Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

przez Malwina
Kurczak z cytryną przepis
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem
Kurczaka pieczonego w całości przygotowuję co najmniej raz w miesiącu. Robię to przede wszystkim z wygody. Umieszczam składniki w piekarniku, a obiad robi się praktycznie sam. Nie przejmujcie się, jeśli cały kurczak nie zostanie zjedzony na obiad. Z powodzeniem możecie później wykorzystać pokrojone i oddzielone od skóry mięso do sałatek. Czyli do bento, jak znalazł. Jeśli chcecie, by nic się nie zmarnowało, możecie wykorzystać także kości po pieczonym mięsie. W prosty i niedrogi sposób przygotujecie z nich wywar, który posłuży Wam później jako baza do zup i sosów.

Marynata do kurczaka z tymiankiem
KURCZAK PIECZONY Z CYTRYNĄ I TYMIANKIEM

Składniki:
  • 1 cały oczyszczony kurczak (o wadze około 1,5 kg)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1,5-2  łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Oliwę łączymy z czosnkiem, tymiankiem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki. Do wnętrza kurczaka wkładamy pokrojoną cytrynę. Nogi kurczaka związujemy nitką kuchenną lub sznurkiem. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy cytrynową marynatą z tymiankiem. Odstawiamy go do lodówki na 3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ułożonego na blasze do pieczenia (lub w naczyniu żaroodpornym) kurczaka wkładamy do piekarnika (kurczaka układamy piersiami do góry). Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dalej przez kolejną godzinę. Zdejmujemy folię, włączamy termoobieg lub zwiększamy temp. do 180 stopni i  pieczemy przez około 30 minut, aż kurczak ładnie się zrumieni. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami (piekłam je w osobnym naczyniu przez około godzinę) oraz lekką sałatką na bazie sezonowych warzyw.

Kurczak w marynacie z tymiankiem
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Fav Cook 17/07/2014 - 4:09 pm

O jaki piękny kurczaczek 🙂

Odpowiedz
ola in the kitchen 17/07/2014 - 8:19 pm

Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką 😀 Kurczak idealny! mniammi

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/07/2014 - 8:59 am

Przystojny ten kurczak. Naprawdę pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:23 am

Piękny kurczak!

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2016 - 10:38 am

Dziś planuje go przygotować….

Odpowiedz
[email protected] 05/03/2017 - 3:20 pm

mi się po pół godziny pierwszych już przypalił

Odpowiedz
Malwina 05/03/2017 - 3:30 pm

Bardzo dziwne, bo temperatura pieczenia jest stosunkowo nieduża. Może włączyłaś termoobieg? Lub po prostu masz starszy piekarnik?

Odpowiedz
[email protected] 05/03/2017 - 4:41 pm

ogólnie wyszło pysznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies