Dip z fety |
Dip z fety (tirokafteri) to pikantna i słona przystawka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, grillowanych warzyw czy mięs. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy bowiem zmiksować kilka składników. Tirokafteri znany jest także jako htipiti lub kopanisti. Może mieć dwie formy: białą, którą prezentuję Wam dzisiaj i czerwoną z dodatkiem papryki (htipiti z papryką pokazywałam Wam w ubiegłym roku).
DIP Z FETY
(GRECJA)
Składniki:
- 150 g sera feta
- 1 łyżka octu z czerwonego wina (ewentualnie soku z cytryny)
- pół papryczki chili (lub więcej wg preferencji), pozbawiona pestek i drobno posiekanej
- oliwa (łącznie dodałam 3 łyżki)
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera łączymy ser, ocet, paprykę i oliwę. Dip z fety wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa, warzyw i mięs. Przechowujemy go w zamkniętym słoiku w lodówce.
*papryczkę możecie wcześniej opalić i zdjąć z niej skórkę. Można także wykorzystać suszoną papryczkę lub w proszku.
Dip z fety |
Czas przygotowania: 5 minut.
8 komentarzy
Oooo! Mam fetę <3
Ostatnio jadłam podobny dip z fety, ale w wersji zielonej – z dodatkiem natki pietruszki. Z papryczką też chętnie bym spróbowała.
Mniam, mniam, ale ja kocham grecką kuchnię:) Szkoda, że tym razem jadę do Włoch:P Jak wrócę, to wypróbuję przepis.
Bardzo apetyczna propozycja! W sam raz na lato.
Jaka feta jest potrzebna w tym przepisie? Grecka czy ta kremowa w kostce Favita?
Grecka feta. Te serki nie mają z tą grecką zbyt wiele wspólnego.
Bardzo lubię takie dipy 🙂
Chętnie wypróbuję takie połączenie 🙂