Lemoniada arbuzowa

przez Malwina
Lemoniada z arbuzem
Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to napój idealny na upały. Jest smaczną alternatywą dla klasycznej lemoniady, świetnie orzeźwia i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Serwowałam ją w ubiegły weekend na spotkaniu z przyjaciółmi. Zapewne i Wam bardzo posmakuje, o ile oczywiście lubicie arbuzy. Do jej przygotowania użyłam wody niegazowanej, jeśli jednak wolicie napoje z dodatkiem bąbelków, wybierzcie wodę lekko gazowaną lub gazowaną.
Napój z arbuza przepis

ARBUZOWA LEMONIADA


Składniki:

  • 1 kg arbuza (waga po oddzieleniu od skóry i pestek)
  • 3 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1,5 szklanki wody mineralnej (lub więcej wg preferencji)
  • listki mięty i melisy
  • lód
Arbuza umieszczamy w rozdrabniaczu i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i umieszczamy w dzbanku. Do dzbanka wyciskamy sok z 2 dużych cytryn. W pół szklanki ciepłej wody rozpuszczamy cukier (możecie użyć też innego środka słodzącego, np. miodu). Do dzbanka wlewamy osłodzoną wodą i dodatkową szklankę wody, mieszamy. Trzecią cytrynę kroimy w plasterki. Do lemoniady dodajemy cytrynę, listki mięty i melisy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wrzucamy do arbuzowej lemoniady kilka kostek lodu. 

Wypróbuj także inne przepisy na domowe lemoniady

Lemoniada
truskawkowa
Lemoniada
pomarańczowa
Lemoniada
grejpfrutowa

Lemoniada arbuzowa w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 10 minut.
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Paulina Urbańczyk 18/07/2014 - 7:02 am

Uwielbiam ją 🙂 !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/07/2014 - 7:16 am

Musi być bardzo orzeźwiająca! 🙂 Bardzo lubię takie lemoniady!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 18/07/2014 - 7:24 am

Super, nawet myślałam ostatnio o takiej lemoniadzie, a teraz mam już przepis:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 18/07/2014 - 10:32 am

cudne zdjęcie. A lemoniada – poezja!

Odpowiedz
Karalajn 18/07/2014 - 12:23 pm

nie próbowałam, a szkoda, bo przepis jak widać banalnie prosty 😀

Odpowiedz
Kamciss 18/07/2014 - 9:48 pm

Mega orzeźwienie :>

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:22 am

Orzeźwiająca i pyszna <3

Odpowiedz
Olenita 21/08/2014 - 9:25 am

Przepis superowy! 🙂 lekka, otrzeźwiająca, pyszna 🙂 ja dodałam nieco wiecej cytryny (2,5) i jedna łyżka cukru wiecej. Co prawda pół kuchni było w soku z arbuza, łącznie z moja bluzka :p (miałam ponad 2kg arbuza, na dwa dzbanki, wiec trochę sie zeszło). Polecam! Fajna alternatywa dla tradycyjnej lemoniady 😉

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2015 - 3:06 pm

Jak Długo Może Stać Lemoniada W Lodówce? 🙂 chciałabym zrobić raz a więcej na 2-3 dni, czy jest taka możliwość? 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/07/2015 - 3:07 pm

Myślę, że przez te 2-3 dni w lodówce nic jej się nie stanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2017 - 3:37 pm

Niestety trochę się zawiodłam, bo przy dodaniu soku z 2 cytryn lemoniada straciła smak arbuza, na którym mi zależało. Ale może tak miało być, bie wiem, nie znam się 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies