Smażone chlebki (tiganopsomo) |
Tiganopsomo (τηγανοψωμο) to po grecku chleb smażony na patelni. Takie chlebki mogą być różnej wielkości, często w środku skrywają nadzienie w postaci pokruszonej fety lub ziół. Najczęściej przygotowuje się je z resztek ciasta drożdżowego. Postawiłam na najprostszą wersję tiganopsomo.Takie chlebki mogą być podawane z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. Ja przygotowałam do nich dip z fety oraz dip bakłażanowy. Już wkrótce postaram się podzielić z Wami przepisem na faszerowane tiganopsomo.
SMAŻONE CHLEBKI (TIGANOPSOMO)
(GRECJA)
Śniadanie Mistrzów #196
Śniadanie Mistrzów #196
Składniki (na około 8-10 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, sól, mieszamy. Jeśli chcecie otrzymać ziołowe chlebki, dodajcie na tym etapie do mąki suszone lub świeże posiekane zioła, np. oregano, bazylię, natkę pietruszki itp. lub posiekane oliwki, suszone pomidory. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.Ciasto odgazowujemy (w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią), krótko zagniatamy, dzielimy na 8 części. Jeśli chcecie, by chlebki były większe, podzielcie je na 5-6 części. Każdą formujemy na płaski placek o grubości około 1 cm. Możecie je lekko podsypać mąką. Na patelni rozgrzewamy olej (1-2 łyżki). Chlebki kładziemy na patelni, smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią (czas smażenia będzie uzależniony od grubości ciasta, płomienia pod patelnią, jak i grubości dna patelni, zajmie to około 2-4 minuty z każdej strony). Tiganopsomo podajemy z dodatkiem dipów i świeżych warzyw.
Czas przygotowania: 2 godziny.
15 komentarzy
chyba kiedyś coś jadłam podobnego – to było naprawdę dobre!
Jest to ciekawy pomysł i bardzo szybki przepis;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Nigdy nie jadłam 🙂 Ciekawie się prezentują *-*
Pięknie wyglądają te chlebki..warto spróbować,ja bardzo lubię pieczywo ..Pozdrawiam .
Przepiękne Ci wyszły!
Jeszcze o nich nie słyszałam, ale koniecznie muszę wypróbować. Zapisuję sobie ten przepis:)
Wspaniałe! Drukuję i dziś je zrobię!!!
Czy można zastąpić świeże drożdże suszonymi? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
Oczywiście, że tak. Informację o przeliczniku powinnaś mieć na opakowaniu. Zazwyczaj 7 g suszonych odpowiada 25 g świeżych. Przy drożdżach instant nie ma potrzeby przygotowania zaczynu.
Bardzo dobry przepis. Zrobilam juz dwa razy – raz wieksze i ciensze, drugim razem grubsze i mniejsze. W obu przypakach z ziolami. Wyszly pyszne .-)), choc ja osobiscie wole mniejsze i grubsze.
A czy zamiast drożdży świeżych można byłoby użyć drożdże instant? I w jakiej ilości?
Serdecznie Cię Malwinko pozdrawiam i życzę ciekawych pomysłów kulinarnych.
Oczywiście, można użyć drożdży instant, nie trzeba wówczas robić rozczynu. Przelicznik powinnaś mieć na opakowaniu. Zazwyczaj 7 g suszonych drożdży odpowiada 25 g świeżych, czyli w tym przypadku wystarczy do chlebków dodać 3-4 g drożdży instant.
to było moje pierwsze udane podejście do wyrabiania cista drożdżowego….ba, nawet bardzo udane. Mąż trochę marudził, że uboga ta "pizza" ale wciągnął wszystko. Myślę, że faktycznie wzbogacę ją o oliwki i fetę, chociaż to już nie będzie oryginał…. A jutro w planach sałatka z bobem i serem kozim, bez modyfikacji 🙂
a jak zrobic nadziewane? Nie mogę znaleźć obiecanego przepisu. Nadziewasz surowe i smazysz, czy po usmazeniu?
Już odpisywałam na grupie, ale zostawię odp. także tutaj, by inni mogli skorzystać. Wałkuję dwa cienkie placki, na środku jednego nakładam farsz (pokruszona feta, pietruszka i oliwki lub pieczona papryka), przykrywam drugim plackiem, sklejam i postępuję dalej jak w przepisie.