Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową |
Fasolka szparagowa i pomidory to duet niezwykle smaczny. Jeśli próbowaliście greckiej potrawki fasolakia, to doskonale o tym wiecie. Tym razem przygotowałam coś dla mięsożerców, czyli klopsiki wołowe w sosie z dodatkiem fasolki. To pożywny i przede wszystkim bardzo smaczny posiłek w letnim klimacie. Jako dodatek do klopsików podałam ryż jaśminowy, ale równie dobrze sprawdzi się pajda chleba czy bagietka.
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki (na 2 porcje):
- klopsiki: 350 g mielonego mięsa wołowego, pół czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 żółtko, bułka tarta do związania masy
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 600 g pomidorów (obranych ze skórki i posiekanych)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, obranej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy klopsiki: cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, natkę, ostrą i słodką paprykę, oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dokładnie dłonią (ja w trakcie dodaję niewielką ilość wody). Dodajemy żółtko i bułkę tartą, wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy chili, czosnek i szalotkę, smażymy 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, oregano, klopsiki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię odrobinę wody. W tym czasie gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka a następnie odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy do niego fasolkę, koperek, natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz z fasolką szparagową i klopsikami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Równie smaczny będzie z pieczywem.
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Fasolka, pomidory! Najlepsze latem 🙂 Pyszny przepis jak i zdjęcie!
jakoś zdjęcie nie zachęca.
…mnie wręcz przeciwnie, zdjęcie zachęciło do zajrzenia tutaj 🙂
coś wspaniałego!
Bardzo lubię fasolkę, bardzo lubię też wszelkie pulpety oraz sosy pomidorowe, więc pewnie niebawem skorzystam z przepisu.
Powiedz tylko, jak myślisz, czy takie danie da się zawekowac? jestem właśnie na etapie szykowania menu na wyjazd z własnym żarciem 😉 więc takie coś było by jak znalazł 🙂
Jeśli poddasz słoiki potrójnej pasteryzacji (tynadlizacji), to powinno dać radę. Pasteryzujesz słoiki trzykrotnie w odstępach 24 godzinnych. Poczytaj sobie w sieci, jak długo każdego dnia należy je gotować. Zerknij sobie też do przepisów na przetwory na blogu. Jest tam kilka wytrawnych sosów. Może coś wpadnie Ci w oko.