Souvlaki z wieprzowiny

przez Malwina
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Souvlaki z wieprzowiny

Souvlaki to nic innego jak grecki szaszłyk przygotowany z mięsa. Do szaszłyków wykorzystuje się wieprzowinę, drób lub jagnięcinę. Mięso na souvlakia marynuje się najczęściej w oliwie, soku z cytryny, ziołach i czosnku. Popularne są także marynaty z dodatkiem jogurtu greckiego, te lepiej sprawdzają się przy kurczaku. Takie szaszłyki podaje się często z dodatkiem chlebków pita, warzyw i sosu tzatziki. Ja postawiłam na lekkie spanakorizo, czyli pilaw z dodatkiem szpinaku. 


Souvlaki z wieprzowiny przepis

SOUVLAKI Z WIEPRZOWINY


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 g)
  • marynata: 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane), 1,5 łyżeczki suszonego oregano, spora szczypta tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz
  • drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie)
  • do podania: sos tzatziki, chlebki pita lub inne ulubione dodatki
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, dodajemy oregano, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Mięso wyjmujemy na 30 minut przed grillowaniem. Kawałki mięsa nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możecie do szaszłyków dołożyć także warzywa, np. pokrojoną w kostkę paprykę, małe cebulki, cukinię itp. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu. Souvlaki najwygodniej podawać z chlebkami pita, ulubioną sałatką i sosem tzatziki. Ja tym razem postawiałam na dodatek spanakorizo oraz sałatki  horiatiki.

Souvlaki z kurczaka

Szaszłyki z wieprzowiny przepis
Souvlaki z wieprzowiny

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Majana 27/07/2014 - 9:01 am

Pysznie wyglądają , piękne zdjęcia.:)
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/07/2014 - 11:43 am

Uwielbiam souvlaki w chlebku pita! Mmm…aż się rozmarzyłam i wspominam greckie tawerny pełne takich pyszności 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/08/2014 - 8:30 am

😉

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2017 - 6:49 pm

Ile czasu się je piecze?

Odpowiedz
Malwina 01/02/2017 - 6:05 am

Myślę, że około 15-18 minut w temp. 200 stopni powinno być ok. Najlepiej sprawdzić po tym czasie, czy mięso jest już gotowe.

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2018 - 12:14 pm

czym się różni szaszłyk od souvlaki?

Odpowiedz
Malwina 04/07/2018 - 5:53 am

To szaszłyk po grecku (o czym wspominam we wstępie) doprawiony na styl grecki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies