Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

przez Malwina

 

Gulasz z klopsikami i fasolką szparagową
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

 

Fasolka szparagowa i pomidory to duet niezwykle smaczny. Jeśli próbowaliście greckiej potrawki fasolakia, to doskonale o tym wiecie. Tym razem przygotowałam coś dla mięsożerców, czyli klopsiki wołowe w sosie z dodatkiem fasolki. To pożywny i przede wszystkim bardzo smaczny posiłek w letnim klimacie. Jako dodatek do klopsików podałam ryż jaśminowy, ale równie dobrze sprawdzi się pajda chleba czy bagietka.


Gulasz z fasolką szparagową i klopsikami

 

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki (na 2 porcje):

  • klopsiki: 350 g mielonego mięsa wołowego, pół czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 żółtko, bułka tarta do związania masy
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 600 g pomidorów (obranych ze skórki i posiekanych)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, obranej, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy klopsiki: cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, natkę, ostrą i słodką paprykę, oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dokładnie dłonią (ja w trakcie dodaję niewielką ilość wody). Dodajemy żółtko i bułkę tartą, wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy chili, czosnek i szalotkę, smażymy 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, oregano, klopsiki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię odrobinę wody. W tym czasie gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka a następnie odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy do niego fasolkę, koperek, natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz z fasolką szparagową i klopsikami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Równie smaczny będzie z pieczywem.
Klopsiki z fasolką szparagową
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Ale Smaki 31/07/2014 - 6:33 pm

Fasolka, pomidory! Najlepsze latem 🙂 Pyszny przepis jak i zdjęcie!

Odpowiedz
*Nataleczka* 31/07/2014 - 6:39 pm

jakoś zdjęcie nie zachęca.

Odpowiedz
BogaczKa 02/08/2014 - 1:32 pm

…mnie wręcz przeciwnie, zdjęcie zachęciło do zajrzenia tutaj 🙂

Odpowiedz
Ruda 02/08/2014 - 9:38 am

coś wspaniałego!

Odpowiedz
BogaczKa 02/08/2014 - 1:36 pm

Bardzo lubię fasolkę, bardzo lubię też wszelkie pulpety oraz sosy pomidorowe, więc pewnie niebawem skorzystam z przepisu.
Powiedz tylko, jak myślisz, czy takie danie da się zawekowac? jestem właśnie na etapie szykowania menu na wyjazd z własnym żarciem 😉 więc takie coś było by jak znalazł 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/08/2014 - 7:21 am

Jeśli poddasz słoiki potrójnej pasteryzacji (tynadlizacji), to powinno dać radę. Pasteryzujesz słoiki trzykrotnie w odstępach 24 godzinnych. Poczytaj sobie w sieci, jak długo każdego dnia należy je gotować. Zerknij sobie też do przepisów na przetwory na blogu. Jest tam kilka wytrawnych sosów. Może coś wpadnie Ci w oko.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies