Dip z fety (tirokafteri)

przez Malwina
Dip z sera feta
Dip z fety

Dip z fety (tirokafteri) to pikantna i słona przystawka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, grillowanych warzyw czy mięs. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy bowiem zmiksować kilka składników. Tirokafteri znany jest także jako htipiti lub kopanisti. Może mieć dwie formy: białą, którą prezentuję Wam dzisiaj i czerwoną z dodatkiem papryki (htipiti z papryką pokazywałam Wam w ubiegłym roku). 

Pasta z sera feta przepis
DIP Z FETY
(GRECJA)


Składniki:

  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina  (ewentualnie soku z cytryny)
  • pół papryczki chili (lub więcej wg preferencji), pozbawiona pestek i drobno posiekanej
  • oliwa (łącznie dodałam 3 łyżki)
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera łączymy ser, ocet, paprykę i oliwę. Dip z fety wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa, warzyw i mięs. Przechowujemy go w zamkniętym słoiku w lodówce. 
*papryczkę możecie wcześniej opalić i zdjąć z niej skórkę. Można także wykorzystać suszoną papryczkę lub w proszku.
Dip z fetą
Dip z fety

Czas przygotowania: 5 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Beata Staniszewska 27/07/2014 - 4:07 pm

Oooo! Mam fetę <3

Odpowiedz
Hania-Kasia 27/07/2014 - 5:48 pm

Ostatnio jadłam podobny dip z fety, ale w wersji zielonej – z dodatkiem natki pietruszki. Z papryczką też chętnie bym spróbowała.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/07/2014 - 8:08 am

Mniam, mniam, ale ja kocham grecką kuchnię:) Szkoda, że tym razem jadę do Włoch:P Jak wrócę, to wypróbuję przepis.

Odpowiedz
JustInka 28/07/2014 - 10:17 am

Bardzo apetyczna propozycja! W sam raz na lato.

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2014 - 7:03 pm

Jaka feta jest potrzebna w tym przepisie? Grecka czy ta kremowa w kostce Favita?

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 7:13 pm

Grecka feta. Te serki nie mają z tą grecką zbyt wiele wspólnego.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/07/2014 - 8:22 pm

Bardzo lubię takie dipy 🙂

Odpowiedz
ugotujmyto.pl 21/08/2014 - 4:58 pm

Chętnie wypróbuję takie połączenie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies