Razowe stromboli z pesto i mozzarellą

przez Malwina
Stromboli z serem i pesto
Razowe stromboli z pesto i mozzarellą

Stromboli to wypiek podobny do pizzy w formie rolady chlebowej. W środku skrywa sos, ser i inne dodatki. Ja tym razem przygotowałam wersję na mące pszennej razowej. Do środka włożyłam mozzarellę, włoską mortadelę i suszone pomidory. Zamiast pomidorowego sosu użyłam aromatycznego pesto. Z podanego przepisu otrzymacie trzy nadziane roladki. Możecie zjeść je ze smakiem na kolację lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Sprawdzą się także na pikniku czy wycieczce. 


Rolada kanapkowa przepis

STROMBOLI Z PESTO I MOZZARELLĄ

Składniki (na 3 sztuki):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • farsz: mozzarella, plasterki włoskiej mortadeli (mortadella bologna), suszone pomidory (posiekane), ulubione pesto (użyłam pesto z natki pietruszki)
Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy mąkę pszenną i pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt (lekko podsypując mąką). Smarujemy pesto (pamiętamy o tym, że należy zostawić odstęp przy każdym brzegu, inaczej farsz nam wypłynie), układamy plastry mortadeli, posypujemy tartą mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zwijamy w roladę, zlepiamy dokładnie. Układamy na blasze do pieczenia wysypanej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie i od razu piec stromboli). W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Stromboli pieczemy przez 20-30 minut, aż spód i wierzch będą ładnie zrumienione.

*zamiast włoskiej mortadeli możecie wykorzystać inną dobrej jakości ulubioną wędlinę, np. salami

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magdalena 20/08/2014 - 8:32 am

A czy mozna ej zrobic tylko na pszennej mące?

Odpowiedz
Malwina 20/08/2014 - 10:01 am

Oczywiście

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/08/2014 - 10:52 am

Super to Twoje stromboli. Lepsze niż fast foody, a równie pyszne (mortadella i mozzarella – mniam).

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:21 am

Pycha!

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:44 pm

Jak wiesz zupełnie niechcący dodałyśmy stromboli tego samego dnia! Razowe mam w planach i na pewno zrelacjonuję jak wyszło. Od siebie mogę dodać, że zrobiłam ciut zbyt zwarte ciasto ( za dużo oliwy) i słabo wyrosło, ale i tak pyszne! W sam raz do bento 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/08/2014 - 2:42 pm

Oliwa nie sprawi, że ciasto będzie twarde, wręcz przeciwnie. Być może zbyt krótko je wyrabiałaś (ewentualnie dałaś za mało płynu).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies