Bób w sosie pomidorowym

przez Malwina
Bób w pomidorach
Bób w sosie pomidorowym 

O mojej miłości do bobu pisałam Wam już nie jeden raz. Aktualnie w mojej zamrażarce znajduje się niespełna 30 kg tego warzywa. Paczuszki z bobem będą dla mnie wybawieniem jesienią i zimą. O ile zimy doczekają, zazwyczaj bowiem już na początku grudnia szuflada z bobem zaczyna świecić pustkami.

Skoro jesteśmy już w temacie tego warzywa mam dla Was fajny przepis na gulasz z dodatkiem bobu i sezonowych warzyw w postaci cukinii i bakłażana. Podałam go z bulgurem, równie dobrze skomponuje się z ryżem lub kaszą, np. jaglaną lub świeżym pieczywem.

Bób w sosie pomidorowym przygotowałam w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Mirabelką, Zuzią, Lejdi, Martynosią i Bartoldzikiem.

Bób w sosie pomidorowym przepis


BÓB W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 większa szalotka, posiekana (lub dwie małe)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany (lub dwa średniej wielkości)
  • 300 g bobu
  • pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • 500 g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych (lub pomidory z puszki)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • odrobina cukru do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo,  ryż lub kasza (u mnie bulgur)
Przygotowanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważajcie, by go nie rozgotować, powinien po ugotowaniu być nadal jędrny). Przelewamy go wodą i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy bakłażana i cukinię, przesmażamy przez 2 minuty. Wrzucamy pomidory, dodajemy ocet, szczyptę cukru, oregano. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody na patelnię. Pod koniec dokładamy bób, podgrzewamy. Dodajemy posiekane zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub kaszy.

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Martynosia 21/07/2014 - 5:20 pm

O, to bardzo ciekawe! Nie pomyślałam, aby bób przygotować w ten sposób, w sosie 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 21/07/2014 - 5:23 pm

Musisz mieć całkiem przepastną zamrażarkę:) Uwielbiam gulasze warzywne, chętnie zjadłabym taki:) Dziękuje za wspólne gotowanie. P.s. Dechy śliczne!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/07/2014 - 6:17 pm

Szalona 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 21/07/2014 - 6:19 pm

30kg? Malwinno, Ty masz chyba nie normalną zamrażarkę, tylko chłodnię przetwórczą 😀 a przepis tak smakowity, że zjadłabym teraz na kolację… 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2014 - 6:34 am

Mirabelko, pojemną niekoniecznie. Dwie szuflady wypełnione są bobem po brzegi. Połówkowi zostawiłam jedną najmniejszą na mięso 😉

Odpowiedz
Kamilla Mn 21/07/2014 - 8:09 pm

W sosie pomidorowym to ciekawy pomysł, wygląda super;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie

Odpowiedz
Anonimowy 22/07/2014 - 6:37 am

Czyta mi Pani w myślach! 🙂 Dokładnie coś takiego chciałam przygotować. Fajny przypadek. Dzisiaj będę robiła. To będzie moje pierwsze "spotkanie" z bobem 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
kasia1977 22/07/2014 - 7:21 am

Super przepis!
Zdecydowanie wart zapamietania!
🙂
Dziekuje za wspolne kucharzenie!
Kasia
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2014 - 12:02 pm

Fajny przepis, zmodyfikowałem go delikatnie dodając pokrojoną białą i żółtą paprykę (grillowaną) a na koniec jako, że jedyne danie bez mięsa jakie uznaję to deser, położyłem grillowaną pierś z kurczaka.

Odpowiedz
Malwina 24/07/2014 - 3:02 pm

Cieszę się, że smakowało. U mnie Połówek do takiego dania też musi mieć grillowaną kurkę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies