc.

Konfiturę możemy gotować przez 2 lub 3 dni. Ja tym razem rozłożyłam gotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia gotowałam owoce przez około 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ostudzeniu garnek schowałam do lodówki. Kolejnego dnia gotowałam przez 1-1,5 godziny, aż konfitura zrobiła się gęsta. Jeśli chcecie rozłożyć gotowanie na 3 dni, wówczas smażcie owoce po około godzinie każdego dnia. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Dżem z nektarynek
Konfitura z nektarynek

Czas przygotowania: 3 godziny.

7 komentarzy
1

Podobne posty:

7 komentarzy

Magdalena Kuchaja 31/08/2014 - 7:09 am

mmm wygląda bardzo apetycznie 😉 aż mam ochotę posmarować nią chlebek i zjeść!

Odpowiedz
teenager ;) 31/08/2014 - 7:20 am

od nektarynek wolę o wiele bardziej brzoskwinie, ale taką konfiturą nigdy bym nie pogardziła 🙂

Odpowiedz
Marcela 31/08/2014 - 7:28 am

Łał! Jestem już po śniadaniu ale kiedy widzę co przygotowałaś momentalnie głodnieję…

Odpowiedz
Majana 31/08/2014 - 8:03 am

Mniam, świetna konfiturka! Nie robiłam jeszcze z nektarynek. Musi być bardzo smaczna. Ma piękny kolor.
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Kamilla Mn 31/08/2014 - 12:49 pm

Takie konfitury są rewelacyjne.Z nektarynek nigdy nie miałam okazji próbować;)

Odpowiedz
Magda C. 01/09/2014 - 7:55 pm

O rany, jaki świetny pomysł na konfiturę!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:58 pm

Nie pogardziłabym słoiczkiem 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies