Lemoniada pomarańczowa

przez Malwina
Lemoniada z pomarańczy
Lemoniada pomarańczowa

Lemoniada pomarańczowa to napój idealny na lato. Jest niezwykle smaczna, doskonale orzeźwia. Dodatkowo jej słoneczny kolor potrafi wprawić w dobry nastrój. Taki napój będzie miłą odmianą na spotkaniu z przyjaciółmi czy domowym grillu. Przypadnie do gustu także najmłodszym. Warto więc o niej pamiętać, gdy będziecie przygotowywać przyjęcie dla Waszych pociech.


Orzeźwiający napój na lato

LEMONIADA POMARAŃCZOWA

Składniki:

  • 3 pomarańcze (duże i słodkie)
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka cukru lub płynnego miodu (lub więcej wg preferencji)
  • 2 szklanki wody mineralnej (lub więcej, jeśli wolicie bardziej rozcieńczony napój)
  • lód
  • listki mięty i melisy
Przygotowanie:
Przy pomocy sokowirówki lub sokownika wyciskamy sok z 3 pomarańczy i 1 cytryny. Przelewamy do dzbanka. W 1 szklance ciepłej wody rozpuszczamy cukier lub miód. Studzimy. Do soku dodajemy osłodzoną wodę i dodatkową szklankę wody mineralnej. Dodajemy listki mięty i melisy, pokrojoną w plasterki drugą cytrynę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z dodatkiem lodu. 
Napój pomarańczowy przepis
Lemoniada pomarańczowa

Jak zrobić domową lemoniadę
Lemoniada pomarańczowa

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Ania 19/08/2014 - 9:40 am

Wygląda pięknie, a nasze dzieci mają akurat etap pt."piję tylko sok pomarańczowy":) Na pewno wypróbujemy:)

Odpowiedz
olala 19/08/2014 - 4:01 pm

Uwiebiam! Szczególnie mając dostęp do różnych rodzajów mięt. Wtedy to dopiero jest szał ^^

Odpowiedz
AniBarPioMar 19/08/2014 - 5:57 pm

mniam

Odpowiedz
Kamilla Mn 19/08/2014 - 5:58 pm

Taka lemoniada jest extra, ten kolor a co dopiero smak;)
Zapraszam do mnie

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/08/2014 - 11:00 am

A ja akurat w niedzielę kupiłam siatkę pomarańczy na sok 😉

Odpowiedz
Olenita 20/08/2014 - 11:22 am

Wyglada cudnie 🙂 ja od czerwca nim stop robię lemoniadę cytrynowa, w dzbanku przegotowanej wody rozpuszczam ok 6 łyżek cukru, studze, dodaje sok wyciśnięty z 4-5 cytryn, do tego wrzucam miętę i do lodówki. Odkryłam, ze jak wrzucam cytrynę w plasterkach i limonkę, to po kilku godzinach gorzknieje ta lemoniada od skorki – wiec przed samym podaniem dopiero wrzucam plasterki cytryny, limonki i koniecznie pomarańczy! 🙂 najlepiej do szklanki już 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/08/2014 - 4:13 pm

Dlatego ja zawsze szoruję i sparzam cytryny. Używam tylko tych niewoskowanych (o które niestety dość ciężko, no i cena od razu o wiele wyższa). A wiesz, że klasycznej lemoniady nie robiłam już chyba od 2 miesięcy. Będzie jutro 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:22 am

Skoro o cytrynach mowa to niech mi powie ktoś, dlaczego 1kg cytryn kosztuje 12 zł? 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:23 am

PS. Poproszę dziś słońce w takim kolorze!!!!!:)

Odpowiedz
Małgorzata |Przepisy Online 15/06/2017 - 9:03 am

Najbardziej lubię sok z pomarańczy nierozcieńczony i bez żadnych dodatków, ale Twojej lemoniady też muszę spróbować.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies