Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto |
Tym razem mam dla Was fajną przystawkę w śródziemnomorskim stylu. Przygotowałam ją dla Połówka na kolację i od razu zaznaczę, że Połówek z cukinią raczej się nie lubi. W takim wydaniu posmakowała mu i to bardzo, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jeśli chcecie, możecie pominąć etap marynowania sera, jednak roladki nie będą już takie smaczne. Kilka roladek wylądowało w bento i powędrowało z Połówkiem do pracy.
ROLADKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ I PESTO
Składniki:
- 2 małe cukinie o małej ilości pestek
- ulubione pesto (użyłam pesto z bazylii)
- 125 g mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- marynata do mozzarelli: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku (drobno posiekanego), pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w płatkach, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mozzarellę kroimy w plastry a następnie każdy z plastrów na pół. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej mozzarellę, odkładamy na 12-24 godziny do lodówki.
Cukinie kroimy w cienkie paski o grubości około 5 mm. Grillujemy je na patelni z obu stron (ja używam patelni żeliwnej, nie dodaję na nią tłuszczu). Każdy plaster cukinii smarujemy delikatnie pesto, układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Zawijamy w roladkę. Podajemy jako przystawkę. Przed podaniem roladki możecie dodatkowo skropić lekko oliwą, np. aromatyzowaną.
Czas przygotowania (bez czasu marynowania sera): 20 minut.
6 komentarzy
Cudowne roladki 🙂
Urokliwe! Zapraszam do akcji Faszerujemy 2014! na Durszlak.pl
Szukałam pomysłu na obiad, trafiłam na Twój blog i mam już pomysł i na obiad, i na kolację… Pomysłowe te roladki. 🙂
Bardzo lubię takie roladki i najczęściej przygotowuje je z cukinii lub bakłażana. Typowo letnia przekąska.
witaj, strasznie mi się te bento podobaja. ale: u mnie w powiatowym miasteczku mozarella jest niedobra i droga. za to mam prawdziwy wiejski ser. rozumiem, że to rarytas – ale czy można taki ser wykorzystać zamiast włoskiej specjalności która tu jest obcym rarytasem? będę ciekawa inspiracji. aha – ser do wyboru: suchy dobrze odciśnięty, serek, twarożek…to ciągle jest normalny naturalny biały ser, 3 dni trwałości max.
Bardziej pasuje mi tu kremowy serek, którym mogłabyś posmarować wstążki cukinii przed zawinięciem. Możesz twaróg przerobić jak w przepisie na kremowy serek z ziołami. Fajnie sprawdziłby się tu również serek z jogurtu. Ma świetną konsystencję i bez problemu sama zrobisz go w domu.