Calzone z pieczarkami

przez Malwina
Calzone z warzywami
Calzone z pieczarkami 
Calzone to pyszne pieczone pierogi z różnymi nadzieniami. Możecie zapakować do nich to, na co tylko macie ochotę. Ja postawiłam na farsz warzywny na bazie pieczarek i papryki. Calzone świetnie się sprawdzają na różnych wypadach. Gdy dopada nas głód, wystarczy sięgnąć do plecaka lub torebki i zjeść pokaźnych rozmiarów pieroga. To także smaczny pomysł na drugie śniadanie lub obiad w pracy. 

Przepis na calzone bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Calzone z warzywami przepis
CALZONE Z PIECZARKAMI
(WŁOCHY)

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • farsz: 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 500 g pieczarek, 1 duża papryka, 4 łyżki oliwek (posiekanych), kilka suszonych pomidorów (z oliwy), sól, pieprz, suszone oregano, 150 g mozzarelli
Przygotowujemy ciasto na calzone: W misce umieszczamy mąkę, sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąka. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz do calzone.
Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy w kostkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki (jeśli są duże, przekrójcie je wcześniej na pół). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy ją w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy dalej przez 7-10 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. Farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do niego posiekane oliwki i pomidory, mieszamy.
Formowanie i pieczenie: Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, lekko oprószamy mąką, dzielimy na 4-5 części (lub więcej, jeśli chcecie otrzymać mniejsze calzone). Wałkujemy na okrągłe placki (możecie podsypywać ciasto lekko mąką, jeśli będzie się kleić). Na połowę placków nakładamy farsz, posypujemy tartą mozzarellą. Sklejamy jak pierogi. Calzone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysypanej mąką). Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie). W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Calzone pieczemy przez 20-25 minut, aż spód ładnie się przypiecze. Zajadamy na ciepło lub na zimno. Możecie przygotować do calzone sos np. bazyliowy. 

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Marcela 27/08/2014 - 6:51 am

mmniam! jaki miły początek dnia wejść na takiego bloga i zobaczyć taką pyszność:)
piękne zdjęcia!
pozdrawiam!

Odpowiedz
Paulina 27/08/2014 - 9:08 am

Kocham calzone w wersji na słodko <3

Odpowiedz
Bartłomiej Popławski 27/08/2014 - 9:28 am

Niezwykle apetyczne! i to idealne, cieniutkie ciasto, mmmmm 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/08/2014 - 9:45 am

Wspaniałości u Ciebie. Takie calzone zapewne wyląduje też w którymś z twoich Bento 🙂 Porwałabym kilka !

Odpowiedz
Malwina 27/08/2014 - 9:45 am

Wylądowało w ubiegłym tygodniu. A jutro chyba zrobię je na drogę 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 27/08/2014 - 12:43 pm

Idealne do pracy. Muszę kiedyś je zrobić.

Odpowiedz
Ola 27/08/2014 - 1:22 pm

uwielbiam calzone, koniecznie z dużą ilością warzyw 🙂

Odpowiedz
Magda C. 27/08/2014 - 6:55 pm

Mmm aż zgłodniałam 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 29/08/2014 - 11:45 am

Da się jakoś zrobić z mąką pełnoziarnistą? Jeśli tak to w jakich proporcjach, żeby nie było za twarde?

Odpowiedz
Malwina 29/08/2014 - 12:46 pm

Możesz dać pół na pół pszenną i pszenną razową.

Odpowiedz
Magda 29/08/2014 - 6:59 pm

Jak będzie październik i zacznę robić bento na uczelnie to będzie jedno z pierwszych dań 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/09/2014 - 4:47 pm

czy mogę upiec calzone i zamrozić?

Odpowiedz
Malwina 04/09/2014 - 5:53 am

Nigdy nie mrożę ciast ani pieczywa. Zapewne nic im się nie stanie, ciasto jednak może stracić na smaku.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:05 pm

Dawno już nie jadłam calzone. Twoje wygląda zachęcająco!

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2014 - 8:25 pm

dzisiaj zrobiłam i wyszło pysznie:)

Odpowiedz
monig 17/08/2015 - 7:24 am

zamiast mozzarelli do farszu można dodać parmezan…dostałam parmezan z Włoch od znajomych i się zastanawiam czy mogłabym go wykorzystać, dodając do farszu.

Odpowiedz
Malwina 17/08/2015 - 8:28 am

Na Twoim miejscu dodałabym i mozzarellę i niewielką ilość parmezanu dla wzbogacenia smaku.

Odpowiedz
monig 17/08/2015 - 8:58 am

dziękuję za sugestię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2017 - 6:37 pm

Zamierzam jutro przetestować! 😉
Pytanie: czy ciasto wyjdzie, jeśli podmienię jego część (ok. 200 g) na mąkę żytnią (zwykłą) ?

Odpowiedz
Malwina 25/02/2017 - 6:46 pm

Przy proporcjach pół na pół zwykła pszenna i żytnia powinno być ok. W razie potrzeby, proszę dodać tyci, tyci więcej wody 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2017 - 12:35 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź! No to pozostaje trzymać kciuki ;D

Odpowiedz
Janka 19/04/2018 - 4:42 pm

na jaką grubość wałkować krązki. I czy piec w termoobiegu czy z podpiekaniem.

Odpowiedz
Janka 19/04/2018 - 4:43 pm

Na jaką grubość wałkować ciasto, i czy piec w termoobiegu, czy z podpiekaniem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies