Trifle z morelami

przez Malwina
Deser z morelami
Trifle z morelami

Razem z Karoliną i Edytką przygotowałyśmy wariację na temat popularnego trifle. Obowiązkowo z dodatkiem pomarańczowych owoców, w końcu trwa nadal akcja Karoliny- Morelkowo Brzoskwiniowo. Muszę przyznać, że robienie takich deserów w szklankach czy pucharkach to naprawdę świetna zabawa. Zdecydowałam się na wersję z morelami, które połączyłam z kremem o lekko migdałowym aromacie, konfiturą, biszkoptami namoczonymi w amaretto i chrupiącymi płatkami migdałów. 


Deser z morelami

TRIFLE Z MORELAMI


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 200 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie olejku)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • kilkanaście biszkoptów 
  • poncz: 1/4 szklanki wody, 2 łyżki amaretto
  • kilka łyżek konfitury morelowej z wanilią
  • uprażone migdały
  • kilka moreli
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z ekstraktem i cukrem pudrem. Dodajemy kremówkę i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. 
Przygotowujemy kilka wysokich pucharków. Do wody dodajemy amaretto. Maczamy w ponczu biszkopty i układamy je na dnie szklanek (ja biszkopty połamałam). Następnie wykładamy warstwę kremu, konfitury i ponownie kremu. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i ozdabiamy cząstkami świeżych moreli.

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Izaa 30/08/2014 - 5:06 pm

pienie wygląda

Odpowiedz
Elena Monin 30/08/2014 - 5:44 pm

Wyglądają tak smakowicie… zrobiłaś mi smaka na jakiś finezyjny deser! 🙂

elenagotuje.blogspot.com

Odpowiedz
nika 30/08/2014 - 6:03 pm

Bajeczny:)

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 31/08/2014 - 8:44 pm

Za każdym razem gdy wejdę na Twojego bloga odrazu robię się głodna! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/09/2014 - 7:57 pm

Oj tak, taki deser dla mnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/09/2014 - 8:32 pm

Pyszności ale jaka bomba kaloryczna 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:59 pm

Wygląda jak deser dla króla i królowej 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies