Trifle z morelami |
Razem z Karoliną i Edytką przygotowałyśmy wariację na temat popularnego trifle. Obowiązkowo z dodatkiem pomarańczowych owoców, w końcu trwa nadal akcja Karoliny- Morelkowo Brzoskwiniowo. Muszę przyznać, że robienie takich deserów w szklankach czy pucharkach to naprawdę świetna zabawa. Zdecydowałam się na wersję z morelami, które połączyłam z kremem o lekko migdałowym aromacie, konfiturą, biszkoptami namoczonymi w amaretto i chrupiącymi płatkami migdałów.
TRIFLE Z MORELAMI
Składniki (na 3-4 porcje):
- 200 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie olejku)
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- kilkanaście biszkoptów
- poncz: 1/4 szklanki wody, 2 łyżki amaretto
- kilka łyżek konfitury morelowej z wanilią
- uprażone migdały
- kilka moreli
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z ekstraktem i cukrem pudrem. Dodajemy kremówkę i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Przygotowujemy kilka wysokich pucharków. Do wody dodajemy amaretto. Maczamy w ponczu biszkopty i układamy je na dnie szklanek (ja biszkopty połamałam). Następnie wykładamy warstwę kremu, konfitury i ponownie kremu. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i ozdabiamy cząstkami świeżych moreli.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
pienie wygląda
Wyglądają tak smakowicie… zrobiłaś mi smaka na jakiś finezyjny deser! 🙂
elenagotuje.blogspot.com
Bajeczny:)
Za każdym razem gdy wejdę na Twojego bloga odrazu robię się głodna! 🙂
Oj tak, taki deser dla mnie 🙂
Pyszności ale jaka bomba kaloryczna 🙂
Wygląda jak deser dla króla i królowej 🙂