Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto

przez Malwina
Grillowane roladki z cukinii
Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto

Tym razem mam dla Was fajną przystawkę w śródziemnomorskim stylu. Przygotowałam ją dla Połówka na kolację i od razu zaznaczę, że Połówek z cukinią raczej  się nie lubi. W takim wydaniu posmakowała mu i to bardzo, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jeśli chcecie, możecie pominąć etap marynowania sera, jednak roladki nie będą już takie smaczne. Kilka roladek wylądowało w bento i powędrowało z Połówkiem do pracy.


Faszerowane roladki z cukinii

ROLADKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ I PESTO 

Składniki:

  • 2 małe cukinie o małej ilości pestek
  • ulubione pesto (użyłam pesto z bazylii)
  • 125 g mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • marynata do mozzarelli: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku (drobno posiekanego), pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w płatkach, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mozzarellę kroimy w plastry a następnie każdy z plastrów na pół. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej mozzarellę, odkładamy na 12-24 godziny do lodówki.

Cukinie kroimy w cienkie paski o grubości około 5 mm. Grillujemy je na patelni z obu stron (ja używam patelni żeliwnej, nie dodaję na nią tłuszczu). Każdy plaster cukinii smarujemy delikatnie pesto, układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Zawijamy w roladkę. Podajemy jako przystawkę. Przed podaniem roladki możecie dodatkowo skropić lekko oliwą, np. aromatyzowaną.

Roladki z cukinii przepis

Czas przygotowania (bez czasu marynowania sera): 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 14/08/2014 - 7:12 pm

Cudowne roladki 🙂

Odpowiedz
Śnieżka gotuje 14/08/2014 - 8:25 pm

Urokliwe! Zapraszam do akcji Faszerujemy 2014! na Durszlak.pl

Odpowiedz
Truflova 19/08/2014 - 12:44 pm

Szukałam pomysłu na obiad, trafiłam na Twój blog i mam już pomysł i na obiad, i na kolację… Pomysłowe te roladki. 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:27 am

Bardzo lubię takie roladki i najczęściej przygotowuje je z cukinii lub bakłażana. Typowo letnia przekąska.

Odpowiedz
Evunia 08/07/2015 - 11:45 am

witaj, strasznie mi się te bento podobaja. ale: u mnie w powiatowym miasteczku mozarella jest niedobra i droga. za to mam prawdziwy wiejski ser. rozumiem, że to rarytas – ale czy można taki ser wykorzystać zamiast włoskiej specjalności która tu jest obcym rarytasem? będę ciekawa inspiracji. aha – ser do wyboru: suchy dobrze odciśnięty, serek, twarożek…to ciągle jest normalny naturalny biały ser, 3 dni trwałości max.

Odpowiedz
Malwina 08/07/2015 - 12:33 pm

Bardziej pasuje mi tu kremowy serek, którym mogłabyś posmarować wstążki cukinii przed zawinięciem. Możesz twaróg przerobić jak w przepisie na kremowy serek z ziołami. Fajnie sprawdziłby się tu również serek z jogurtu. Ma świetną konsystencję i bez problemu sama zrobisz go w domu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies