Roti John, sandwich z omletem |
Roti John to sandwich z omletem, popularny w Malezji i Singapurze. Banalnie prosty w przygotowaniu i do tego przepyszny. Spotkałam się z wieloma wersjami tej kanapki, od najprostszych z cebulą i jajkiem, po bardziej rozbudowane z mięsem, sardelami czy pomidorami. Moja wersja składa się z cebuli, mielonego kurczaka, sosu chili i oczywiście jajek. Wypróbujcie koniecznie.
ROTI JOHN
(MALEZJA)
Śniadanie Mistrzów #199
Projekt Sandwich #31
Składniki (na 1-2 porcje):
- 200 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki sosu chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 bagietka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5-7 minut. Zawartość patelni przekładamy do miski, lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem (jak na omlet) z sosem chili i szczyptą soli. Dolewamy je do mięsa, mieszamy. Bagietkę kroimy na pół, nakładamy na nią masę jajeczną z mięsem. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło (ewentualnie olej, jednak jajka smażone na maśle będą smaczniejsze), kładziemy bagietki stroną z jajkiem do dołu (najlepiej najpierw położyć bagietki na patelni wnętrzem do góry i sprawnym ruchem odwrócić je na drugą stronę). Smażymy przez 3-4 minuty, aż omlet ładnie się zrumieni. Odwracamy na drugą stronę, smażymy 2-3 minuty. Do Roti John podałam kawałki pomidora i ogórka (podobnie, jak do nasi goreng). Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie polać sandwich dobrej jakości ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Mniam, wspaniałe <3
Haha to moje klimaty 🙂 Ja lubię kanapki z jajecznicą!
Zrobiłam. Pycha!