Domowe gofry, najlepsze

przez Malwina
Domowe gofry
Domowe gofry, najlepsze

Gofry to dla niektórych wyjątkowy przysmak. Nie wiem, jak Wam, ale mnie kojarzą się one z wakacjami. Przygotowanie ich w domu jest banalnie proste, musicie jedynie posiadać sprzęt w postaci gofrownicy o odpowiedniej mocy. Gofrownicę kupiłam dobrych kilka miesięcy temu i przyznaję, że zupełnie o niej zapomniałam. Dopiero w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwsze podejście do domowych gofrów. Skorzystałam z przepisu niezawodnego M. Roux. 

Gofry przepis

DOMOWE GOFRY
Śniadanie Mistrzów #193


Składniki (na 4-5 sztuk):

  • 160 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • do podania ulubione dodatki: bita śmietana, ser mascarpone, owoce, dżem, sos owocowy
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy stopniowo pozostałe mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją masłem. Wylewamy porcje ciasta, zamykamy gofrownicę. Pieczemy przez 3-4 minuty do preferowanego zrumienienia. Gofry wyjmujemy i odkładamy na metalową kratkę. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z owocami, dżemem i serkiem mascarpone. 

Jak zrobić gofry
Domowe gofry, najlepsze

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

qualietta 20/07/2014 - 7:18 am

To prawda, domowe najlepsze, przynajmniej ma się pewność, że ciasto nie jest z proszku, jak to bywa w niektórych budkach. Dodatkową zaletą tych domowych jest to, że możemy poszaleć i robić różne wersje, wytrawne również.

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 20/07/2014 - 7:56 am

Wyglądają tak, że mniam. ;)))

Odpowiedz
Kamciss 20/07/2014 - 10:52 am

Bardzo smaczne śniadanie :>

Odpowiedz
*Nataleczka* 20/07/2014 - 10:57 am

Kurcze ale dawn ich nie jadłam.

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/07/2014 - 11:09 am

oj tak, zdecydowanie najlepsze 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 20/07/2014 - 11:25 am

domowe są najsmaczniejsze:) też dzisiaj miałam takie na śniadanie:)

Odpowiedz
Magda C. 20/07/2014 - 2:06 pm

Takie gofry to ja zawsze chętnie 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:38 am

Kiedyś zrobiłam podobne, niestety gofrownica była o małej mocy i nie wyszły takie chrupkie jak lubię. Chyba będę się do Ciebie na te goferki wpraszać 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies