Lemoniada arbuzowa |
Lemoniada arbuzowa to napój idealny na upały. Jest smaczną alternatywą dla klasycznej lemoniady, świetnie orzeźwia i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Serwowałam ją w ubiegły weekend na spotkaniu z przyjaciółmi. Zapewne i Wam bardzo posmakuje, o ile oczywiście lubicie arbuzy. Do jej przygotowania użyłam wody niegazowanej, jeśli jednak wolicie napoje z dodatkiem bąbelków, wybierzcie wodę lekko gazowaną lub gazowaną.
ARBUZOWA LEMONIADA
Składniki:
- 1 kg arbuza (waga po oddzieleniu od skóry i pestek)
- 3 cytryny
- 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1,5 szklanki wody mineralnej (lub więcej wg preferencji)
- listki mięty i melisy
- lód
Arbuza umieszczamy w rozdrabniaczu i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i umieszczamy w dzbanku. Do dzbanka wyciskamy sok z 2 dużych cytryn. W pół szklanki ciepłej wody rozpuszczamy cukier (możecie użyć też innego środka słodzącego, np. miodu). Do dzbanka wlewamy osłodzoną wodą i dodatkową szklankę wody, mieszamy. Trzecią cytrynę kroimy w plasterki. Do lemoniady dodajemy cytrynę, listki mięty i melisy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wrzucamy do arbuzowej lemoniady kilka kostek lodu.
Wypróbuj także inne przepisy na domowe lemoniady
Lemoniada truskawkowa |
Lemoniada pomarańczowa |
Lemoniada grejpfrutowa |
11 komentarzy
Uwielbiam ją 🙂 !
Musi być bardzo orzeźwiająca! 🙂 Bardzo lubię takie lemoniady!
Super, nawet myślałam ostatnio o takiej lemoniadzie, a teraz mam już przepis:)
cudne zdjęcie. A lemoniada – poezja!
nie próbowałam, a szkoda, bo przepis jak widać banalnie prosty 😀
Mega orzeźwienie :>
Orzeźwiająca i pyszna <3
Przepis superowy! 🙂 lekka, otrzeźwiająca, pyszna 🙂 ja dodałam nieco wiecej cytryny (2,5) i jedna łyżka cukru wiecej. Co prawda pół kuchni było w soku z arbuza, łącznie z moja bluzka :p (miałam ponad 2kg arbuza, na dwa dzbanki, wiec trochę sie zeszło). Polecam! Fajna alternatywa dla tradycyjnej lemoniady 😉
Jak Długo Może Stać Lemoniada W Lodówce? 🙂 chciałabym zrobić raz a więcej na 2-3 dni, czy jest taka możliwość? 🙂
Myślę, że przez te 2-3 dni w lodówce nic jej się nie stanie 🙂
Niestety trochę się zawiodłam, bo przy dodaniu soku z 2 cytryn lemoniada straciła smak arbuza, na którym mi zależało. Ale może tak miało być, bie wiem, nie znam się 😉 Pozdrawiam!