Razowe stromboli z pesto i mozzarellą |
Składniki (na 3 sztuki):
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3-4 łyżki oliwy
- farsz: mozzarella, plasterki włoskiej mortadeli (mortadella bologna), suszone pomidory (posiekane), ulubione pesto (użyłam pesto z natki pietruszki)
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt (lekko podsypując mąką). Smarujemy pesto (pamiętamy o tym, że należy zostawić odstęp przy każdym brzegu, inaczej farsz nam wypłynie), układamy plastry mortadeli, posypujemy tartą mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zwijamy w roladę, zlepiamy dokładnie. Układamy na blasze do pieczenia wysypanej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie i od razu piec stromboli). W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Stromboli pieczemy przez 20-30 minut, aż spód i wierzch będą ładnie zrumienione.
*zamiast włoskiej mortadeli możecie wykorzystać inną dobrej jakości ulubioną wędlinę, np. salami
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.
6 komentarzy
A czy mozna ej zrobic tylko na pszennej mące?
Oczywiście
Super to Twoje stromboli. Lepsze niż fast foody, a równie pyszne (mortadella i mozzarella – mniam).
Pycha!
Jak wiesz zupełnie niechcący dodałyśmy stromboli tego samego dnia! Razowe mam w planach i na pewno zrelacjonuję jak wyszło. Od siebie mogę dodać, że zrobiłam ciut zbyt zwarte ciasto ( za dużo oliwy) i słabo wyrosło, ale i tak pyszne! W sam raz do bento 🙂
Oliwa nie sprawi, że ciasto będzie twarde, wręcz przeciwnie. Być może zbyt krótko je wyrabiałaś (ewentualnie dałaś za mało płynu).